Λαγκάρντ-Μέρκελ: Ποιά θα κερδίσει στη μάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

Λαγκάρντ-Μέρκελ: Ποιά θα κερδίσει στη μάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;
German Chancellor Angela Merkel, right, and Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund, attend a news conference during a meeting with the heads of international finance and trade organizations, World Bank, World Trade Organization, International Monetary Fund, Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) and the International Labour Organization at the chancellery in Berlin, Wednesday, March 11, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
German Chancellor Angela Merkel, right, and Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund, attend a news conference during a meeting with the heads of international finance and trade organizations, World Bank, World Trade Organization, International Monetary Fund, Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) and the International Labour Organization at the chancellery in Berlin, Wednesday, March 11, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS

Η Λαγκάρντ πιέζει, η Μέρκελ -προς το παρόν δεν βάζει την υπογραφή της. Ποιά θα κερδίσει στη μάχη της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους;

Με αυτό το θέμα καταπιάνεται ρεπορτάζ του Bloomberg και αναρωτιέται ποιά θα στεφθεί νικήτρια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τώρα που η Ελλάδα είναι ξανά επιλέξιμη για την χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ, το να πάρει περισσότερα χρήματα από το Ταμείο, μπορεί να εξαρτηθεί από μια «δοκιμασία» μεταξύ της Σιδηράς Κυρίας του ΔΝΤ και της Σιδηράς Κυρίας της Ευρώπης.

Και αυτό γιατί η διάσωση των 86 δισ. ευρώ που προτάθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβάνει χρηματοδότηση και από το ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει νέα δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ μόλις λήξει η τρέχουσα (Μάρτιο).

Όμως το ΔΝΤ απαιτεί από τις χώρες στις οποίες δανείζει να έχουν βιώσιμο χρέος. Και σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από τα μέλη του να εγκρίνουν μια νέα συμφωνία μέχρι η Ευρωζώνη να χαλαρώσει σημαντικά τους όρους από τα υφιστάμενα δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι είτε η Λαγκάρντ είτε η Μέρκελ ίσως χρειαστεί να κάνουν πίσω, εάν θέλουν η Ελλάδα να πάρει νέα κεφάλαια διάσωσης από το ΔΝΤ. Η Μέρκελ δείχνει απρόθυμη να δεσμευτεί για ελάφρυνση χρέους, ενώ η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα σε ραδιοφωνική συνέντευξη εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, είπε: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι».

«Θα υπάρξει κάποια στιγμή τους επόμενους τρεις μήνες που θα υπάρξει έντασης μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ» εκτιμά ο Stephen Jen, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, που τώρα βρίσκεται στο δυναμικό της SLJ Macro Partners. «Ουσιαστικά λένε στους Γερμανούς ότι πρέπει να υπάρξει μια αναδιάρθρωση του χρέους προτού συμμετάσχουν (σ.σ. στο νέο πρόγραμμα)».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε χθες, Πέμπτη, ότι η συμμετοχή του ταμείου στο νέο πρόγραμμα διάσωσης εξαρτάται από μια ισορροπημένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τόσο μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας όσο και μια δέσμευση για την απαιτούμενη χρηματοδότηση. «Είπαμε πολύ καθαρά ότι η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη», είπε ο Ράις στους δημοσιογράφους.

Η πίεση που ασκεί η Λαγκάρντ στη Μέρκελ είναι είτε να δεχτεί να υποκύψει στους κανόνες του ΔΝΤ ή να οδηγήσει δυνητικά το Ταμείο εκτός μιας συμφωνίας διάσωσης. Η Καγκελάριος επιδίωξε τη συμμετοχή του ΔΝΤ το 2010, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να εξασφαλίσει την εμπειρογνωμοσύνη του Ταμείου στην μεταρρύθμιση κρατών που παλεύουν και να επωφεληθεί από την φήμη του ως εγγυητής των αυστηρών όρων και της επιβολής.

Τώρα, ενώ η Μέρκελ δεν έχει βάλει την υπογραφή της στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δεν το έχει αποκλείσει κιόλας. Είπε στη γερμανική τηλεόραση ARD την Κυριακή ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν την παράταση των λήξεων των ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων, «όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση». Απέρριψε την προοπτική ενός «κουρέματος» ή μείωσης του κύριου κεφαλαίου.

Η επιλογή της Λαγκάρντ

Εάν η Ελλάδα τηρήσει τους δικούς της όρους της συμφωνίας και η Ευρώπη δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε ελάφρυνση χρέους ή προσφέρει λιγότερο γενναιόδωρους όρους από ότι λέει το ΔΝΤ πως απαιτούνται, τότε η απόφαση θα πέσει πάνω στην Λαγκάρντ. Ήδη το 2010 το ΔΝΤ παρέκαμψε τους κανόνες του δανείζοντας στην Ελλάδα παρά το ότι υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν το χρέος της χώρας ήταν βιώσιμο. Τότε, οι αξιωματούχοι του Ταμείου ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους «πολύ πιο εκτεταμένη» από αυτή που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, είτε μέσω παράτασης της αποπληρωμής για δεκαετίες είτε μέσω μιας βαθιάς απομείωσης στην αξία του ελληνικού χρέους, αναφέρει το ΔΝΤ σε ανάλυσή του στις 10 Ιουλίου. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει και το 200% τα επόμενα 2 χρόνια. Χωρίς τα 17 δισ. ευρώ που είναι ακόμη διαθέσιμα από του ΔΝΤ για το πρόγραμμα του 2012 ή τα χρήματα που μπορεί να έλθουν τον επόμενο χρόνο μέσω του νέου προγράμματος, οι πιθανότητες μιας εξόδου από την ευρωζώνη μπορεί να αυξηθούν.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να συμβιβαστούν οι θέσεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ για το χρέος, εκτιμά το Bloomberg. Ενώ αποκλείει την μείωση του κυρίου κεφαλαίου, η πρόταση των ηγετών αναφέρει ότι τα κράτη της ευρωζώνης είναι πρόθυμα να εξετάσουν μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και επέκτασης των προθεσμιών λήξης.

Το ΔΝΤ πιθανώς δεν θα παράσχει νέα χρηματοδότηση στον πρώτο γύρο της ευρωπαϊκής διάσωσης, αναφέρει ο Jacob Funk Kirkegaard του Peterson Institute for International Economics. Εάν η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρήσουν στη συνέχεια σε ελάφρυνση χρέους, το Ταμείο θα μπορούσε να είναι σε θέση να εκταμιεύσει περισσότερη βοήθεια στο α΄ τρίμηνο του επομένου έτους.

Δημοφιλή