Σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες κρίνονται οι διαπραγματεύσεις

Σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες κρίνονται οι διαπραγματεύσεις
(Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
ARIS MESSINIS via Getty Images

Μάχη σε δύο μέτωπα θα δώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, καθώς σε Βρυξέλλες και Ουάνσιγκτον θα κριθεί η τύχη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Έστω και αν ο καταιγισμός επιθετικών δηλώσεων και αρνητικών δημοσιευμάτων συνεχίζεται, η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για μια συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Λετονία δεν έχει χαθεί. Ως εκ τούτου η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις ώστε να περιορίσει τις επιφυλάξεις των δανειστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει κρίσιμες επαφές στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία διεξάγεται στην Ουάνσιγκτον.

Ήδη χθες είχε συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησαν οι δύο πλευρές να έχουν καλύτερη επαφή για την μέρα προς μέρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, στο πλαίσιο αυτό, προγραμμάτισαν τα θέματα μέχρι την 24η Απριλίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα στα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Brussels Group

Παράλληλα, από το Σάββατο ξεκινούν και πάλι στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπία και τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς παραμένει να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατό το “πράσινο φως” ώστε να εκταμιευθεί μέρος της δόσης των 7,2δισ ευρώ.

Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με χθεσινή δήλωση στο πρακτορείο Reuters, παραμένουν τα τέσσερα πεδία διαφωνίας για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αύξηση του ΦΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις.

Χαρακτηριστικό των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών κυρίως στο Ασφαλιστικό, είναι ότι λίγες ώρες αργότερα η Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο σεμιναρίου κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα διότι το υφιστάμενο δεν είναι βιώσιμο και επίσης να απελευθερώσει τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Αντίθετα όμως από τις προσδοκίες των δανειστών, η Αθήνα μένει ανυποχώρητη στα θέματα που θέλουν να ανοίξουν οι θεσμοί, γεγονός που αποδεικνύεται και με τις μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης από την Ουάσιγκτον.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο συνταξιοδοτικό σύστημα αντί για την οριζόντια μείωση των συντάξεων που προωθείται ως «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», η κυβέρνηση θα περιορίσει δραστικά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψει τράπεζες και άλλες εταιρίες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα διαχρονικά εργασιακά τους κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία ενθαρρύνοντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης οι πολιτικές για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματος του παρελθόντος.

Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι θα δημιουργηθεί μια «κακή τράπεζα» (από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ) ώστε να διαγραφούν χωρίς να πιεστούν οι τιμές των ακινήτων, με πλειστηριασμούς και τη δημιουργία νέων αστέγων, ενώ θα δημιουργηθεί σύστημα ταχείας εξωδικαστικής διευθέτησης

Επίσης, θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, ενώ σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση εργασίας θα σχεδιαστούν συμβάσεις εργασίας που θα καταπολεμούν την αδήλωτη εργασίας και θα ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργοδότες και τέλος θα ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ θα περιοριστούν οι μη ανταγωνιστικές πρακτικές.

Δημοφιλή