ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/04/2015 14:53 EEST | Updated 29/04/2015 16:29 EEST

Reuters: Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα συζητήσεις για τρίτο πακέτο. Δεν θα τα καταφέρει διαφορετικά

ARIS MESSINIS via Getty Images
ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images

Επαναφέρουν οι δανειστές το θέμα λήψης τρίτου πακέτου βοήθειας από την Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος -χωρίς να κατονομάζεται- στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για λήψη τρίτου πακέτου βοήθειας, γιατί διαφορετικά δεν θα τα καταφέρει.

Ο αξιωματούχος τόνισε στο Reuters πως η Αθήνα έχει πλέον στη διάθεσή της μέρες, κι όχι εβδομάδες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, γιατί χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο βοήθειας, που θα την γλιτώσει από τη χρεοκοπία, αφού το τρέχον πρόγραμμα λήγει τον Ιούνιο.

Προσέθεσε πως αναμένουν σημαντικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αλλά και την οριστικοποίησή των μεταρρυθμίσεων την επόμενη εβδομάδα.

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, μιας πρόσθετης χρηματοδότησης», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters.

Αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο μέσα στον Μάιο, έτσι ώστε τα άλλα κράτη να έχουν χρόνο για να πάρουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική έγκριση.

«Εμείς δεν μιλάμε για εβδομάδες πια, μιλάμε για ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Να σημειωθεί πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο λήψης τρίτου πακέτου βοήθειας.

Το Reuters σημειώνει επίσης πως για τους πιστωτές, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η Ελλάδα θα είναι μόνον η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.

«Είναι πιθανόν ότι μόλις την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να διαπιστώνουμε αν υπάρχει κάποια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Να κάνουν πίσω σε κάποιες στις κόκκινες γραμμές

«Δεν βλέπω κάποια πιθανή κατάληξη αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς», είπε επίσης.

Πρόσθεσε δε ότι «θα μπορούσε να είναι στις συντάξεις, θα μπορούσε να είναι στην αγορά εργασίας, όμως πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».

Αν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στις μεταρρυθμίσεις, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία κατά τη σύνοδό τους στις 11 Μαΐου ή στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου λίγες ημέρες αργότερα, αν αυτό είναι απαραίτητο.

«Στην καλύτερη περίπτωση, στις 11 Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή δήλωση και μετά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Μαΐου ή πολύ νωρίς τον Ιούνιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.