Οικονομικά ισχυρή και συμπαγής η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ανεπηρέαστη, επενδύει δυναμικά σε Παραχωρήσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Απορριμμάτων.
d
d

Ιδιαιτέρως σημαντικά ήταν όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, μεταξύ της διοίκησης και του επενδυτικού κοινού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου, Δημήτριος Καλλιτσάντσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Μάνος Χρηστέας, ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής του ομίλου Αντώνης Χατζηιωάννου και ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων, Μιχάλης Τσαντήλας.

Η διοίκηση, προχώρησε σε βαθιά ανάλυση των πεπραγμένων της 18μηνης θητείας, με έμφαση στην εξυγίανση, στην αναδιάταξη και την επανατοποθέτηση του ομίλου στην αγορά, με στόχο την κερδοφορία σε κάθε τομέα, επισημαίνοντας τους στόχους με έργα σε Παραχωρήσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Απορριμμάτων.

Παράλληλα, η διοίκηση κατέστησε σαφές ότι δεν τίθενται θέματα χρηματοδότησης, ούτε κατάπτωσης εγγυητικών, στην περίπτωση της ΑΚΤΩΡ, η οποία έπεσε θύμα φημών, γεγονός που οδήγησε στην αιφνίδια, αδικαιολόγητη και ακραία πτώση της μετοχής, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, ενώ διέψευσε ότι υπήρξε ένταση μεταξύ των Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση, δηλώνοντας πως αλληλοστηρίζονται και αντίστοιχα παρέχουν πλήρη υποστήριξη στον όμιλο και στη διοίκηση.

Ο Γιώργος Προβόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην ομιλία του τόνισε ότι για την πτώση της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σχεδόν κατά 30% μέσα σε μία μόνο ημέρα, «η επενδυτική κοινότητα έπεσε προφανώς θύμα αυτού που θα αποκαλούσα ‘μεθοδευμένη φημολογία’, η οποία βασίστηκε σε μία σειρά ψεύτικων ισχυρισμών. Οι ισχυρισμοί αυτοί αναπαρήχθησαν ταχύτατα, με μεθοδευμένο τρόπο, από συγκεκριμένη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα.» Επισήμανε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντέδρασε άμεσα με ανακοινώσεις, ενώ χθες ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές της 5ης και 6ης Μαρτίου 2020.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναφερόμενος στα πεπραγμένα των περασμένων 18 μηνών, τόνισε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου εξελέγη με την εντολή να μεταμορφώσει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ –μία παραδοσιακή ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με ιστορία 70 ετών, οικογενειακή διοίκηση, σοβαρά θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, 6.000 εργαζομένους και δραστηριότητες σε 30 χώρες- σε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό όμιλο με απόλυτη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.» Στο πλαίσιο του CHANGE4ELLAKTOR, ολοκλήρωσε την ενδελεχή Επισκόπηση Εταιρικής Διακυβέρνησης του ομίλου, εγκαθίδρυσε την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων και Αμοιβών και δημιούργησε την Πολιτική Αποδοχών, όλες οι επιτροπές του Δ.Σ. αποτελούνται αποκλειστικά από μη-εκτελεστικά μέλη και κατ’ ελάχιστον κατά τα 2/3 από ανεξάρτητα μέλη, εγκαθίδρυσε την Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, εισήγαγε την Πολιτική Διαχείρισης Αναφορών και Καταγγελιών και την Πολιτική κατά της Δωροδοκίας, πλέον φυσικά του Κώδικα Δεοντολογίας του ομίλου, δημιούργησε, τοποθέτησε έμπειρα στελέχη σε θέσεις που δεν υπήρχαν έως τον Σεπτέμβριο 2019 και αφορούν το επίπεδο στελεχών C του ομίλου, διέλυσε τα ενδοομιλικά «σιλό», εγκαθιστώντας κεντρικό έλεγχο για τις θυγατρικές και επιτρέποντας την οριζόντια συνεργασία σε σχέση με την παραδοσιακή κάθετη πρακτική του παρελθόντος.

Στην τοποθέτησή του, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια του CHANGE4ELLAKTOR, παρουσιάσαμε στους μετόχους έναν πολύ σαφή οδικό χάρτη.» Στον τομέα των Παραχωρήσεων, «αυξήσαμε το ποσοστό μας στην Αττική Οδό κατά 6,5%, στο 65,8%, εξασφαλίσαμε την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για 40+10 χρόνια (υπογραφή σύμβασης έως τα τέλη Μαρτίου – επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ – χρηματοδότηση μέσω της δεύτερης έκδοσης του ομολόγου και μέσω τραπεζικού δανεισμού) και συμμετέχουμε ή έχουμε προεπιλεγεί σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς παραχώρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη (Εγνατία Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Οδικός Άξονας «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη», Πανεπιστημιακά Κτήρια/Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας).

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επισήμανε ότι «υλοποιούμε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο άνω των 200 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ από 296MW στα τέλη του 2018 σε 491MW μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 και στοχεύουμε στην επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 580 MW μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.»

Παράλληλα, για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, είπε ότι «υλοποιήσαμε τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εξασφαλίσαμε 670 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο μέσω της επιτυχημένης έκδοσης δύο πραγματικά διεθνών ομολόγων, πουλήσαμε το κτήριο των κεντρικών γραφείων του ομίλου στην Ελλάδα, τη συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison και άλλων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων», ενώ στον τομέα της Κατασκευής, είχε θέσει ως στόχο «την επαναφορά της ΑΚΤΩΡ στην κερδοφορία», έχοντας να αντιμετωπίσει 9 κατασκευαστικά έργα στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Αλβανία (άνω των 700 εκατ. ευρώ) σε κατάσταση σχεδόν παντελούς εγκατάλειψης, απώλεια αξιοπιστίας της ΑΚΤΩΡ στα Βαλκάνια, διεσπαρμένη διεθνή παρουσία, δεσμεύσεις από μια σειρά συμβάσεων για φωτοβολταϊκά στο εξωτερικό ( 3 από τα 4 έργα στην Αυστραλία που επιβάρυναν με απροσδόκητες ζημιές τη χρήση του 2019, έχουν ήδη ολοκληρωθεί – το δεύτερο τρίμηνο φέτος ολοκληρώνεται και το 4ο έργο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της χρήσης του 2020), οι οποίες δεν είχαν οικονομικό και επιχειρηματικό νόημα και ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Οκτώβριος 2018) σε σχέση με μια γερμανική υπόθεση ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία εάν μια εταιρεία έχει μπει σε διευθέτηση με την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας προέλευσής της, τότε η παράβαση θεωρείται ότι έχει διαπραχθεί κατά τη στιγμή επίτευξης της διευθέτησης και όχι κατά το χρόνο που διαπράχθηκε αρχικά.

Αποτέλεσμα ήταν, η ΑΚΤΩΡ, η οποία, τον Αύγουστο του 2017, μαζί με όλες τις άλλες μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες είχε προχωρήσει σε διευθέτηση με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, να στερηθεί ξαφνικά έργα συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε εξασφαλίσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, άλλοι σημαντικοί διαγωνισμοί, όπως ο διαγωνισμός για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνα με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ, ήταν κολλημένοι για διάστημα περίπου ενός έτους, εξαιτίας των δικαστικών επιπτώσεων που απέρρεαν από την προαναφερθείσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σε συνδυασμό με το γεγονός πως το 2019 ήταν χρονιά εκλογών για την Ελλάδα και την πλήρη στασιμότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών στην Κατασκευή, «οι απώλειες της ΑΚΤΩΡ από λειτουργικές δραστηριότητες, έπειτα από μια δεκαετία συνεχούς καταστροφής αξίας, υπερέβησαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη στέρηση των 450 εκατ. ευρώ, αλλά και τους ακραίους οικονομικούς κινδύνους που αναλήφθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση σε κατασκευαστικά έργα στα Βαλκάνια και σε φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, η ΑΚΤΩΡ κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα παραπάνω, ως απόδειξη της ανθεκτικότητας της διοίκησης, καθώς και της αφοσίωσης των ανθρώπων της.»

Εξίσου αναλυτική ήταν η παρουσίαση των πεπραγμένων από τον Αλέξανδρο Εξάρχου, διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ, ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση με τα έργα στα Βαλκάνια, είπε ότι «απομακρύναμε -όχι μόνο από τις αντίστοιχες χώρες αλλά από την ΑΚΤΩΡ γενικά- σχεδόν όλα τα στελέχη που συνέβαλαν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση για τη φήμη της ΑΚΤΩΡ, αποκαταστήσαμε την επικοινωνία με τις αναθέτουσες αρχές, τους πελάτες και τους υπεργολάβους και εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις, ολοκληρώνοντας 1 έργο στην Αλβανία, 3 στη Σερβία και 5 στη Ρουμανία, στην οποία εξασφαλίσαμε ως μέλη ή επικεφαλής κοινοπραξιών, 2 νέα και υψηλού προϋπολογισμού έργα.»

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, επισήμανε ότι στο πλαίσιο του CHANGE4ELLAKTOR «εστιάζουμε περισσότερο στην εγχώρια αγορά και είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τη διεθνή παρουσία μας, η οποία θα περιοριστεί, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία.» Παράλληλα, τόνισε «δεν επιδιώκουμε ανεκτέλεστα έργα και έσοδα με οποιοδήποτε κόστος. Έχουμε δηλώσει ότι θεωρούμε έσοδα της τάξης τους 1 δισ. ευρώ ως μια σχετικά ασφαλή ζώνη για την ΑΚΤΩΡ και προσεγγίζουμε τον στόχο αυτό με μετριοπάθεια όσον αφορά στα έργα που στοχεύουμε και κυρίως στις προσφορές που υποβάλλουμε, ενώ αναμορφώσαμε πλήρως το Τμήμα Υποβολής Προσφορών προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι να χάσουμε ή και να μην υποβάλουμε προσφορά για έργα που δεν αισθανόμαστε οικονομικά άνετα.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, ανέφερε επίσης ότι «εισάγαγε η εταιρεία νέους ελέγχους έργων, μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων ώστε να ευθυγραμμίσουμε το επίπεδο των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. προηγουμένως και προσέλαβε την Alvarez & Marshal, προκειμένου να υποστηρίξει τη διοίκηση με απαιτούμενες οργανωτικές και επιχειρησιακές αλλαγές, ώστε να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική απόδοση της εταιρείας.

Καταλήγοντας, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τόνισε ότι «αυτό που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπαθεί να επιτύχει θεωρείται ως σημαντικό disruption της αγοράς στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό υπάρχουν δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτές τις αλλαγές στον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς,» επαναλαμβάνοντας ότι «προχωράμε με βάση τη στρατηγική που έχουμε ήδη περιγράψει και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, τις Παραχωρήσεις, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη Διαχείριση Απορριμμάτων.»

Δημοφιλή