Oικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χειραψία Τσίπρα-Ντιμιτρόφ, «χρησμοί» για τις τράπεζες από Ντάισελμπλουμ-Χαρδούβελη

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αλλά και όσα εκτυλίχθηκαν στο παρασκήνιο.
Eurokinissi

Ήταν λίγο πριν από τις 21.00 όταν μπήκε στην αίθουσα Άρτεμις του Συνεδριακού Κέντρου των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας για την ομιλία του στο Φόρουμ. Στην πρώτη σειρά καθόταν ήδη ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, δίπλα στον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Κατρούγκαλο. Όταν έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας προς το μέρος του ακολούθησε μια παρατεταμένη χειραψία, πολλά χαμόγελα ενώ πρόλαβαν και αντάλλαξαν και δύο λόγια.

Το ίδιο σκηνικό παρατηρήθηκε λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, όταν κατά την είσοδο του στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για λίγο με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Και εδώ ήταν έντονα τα χαμόγελα και έκδηλη η καλή διάθεση των δύο ανδρών.

Την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε φροντίσει να την κάνει αισθητή από το μεσημέρι, όταν και έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο. Συνοδευόμενος από τέσσερις άνδρες της ασφάλειας του, δεν δίστασε να κάνει αρκετές βόλτες στους χώρους, εμφανίστηκε πολύ επικοινωνιακός, πέρασε αρκετή ώρα με τον Νίκο Κοτζιά, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Eurokinissi

Tσίπρας: Θα πάω στα Σκόπια με επιχειρηματίες

Το γεγονός ότι στην περσινή του ομιλία είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τα μνημόνια χωρίς να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, παρά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να βγει από το πρόγραμμα και αν έβγαινε θα έμπαινε σε πιστοληπτική γραμμή, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Χαριτολογώντας, μάλιστα, είπε ότι είχε δώσει τη διαβεβαίωση όχι γιατί επισκέφθηκε το ναό του Απόλλωνα, σχολιάζοντας πως οι χρησμοί της Πυθίας δέχονταν πολλές ερμηνείες.

Τους έξι μήνες που πέρασαν μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα: «Να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού, δίχως, όμως, και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα», σημείωσε στη συνέχεια.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη. «Χωρίς τον ενεργό της ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και χωρίς την προωθητική της στάση είναι σαφές ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, η συνεργασία και η ασφάλεια, χάνουν έδαφος και, αντίστοιχα, το κενό αυτό το καλύπτουν η καχυποψία, οι κάθε λογής αφορισμοί, η στασιμότητα, στοιχεία που στη σημερινή συγκυρία των πολλαπλών προκλήσεων στο διεθνές πεδίο και κυρίαρχα στη δική μας γειτονιά, γεννούν τεράστια αδιέξοδα», είπε ενώ πρόσθεσε πως δεν διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία των θετικών εξελίξεων, καθώς, όπως εξήγησε, «το ταγκό θέλει πάντα δύο»

«Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα, όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χαρμόσυνα τα νέα από τις έρευνες στη θέση Γλαύκος της κυπριακής ΑΟΖ και εξήρε το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης κράτησε χαμηλούς τόνους για το θέμα, στη διάρκεια της ομιλίας του που προηγήθηκε του κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση του και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας, είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το Σκοπιανό. «Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες», εξήγησε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξήρε τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νυν Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα. Είναι δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Η επίσκεψη θα γίνει μάλιστα πολύ σύντομα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί ιδρυτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξεταστούν οι τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία.

«Η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου, έχουν επιλέξει την τόλμη και την αποφασιστικότητα έναντι της αδράνειας. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο σκοπό να γίνουμε μέρος της λύσης για τα κρίσιμα ζητήματα που μας παρουσιάζονται σε χρόνο ενεστώτα. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά στον ίδιο δρόμο», κατέληξε.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα γίνει success story

Τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα success story στην Ευρώπη, εφόσον ο ελληνικός λαός του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την οποία θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού κόμματος του ακροδεξιού Όρμπαν, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν και προσέθεσε ότι εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα χάσει άπαξ το Μάιο, κάνοντας όλες τις εκλογές μαζί, ή εάν θα χάσει με δόσεις, αν αποφασίσει να κάνει τις εθνικές εκλογές αργότερα. Επανέλαβε την κριτική για την Συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι «Θέλω συμφωνία αλλά όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιεί την χώρα- και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα».

Eurokinissi

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη για να αντλήσει υπερπλεονάσματα ώστε να μπορεί να τα αναδιανέμει στην προεκλογική περίοδο, σκοτώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνάμεις. Όσο για το δικό του σχέδιο για την οικονομία είπε ότι θα ξεκινήσει μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο λόγω της υπεραπόδοσης των προϋπολογισμών και προσέθεσε ότι αντί για Χριστουγεννιάτικα δώρα με επιδόματα θα κάνει μείωση φόρων στη μεσαία τάξη.

Είπε ότι ακόμη και το σχέδιο του για την υγεία, που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνει μείωση των δαπανών χωρίς υποβάθμιση των υπηρεσιών. Ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης πόρων και βελτίωσης των υπηρεσιών με την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε ότι η απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, η χώρα δεν πρέπει να συνεχίσει να σέρνεται με ποσοστό 2%, η ανάπτυξη θα πρέπει να κινείται στο 3-4%.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στο ίδιο τραπέζι είχαν βρεθεί –έστω και για λίγη ώρα- ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γκίκας Χαρδούβελης συζητώντας για τις τράπεζες.

Eurokinissi

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας για τις οικονομικές εξελίξεις και τον τραπεζικό τομέα προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των τραπεζών είναι μεγάλος και τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης τους εντός της ευρωζώνης. Στο ίδιο πάνελ ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο –εφόσον ακολουθηθεί το μοντέλο των ΗΠΑ- η Ελλάδα να χρειάζεται μόνο μία τράπεζα, προκειμένου να υπάρξει συγκέντρωση δυνάμεων απέναντι στον ανταγωνισμό.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας για τα «κόκκινα» δάνεια εκτίμησε ότι η μείωση τους μπορεί να επιτευχθεί μέσω των σχεδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ένα από τα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ότι οι πολιτικοί στην Ευρώπη φοβούνται να πιέσουν τις τράπεζες.

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας δεν έλειψαν και οι αναφορές στην συνεργασία που είχαν οι Ντάισελμπλουμ – Χαρδούβελης, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να σημειώνει με χιούμορ για τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup και τις απόψεις του για τον τραπεζικό τομέα: « Μου δυσκόλεψε τη ζωή όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών, τώρα όμως συμφωνώ μαζί του».

Δημοφιλή