Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο Γλαύκος στο επίκεντρο των γεωπολιτικών συζητήσεων

Το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στην Κύπρο και οι προοπτικές εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων που έχει η Ελλάδα.

Με την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια με επενδύσεις ύψους 50 δις ευρώ σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, ξεκίνησε ο Γιάννης Μανιάτης την τοποθέτηση του στο πάνελ που ασχολήθηκε με τα ενεργειακά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις το πρωί του Σαββάτου στους Δελφούς.

Η προ ημερών είδηση για την ανακάλυψη πλούσιου κοιτάσματος στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο «Γλαύκος», άνοιξε για τα καλά την κουβέντα για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας σχετικά με την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, των προοπτικών που ανοίγονται για το μέλλον αλλά και το πώς επηρεάζονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Ενέργειας που ασχολήθηκε πολύ θερμά με το θέμα, υποστήριξε ότι ο Γλαύκος μπορεί να φτάσει σε αξία και τα 40 δις δολάρια. Μάλιστα συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για τον σχεδιασμό της και κυρίως για την απόφαση της να μην απαντήσει στις λεκτικές προκλήσεις της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοινό ενεργειακό δόγμα με την Κύπρο, η κοινή ενεργειακή στρατηγική με Ισραήλ και Αίγυπτο, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία. Αναφέροντας ως παράδειγμα τον αγωγό EastMed τόνισε ότι η ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή και η Ελλάδα, μπορεί τα επόμενα χρόνια να καλυψει το 20% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα όμως επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή- όπως ανέφερε- άλλαξε την στρατηγική στην ενεργειακή πολιτική και δεν έχει προχωρήσει την προσπάθεια για την εκμετάλευση υγρογοναθράκων.

Και ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, τονίζοντας ότι πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες.

«Έχει περάσει η εποχή του πετρελαίου, τώρα όλοι μιλάμε για το φυσικό αέριο» τόνισε ο Mahmood Khagani σύμβουλος στο ενεργειακό δίκτυο της Κασπίας του Ιράν.

Ο Roudi Baroudi, διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environmental Holding του Κατάρ, έκανε λόγο για κοίτασμα στην Κύπρο που εκτιμά από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά και θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο εφοδιασμού για άλλες χώρες. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σκληρή εργασια από όλους προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα που έχουν σχέση με θαλάσσια σύνορα.

Για τον ρόλο και την παρεμβατικότητα της ευρωπαϊκής ένωσης στον ενεργειακό σχεδιασμό μίλησε ο καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης, ενώ προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η εξέλιξη με το κοίτασμα στην Κύπρο καθώς για πρώτη φορά η νοτιοανατολική Ευρώπη εμφανίζεται ως σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην ενεργειακή τροφοδοσία.

Δημοφιλή