Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ποιός θα διώξει τον φόβο

Το άλυτο πρόβλημα με τους τοξικομανείς στα πέριξ της πρώην ΑΣΟΕΕ και η κραυγή αγωνίας της διοίκησης του Ιδρύματος.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η δολοφονία του 25χρονου Νικόλα Μουστάκα στου Φιλοπάππου τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο έβγαλε, με τον πλέον σκληρό τρόπο, στην επιφάνεια το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης σε «σκοτεινά» σημεία της Αθήνας.

Το τραγικό γεγονός στον Λόφο κινητοποίησε την αστυνομία, «συμπαρασύροντας» και τη μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή του κέντρου, το Πεδίον του Αρεως. Οι αρχές προχώρησαν στην εκκαθάρισή του από το πλήθος τοξικομανών, που το είχαν μετατρέψει σε αδιάβατη περιοχή. Το πρόβλημα, όμως στην ευρύτερη περιοχή λύθηκε; Οχι σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως προκύπτει και από το σημερινό ψήφισμα της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που για χρόνια αποτελούσε σημαντική «παράπλευρη απώλεια» της υψηλής παραβατικότητας.

Οπως τονίζεται, μάλιστα σε αυτό, πρόκειται για ένα πρόβλημα που «παραμένει, μεταλλάσσεται, αλλά δεν επιλύεται». Αλλωστε, μια βόλτα στην Πατησίων, ειδικά τις βραδινές ώρες, είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτό ότι τα «στέκια» είναι ακόμη εκεί. Μπορεί όχι στο Πεδίο του Αρεως, στον βαθμό που προϋπήρχαν, αλλά στους γύρω δρόμους, από την Ομόνοια και μετά.

Tέλος οι «εισβολές», αλλά όχι ο φόβος

Μιλώντας στη HuffPost Greece, ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης, σημειώνει ότι, όσον αφορά το εσωτερικό του Πανεπιστημίου, το πρόβλημα είναι σαφώς πιο ήπιο από τα μέσα Αυγούστου. Οπως αναφέρει, η διάλυση του μεγάλου πυρήνα τοξικοεξαρτημένων ατόμων που υπήρχε στο Πεδίον του Αρεως ελαχιστοποίησε τις «εισβολές» τους στους χώρους της πρώην ΑΣΟΕΕ. «Εχουμε πλέον να κάνουμε με 50 και όχι με 850 άτομα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σαφή μείωση ανάλογων περιστατικών, τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον επαρκώς από το προσωπικό ασφαλείας του Ιδρύματος», σημειώνει.

Ωστόσο το πρόβλημα στους γύρω δρόμους παραμένει μεγάλο. Στο ψήφισμα, άλλωστε, γίνεται χαρακτηριστικά λόγος για «θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες, διάσπαρτους στους γύρω δρόμους, δυσάρεστες οσμές και έλλειψη καθαριότητας». Ο κ. Γιακουμάκης προσθέτει στο «κάδρο» και τον φόβο των φοιτητών, που ως φυσικό επακόλουθο έχει να αποθαρρύνονται από την προσέλευση στα μαθήματα, ενώ κάνει λόγο και για περιστατικά επιθέσεων εις βάρος τους, στα πέριξ του πανεπιστημίου.

«Ελλειψη σχεδίου»

Η Σύγκλητος αναφέρει ότι η Διοίκηση έχει «επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς, καθώς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, και έχει ενημερώσει ειδικότερα για το οξύ πρόβλημα». Ο κ. Γιακουμάκης υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο, όπως σημειώνει, «στραφήκαμε μετά από δύο χρόνια που υφίσταται αυτή η κατάσταση, καθώς, πέραν των αρμοδίων αρχών, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε και σε ένα όργανο με πιο συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπισή της».

Οπως αναφέρει δε, από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, ελήφθη η απάντηση ότι μετά την «εκκαθάριση» του Πεδίου του Αρεως, η υπηρεσία πλέον είναι αναρμόδια για το τι συμβαίνει στους γύρω δρόμους. Η γενικότερη εικόνα, αναφέρει, «παραπέμπει στην έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού».

Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, πάντως, η απλή μεταφορά ή... διανομή μιας προβληματικής κατάστασης από ένα μέρος σε αρκετά παράπλευρα, δεν συνιστά λύση, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη. Και το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί η «εκκαθάριση» της περιοχής θα πρέπει να μετατρέπεται σε «μπαλάκι» μεταξύ των εμπλεκόμενων αρχών και το Ιδρυμα να φτάνει στο σημείο να στρέφεται στο Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τη λήψη μέτρων;

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Στο σημερινό ψήφισμα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πάντως, αφήνει εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και της αναστολής των εργασιών του, τονίζοντας ότι «παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει αν είναι εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος με όρους που εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της υγιεινής των φοιτητών και των εργαζομένων».

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, δύσκολα και πολύπλοκα προβλήματα, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της υποβάθμισης που έχει συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του χώρου των εγκαταστάσεών του και του κέντρου της πόλης των Αθηνών.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς, καθώς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, και έχει ενημερώσει ειδικότερα για το οξύ πρόβλημα της πολυπληθούς και ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικοεξαρτημένων ατόμων στους χώρους μέσα και γύρω από το Ίδρυμα. Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει, μεταλλάσσεται, αλλά δεν επιλύεται και πιθανόν η μη επίλυσή του να οφείλεται στη μονόπλευρη αντιμετώπισή του ως πρόβλημα ανεπαρκούς αστυνόμευσης, ενώ αφορά και σε άλλους τομείς πολιτικής όπως εκείνων της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών δομών υποστήριξης, της υγιεινής και της αισθητικής της πόλης και εν γένει της εφαρμογής του νόμου.

Η Σύγκλητος, στη σημερινή συνεδρίασή της, εξέτασε διεξοδικά τη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, η οποία έχει διαμορφωθεί από την εμπορία-διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες, διάσπαρτους στους γύρω δρόμους, τις δυσάρεστες οσμές και την έλλειψη καθαριότητας. Η Σύγκλητος διαπίστωσε ότι οι συνθήκες αυτές:

α) δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και των εργαζομένων στο Ίδρυμα,

β) προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και στους φοιτητές με επακόλουθο οι τελευταίοι να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα και εν γένει να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, και

γ) ζημιώνουν τη φήμη και το κύρος του Ιδρύματος.

Η Σύγκλητος θεωρεί την κατάσταση αυτή απαράδεκτη και για αυτό το λόγο ζητά από όλους τους αρμόδιους φορείς την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση των τοξικοεξαρτημένων ατόμων και των εμπόρων ναρκωτικών από τους χώρους περιφερειακά των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, καθώς και από την ευρύτερη περιοχή.

Η Σύγκλητος, αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες της Πολιτείας, παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει αν είναι εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος με όρους που εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της υγιεινής των φοιτητών και των εργαζομένων».

Δημοφιλή