ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2019 15:34 EEST

Οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία από υπόθεση μολυσμένου πετρελαίου

Στο 1 δισ. εκτιμάται το ύψος του ως τώρα, εκτιμά το Reuters.

Vasily Fedosenko / Reuters

Η Ρωσία υπέστη πλήγμα ύψους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων στα έσοδα από εξαγωγές κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου, αφού η ανακάλυψη μολυσμένου πετρελαίου προκάλεσε αναταραχή στις ροές των αγωγών προς την Ευρώπη, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Το τελικό κόστος από την υπόθεση αυτή μπορεί να είναι πολλαπλάσιο, σύμφωνα με οικονομολόγους, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται μάλλον απίθανο, σε αυτό το στάδιο, να προκαλείται ζημιά στις ήδη εύθραυστες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, ή κλυδωνισμοί στο ρούβλι.

Οι ροές εξαγωγών αργού έχουν διαταραχθεί από τον Απρίλιο, όταν υψηλά επίπεδα οργανικού χλωριδίου βρέθηκαν σε πετρέλαιο που περνούσε από τον ρωσικό αγωγό Druzhba, που εξυπηρετεί τη Γερμανία και κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ρωσική εκτίμηση για το κόστος. Στα μέσα του Μαΐου ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ εκτίμησε τη συνολική ζημία από το βρώμικο πετρέλαιο κάτω από τα 100 εκατ. δολάρια, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο πού αναφερόταν.

Το Reuters βασίζει την εκτίμησή του για το 1 δισ. δολάρια σε στοιχεία εξαγωγών από πηγές ενημερωμένες για δεδομένα του υπουργείο Ενέργειας και τις μέσες μηνιαίες εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Druzhba από πέρυσι, λαμβανομένων υπόψιν των αλλαγών στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Πηγές ανέφεραν πως, συγκριτικά με τα μέσα επίπεδα του Απριλίου, το σύστημα αγωγών της Ρωσίας περιόρισε τη λήψη πετρελαίου κατά 6% μεταξύ της 1ης και της 16ης Μαΐου.

Η Ρωσία εκτιμάται πως θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την πτώση αυτή πουλώντας το μολυσμένο πετρέλαιο με έκπτωση και αποκτώντας περισσότερα πετροδολάρια από άλλες εξαγωγές πετρελαίου εξαιτίας των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές του αργού, είπαν αναλυτές.