ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/02/2015 07:49 EET | Updated 04/02/2015 09:35 EET

Ο Βαρουφάκης δηλώνει έτοιμος να γοητεύσει τον Σόιμπλε

DANIEL ROLAND via Getty Images
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (L) leaves the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on February 4, 2015. Varoufakis seeks to build support for a renegotiation of his country's 240 billion euro ($270 billion) bailout. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι «στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο γοητευτικός μπορεί».

«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένα αριστερό "τσούρμο", αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο χρέους-αποπληθωρισμού και θα κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διαθέτουμε μία δημοκρατική εντολή για να πολεμήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας».

«Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν ορισμένα μέλη του Eurogroup που θέλουν να μας πυροβολήσουν. Αλλά έχουμε και υποστήριξη. Υπάρχει καλή ισορροπία» επισημαίνει και εκτιμά ότι «οι Γάλλοι το θέλουν πολύ να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι πολύ ανήσυχοι με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές εάν πνιγούμε, στραγγαλισθούμε, εξοντωθούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών είναι φειδωλός στις δηλώσεις του για τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, περιοριζόμενος στην πληροφορία ότι ο Τζορτζ Οσμπορν φαίνεται ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, σε σχέση με στοιχεία του ελληνικού σχεδίου για το χρέος.

«Ολοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος. Ποιο είναι το νόημα να δανεισθούμε άλλα 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσουμε την ΕΚΤ- η οποία αγόρασε τα ομόλογα από τράπεζες της βόρειας Ευρώπης για να βοηθήσει αυτές, όχι την Ελλάδα- όταν η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης νέου χρήματος σε ύψος 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι απολύτως παράλογο» τονίζει.

Και καταλήγει: «Αρα, γιατί δεν παρκάρουμε απλώς τα ομόλογα στα βιβλία της ΕΚΤ; Αυτό που δεν πρόκειται να κάνω είναι να δανεισθώ περισσότερα χρήματα από τους συναδέλφους μου της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Σλοβακίας ή οπουδήποτε».

Η επιχείρηση «γοητείας» του Βερολίνου άρχισε. Στην πρωινή συνέντευξη του ο Γιάννης Βαρουφάκης πάντως έδειξε «σκληρή αγάπη». Περισσότερα εδώ.