Οικονόμου: «Απέναντι σε κάθε πρόκληση θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα ελληνοτουρκικά και για τις παρεμβάσεις στην τιμή των καυσίμων.
Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξη του (OPEN), αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα καθώς και στην τακτική που ακολουθεί η χώρα, ως απάντηση στους παράλογους και ανιστόρητους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Απέναντι σε κάθε πρόκληση θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτό είναι σαφές. Το έχει πει ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους. Η χώρα με αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζει την προκλητικότητα αυτή, χωρίς να μας πιάνει κανένας πανικός, χωρίς να έχουμε φόβους ή να παρασυρόμαστε σε λεκτική αντιπαράθεση, σε διαξιφισμούς με την Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου ενώ μίλησε και για την στήριξη των συμμάχων και των εταίρων της χώρας: «Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας και έχουμε μία αποτρεπτική ικανότητα, που γνωρίζει ο καθένας ότι είναι ικανή να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε οποιαδήποτε πρόκληση και απέναντι στην οποιαδήποτε απόπειρα ερμηνείας ή διαστρέβλωσης ή κατασκευής επιχειρήσει η απέναντι πλευρά».

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, η ελληνική πλευρά χρησιμοποιώντας καθαρά και στέρεα επιχειρήματα, αποδομεί σε όλα τα φόρα το προκλητικό και παράνομο των τουρκικών ισχυρισμών και έχει διαπιστώσει ότι η απήχηση των ελληνικών θέσεων έχει διευρυνθεί.

«Η χώρα είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι μια χώρα που δεν προκαλεί, αλλά και δεν κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό είναι γνωστό και στους συμμάχους και τους εταίρους μας. Είναι γνωστό και στους απέναντι», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στις συνομιλίες.

«Το γεγονός ότι συνομιλούν με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως και πρέπει να συνομιλούν, είναι και δική μας επιδίωξη. Με το παράλογο δεν μπορούμε να συνομιλούμε. Αλίμονο αν δεν έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ο πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί σε τίποτα τις πολύ καθαρές θέσεις που έχουμε πάρει απέναντι στις οποιεσδήποτε αναθεωρητικές στάσεις ή απειλητικές και επιθετικές διαθέσεις εκδηλώνει κατά καιρούς η τουρκική πλευρά απέναντι στη χώρα μας», εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα καύσιμα

«Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, η συγκυρία, επιβάλλει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία και για τα καύσιμα. Αυτό θα πράξουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, που νομίζω ότι θα απαντήσουν με αρκετή επάρκεια στην ανάγκη στήριξης της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΕΦΚ, έδωσε ένα γενικό περίγραμμα των παρεμβάσεων που μελετά η κυβέρνηση, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της διεύρυνσης και του ύψους της στήριξης.

«Ο χρονικός ορίζοντας θα είναι το επόμενο δίμηνο, τρίμηνο, χωρίς αμφιβολία. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να διευρυνθεί και η περίμετρος και το ύψος της στήριξης. Έχουμε πολλές φορές πει γιατί είμαστε επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί στη αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών. Έχει να κάνει και με τον υψηλό αριθμό σύνδεσης των εσόδων του Προϋπολογισμού από τους έμμεσους φόρους, είτε τον Φ.Π.Α., είτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, έχει να κάνει και με την αντικειμενική αβεβαιότητα που υπάρχει. Άλλωστε και στην Ευρώπη, λίγες είναι οι χώρες που έχουν επιλέξει να αξιοποιήσουν τα φορολογικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.