Οικονόμου: Θα συνεχίσουμε, στο πλαίσιο του εφικτού, να στηρίζουμε την κοινωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Γρίφος» για επικείμενο ανασχηματισμό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου
Eurokinissi

Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει –στο πλαίσιο του δημοσιονομικά εφικτού- να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτή την απάντηση έδωσε όταν δέχθηκε ερώτηση για πιθανά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και γενικότερα σημείωσε ότι όταν υπάρχει κάποιος πόρος θα αξιοποιείται από την κυβέρνηση για την στήριξη της κοινωνίας. «Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με έμφαση στους οικονομικά αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Κάθε δυνατότητα που υπάρχει, κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε με την οικονομική μας πολιτική μετατρέπεται σε στήριξη της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων», διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Οικονόμου.

«Εκλογές το 2023»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερωτήσεις τόσο για σενάρια εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, όσο και για πιθανή αλλαγή εκλογικού νόμου. Και στα δύο εμφανίστηκε αρνητικός, διευκρινίζοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023». Συζήτηση όμως έγινε και για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ένα σενάριο που επίσης συζητείται πολύ το τελευταίο διάστημα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν επίκεινται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και αν οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να κανονίσουν κάτι για την προσεχή Πέμπτη –όταν επιστρέψει δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός- ο Γιάννης Οικονόμου αρκέστηκε να πει: «Μην κανονίσετε για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής».

«Αντιπολίτευση εκτός τόπου και χρόνου»

Κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ και με αφορμή τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως αυτό της ακρίβειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμύτατη κριτική στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, με τη στάση του, πως είτε δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο, είτε προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει. Γι’ αυτό και σε μια αυθεντική εκδήλωση παλαιοκομματισμού και καιροσκοπισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που έχει έτοιμη τη λύση για όλα, σαν ένας μάγος που θα βγάλει λαγό από το καπέλο. Για το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, την ενέργεια, την ακρίβεια. Για όλα έχει έτοιμο ένα νόμο και ένα άρθρο για να λύσει υποτίθεται το πρόβλημα. Οι Έλληνες ωστόσο θυμούνται καλά ότι με «ένα νόμο και ένα άρθρο» θα έσκιζε τα μνημόνια και ότι τελικά -αφού έσυρε τη χώρα μας στο δράμα του 2015, αφού έκλεισε τις τράπεζες και κατέστρεψε τους μικρομέτοχους, αφού κόστισε πάνω από 100 δισ. στον τόπο- έφερε ένα το τρίτο σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης η οποία «αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει για το μετριασμό τους».

Αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με αναφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην Ε.Ε. των 27 στον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου στα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας. «Το λέω αυτό προς απάντηση στα διάφορα που έχουν γραφτεί και υποστηριχτεί χωρίς να αξιολογούνται σοβαρά επιστημονικά δεδομένα, δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, διαφορές στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων και των απωλειών από Covid σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.