Οικονόμου για μέτρα κατά της πανδημίας: «Καμία χαλάρωση προς ώρας»

Θα ισχύσουν κανονικά τα πρόστιμα για όσους υπόχρεους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.
Oikonomou
Oikonomou
Eurokinissi

Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαλάρωση των μέτρων. Αναφερόμενος στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών από 60 ετών και άνω, για τους οποίους εκπνέει η σχετική προθεσμία στις 16 Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση στην επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ για όσους δεν συμμορφωθούν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν».

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, «η κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, διευκόλυνσης, πειθούς. Ακόμα και τώρα ελπίζουμε ότι όσοι δεν το έπραξαν θα το αποφασίσουν και για την προστασία της δική στους υγείας, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή ζωής και κοινωνικής ευθύνης».

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών και επανέλαβε τους τρεις πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού, σε περίπτωση που παρατηρηθούν κάποιες αρρυθμίες εξαιτίας της νόσησης εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα ανέφερε ως πρώτο πυλώνα την αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες, με βάση το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι Διευθύνσεις, δεύτερο, τις προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στην πλειοψηφία τους με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και τρίτο πυλώνα την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

«Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Είναι χρέος της ευρύτερης κοινωνίας να στηρίξει την δια ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίζουμε καθημερινά να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στα σχολεία», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αρχίζει η εκπαίδευση 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Σε ένα άλλο θέμα στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν αυτό της βίας στα Πανεπιστήμια.

«Η βούληση της Κυβέρνησης μας για την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα Πανεπιστήμια είναι αδιαπραγμάτευτη», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου και ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα ξεκινά στην Κομοτηνή η τετράμηνη εκπαίδευση 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

«Η πρόσληψή τους έγινε μέσω του ΑΣΕΠ και η εκπαίδευσή τους είναι μια πολύ κρίσιμη διαδικασία, αφού εκτός από τις κατάλληλες επιχειρησιακές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν απαιτείται και πλήρη ενσυναίσθηση του χώρου μέσα στον οποίο θα λειτουργήσουν. Μετά την ολοκλήρωση της πολύ ειδικής εκπαίδευσης, θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμια. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια. Και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του. Χωρίς εκπτώσεις, καθυστερήσεις και παραχωρήσεις», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ μίλησε και για τα περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών σε χώρους πανεπιστημίων.

«Τα όσα θλιβερά παρακολουθούμε κατά καιρούς από διάφορους τραμπούκους σε συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και για τα οποία επαναλαμβάνω δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή, δεν αποτελούν τον κανόνα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν συνολικά την λειτουργία των Ιδρυμάτων και της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας».

Popular in the Community