ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2018 12:09 EEST | Updated 05/10/2018 13:22 EEST

Πρόταση για «προίκα» 60.000 δολαρίων σε κάθε παιδί που γεννιέται στις ΗΠΑ

simonkr via Getty Images

«Η εκπαίδευση είναι το δυνατότερο όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο», είχε πει κάποτε ο Νέλσον Μαντέλα προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της για την εξέλιξη της κοινωνίας. Και αυτό αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, Ντάρικ Χάμιλτον όμως πάει τη θεωρία του Μαντέλα ένα βήμα παρακάτω τονίζοντας πως η εκπαίδευση δεν αρκεί για να εξαλειφθούν οι κοινωνικές ανισότητες, αφού είναι απαραίτητο ο άνθρωπος να έχει στην άκρη και κάποια λεφτά.

Σύμφωνα άλλωστε με τον ίδιο, η οικονομική άνεση είναι ο πρωταρχικός δείκτης ασφάλειας και ευημερίας. Κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε για κάθε μωρό που γεννιέται στις ΗΠΑ να του χορηγείται ένα χρηματικό ποσό στο πλαίσιο μιας διαδικασίας «ανεστραμμένης κοινωνικής ασφάλισης».

Ο Χάμιλτον τονίζει πως είναι ώρα να ξεπεράσουμε την λανθασμένη οπτική πως η ανισότητα ικανοτήτων ή οι προσωπικές αδυναμίες παίζουν ρόλο την ώρα που αδιαφορούμε για τα τεράστια πλεονεκτήματα που προσδίδει ο πλούτος.

Στις ΗΠΑ το 10% των ανθρώπων με τα μεγαλύτερα εισοδήματα κατέχουν το 75% του πλούτου της χώρας, ενώ το χάσμα πλούτου, αυξάνεται δυσανάλογα όταν μιλάμε για ανθρώπους διαφορετικού χρώματος όπως ο Χάμιλτον.

Με βάση τα λεγόμενα του Αμερικανού οικονομολόγου η βοήθεια με μετρητά σε κάθε παιδί θα συνέβαλε στην εξάλειψη των ανισοτήτων, ώστε το αμερικανικό όνειρο να είναι πιο προσιτό για όλους. Έτσι με τα χρήματα που θα δίνονταν στα μωρά θα χρηματοδοτούνταν η ιδιωτική εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η αγορά ενός σπιτιού σε μια καλή γειτονιά.

Το ιδεατό θα ήταν το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης να είναι περίπου 25.000 δολάρια για κάθε παιδί αλλά να φτάνει τα 60.000 δολάρια για τα φτωχότερα παιδιά. Στους σχεδιασμούς του Χάμιλτον περιλαμβάνονται και τα παιδιά πιο εύπορων οικογενειών ενώ στις περιπτώσεις αυτές το ελάχιστο που θα δίνεται σε κάθε παιδί στις ΗΠΑ θα είναι 500 δολάρια. Ο οικονομολόγος βέβαια αναγνωρίζει πως η ιδέα του δεν είναι ολοκληρωμένη και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να επεξεργαστεί.