Οκτώ διατροφικές συνήθειες (ακόμη και υγιεινές) που προκαλούν φούσκωμα

Και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
Φούσκωμα στο στομάχι.
KittisakJirasittichai via Getty Images
Φούσκωμα στο στομάχι.

Οταν απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή ποτό, μερικοί από εμάς αισθανόμαστε φούσκωμα μετά από λίγη ώρα, το οποίο είναι ενοχλητικό και μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας.

Πρόκειται για ένα οικείο συναίσθημα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας και υπάρχουν πολλοί λόγοι που το προκαλούν. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι απλές, ακίνδυνες και θεραπεύονται εύκολα και με σπιτικά γιατρικά.

Τι συμβαίνει όμως όταν το φούσκωμα είναι άβολο, επίπονο και δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε; Παρακάτω παρουσιάζουμε οκτώ διατροφικές συνήθειες (ακόμα και υγιεινές) που προκαλούν φούσκωμα.

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά (συμπεριλαμβανομένου του ανθρακούχου νερού), είναι πολύ πιθανό να προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι. Η κατάποση του αέρα είναι αναπόφευκτη: σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες φουσκώματος μπορεί να είναι απλά η μεγάλη ποσότητα αέρα που αναπνέουμε. Η υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, το συχνό μάσημα τσίχλας, αν τρώμε με ανοιχτό το στόμα ή μιλάμε ενώ μασάμε την τροφή, προκαλούν συσσώρευση αερίων.

Τα λαχανικά

Αν αγαπούμε και τρώμε λαχανικά, είναι καλό για την υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Τα σταυρανθή όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, η κράμβη και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα από ισχυρά, θρεπτικά στοιχεία, όμως περιέχουν και ένα άμυλο, τη ραφινόζη, την οποία δεν μπορεί να διασπάσει πλήρως το σώμα μας, με αποτέλεσμα να προκύπτει φούσκωμα. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρηθεί η πίτσα με κουνουπίδι ή οι σαλάτες με κράμβη ως μη θρεπτικό φαγητό.

Η υπερβολική κατανάλωση νερό με τα γεύματα

Η πόση νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καταπολέμηση του φουσκώματος, όμως έχει σημασία το πότε το πίνουμε. Σύμφωνα με την Ρόμπιν Γουκίλις, ειδικό σε θέματα διατροφής και συγγραφέα, το νερό κατά την διάρκεια του γεύματος, μπορεί να προκαλέσει αραίωση των γαστρικών μας υγρών (γεγονός που επιδρά αρνητικά στην διαδικασία της πέψης). Είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, οπότε καλό είναι να πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντάς το για 30 λεπτά πριν και μετά το φαγητό. Ομως, αν πίνουμε νερό μόνο κατά την διάρκεια του φαγητού, ας προσπαθήσουμε να παίρνουμε μικρότερες γουλιές ή να καταναλώνουμε λίγο ζεστό νερό, το οποίο βοηθά περισσότερο την πέψη από το παγωμένο.

Η κακή στάση του σώματος

Ερευνα από το 2003 έδειξε ότι η στάση του σώματος επηρεάζει σημαντικά την συγκέντρωση αερίων στο έντερο, ή πιο απλά προκαλεί φούσκωμα. Το σκύψιμο πάνω από το πιάτο ή το φαγητό πάνω από το λάπτοπ την ώρα που εργαζόμαστε, μπορεί να είναι αιτία παραγωγής υπερβολικών αερίων. Η ίσια στάση του σώματος όταν τρώμε (όπως και κατά την διάρκεια της πέψης, δηλαδή όλη την ώρα), οδηγεί σε λιγότερο φούσκωμα.

Η καθιστική ζωή

Τους τελευταίους μήνες του εγκλεισμού στο σπίτι, οι περισσότεροι από εμάς αφήσαμε τον καναπέ παρά μόνο για να κατευθυνθούμε στο ψυγείο ή στο κρεβάτι για ύπνο. Είναι σίγουρο ότι η ξεκούραση κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά αν δεν κινούμαστε αρκετά, η καθιστική ζωή μπορεί να γίνει ο ύπουλος ένοχος για το ενοχλητικό φούσκωμα. Η κλινική του Κλίβελαντ προτείνει άσκηση διάρκειας 30-60 λεπτών κάθε μέρα για την ελάττωση του φουσκώματος και την απομάκρυνση των αερίων από πεπτική οδό.

Οι μεγάλες μερίδες του φαγητού

Οταν τρώμε περισσότερο από ότι χρειάζεται το σώμα μας, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να αισθανόμαστε καλά. Επιπλέον, θα μας πάρει περισσότερη ώρα να χωνέψουμε την τροφή μας. Η πέψη είναι μια ολόκληρη διαδικασία: το φαγητό δεν διατρέχει απλά το σώμα μας. Κάθε σώμα διαφέρει ως προς τις ανάγκες κατανάλωσης της τροφής, οπότε ας τρώμε αργά και ας σταματάμε όταν αισθανθούμε χορτασμένοι.

Το άγχος

Το άγχος δεν μας αναγκάζει μόνο να αναζητήσουμε ανακούφιση στο φαγητό ή σε ένα ποτήρι κρασί στις 5 το απόγευμα, αλλά μπορεί ακόμα να μας προκαλέσει φούσκωμα. Ουσιαστικά πρόκειται για απλή βιολογική διαδικασία, το σώμα μας σταματά την πέψη, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το άγχος.

Αγνωστη υποκείμενη τροφική ευαισθησία

Το σώμα μας μπορεί απλά να μην είναι συμβατό με την τροφή που καταναλώνουμε. Αν το φούσκωμα είναι πολύ ενοχλητικό, ας μιλήσουμε με τον γιατρό μας για μια ειδική δίαιτα που θα προσδιορίσει την ευαισθησία μας. Οι πιο κοινές αλλεργίες ή ευαισθησίες αφορούν στην γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, το καλαμπόκι, τα αυγά, τα οστρακοειδή και τα φρούτα. Ωστόσο, μπορεί να είμαστε ευαίσθητοι σχεδόν σε ο,τι τρώμε, ακόμα και τρόφιμα που είναι υγιεινά για άλλους ανθρώπους, οπότε ας καταγράψουμε τις τροφές που θα βοηθήσουν τον γιατρό μας να ταυτοποιήσει πιθανές διατροφικές ευαισθησίες.

Πηγή: The Everygirl