Οκτώ πολύτιμα πράγματα που μας είπαν ασθενείς οι οποίοι κόλλησαν τον κορονοϊό

«Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί»: Αξίζει να μάθουμε και να διδαχθούμε απ' αυτές τις μοναδικές εμπειρίες.
rez-art via Getty Images

Σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς. Εκτιμάται ότι έχουν ήδη μολυνθεί περισσότεροι από 325.000 άνθρωποι - αριθμός που πιθανότατα θα έχει αυξηθεί μέχρι την στιγμή που θα διαβάζετε το αυτό το άρθρο. Παράλληλα περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει.

Αυτοί που νόσησαν γνωρίζουν πως γίνεται η διάγνωση, πως τα συμπτώματα εμφανίζονται και εξελίσσονται. Γνωρίζουν ακόμα τον πανικό αγορών στα σούπερ μάρκετ αλλά και τις επιπτώσεις του να συνωστίζεται ο κόσμος σε διάφορα σημεία της πόλης

Η HuffPost μίλησε με ανθρώπους τους οποίους ο κορονοϊός χτύπησε την πόρτα και ζήτησε να μάθει τι είναι αυτό που πρέπει όλοι μας απαραιτήτως να καταλάβουμε σχετικά με αυτήν την θανατηφόρα ασθένεια.

Εξαπλώνεται όπως η πυρκαγιά

Ο Τρέβορ Μάρτιν, πάστορας του Λουθερανισμού, την 1η Μαρτίου, επισκέφθηκε φίλο του στο νοσοκομείο, που αργότερα διαγνώσθηκε με τον κορονοϊό. Παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας που πήρε, ειδική φόρμα και μάσκα αλλά και ενδελεχές πλύσιμο των χεριών, εντούτοις τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί, δέκα μέρες μετά.

Την μέρα που επισκέφθηκε τον φίλο του στο νοσοκομείο, καθ′ οδόν για το σπίτι σταμάτησε στο γραφείο, προκειμένου να παραλάβει κάποιους φακέλους που χρειαζόταν. Ενώ ουδέποτε ήρθε σε επαφή με την γραμματέα του, καθώς ή ίδια δεν ήταν στο γραφείο εκείνη την μέρα αλλά την επόμενη που ο Μάρτιν απουσίαζε, η γυναίκα νόσησε.

«Μπορεί να εξαπλωθεί πάρα πολύ εύκολα. Δεν χρειάζεται καν να έρθεις σε επαφή με κάποιον», είπε ο Τρέβορ Μάρτιν.

Συνεπώς κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας αυστηρά και μένουμε σπίτι.

Δεν είναι σαν την γρίπη ή κάποιο κρυολόγημα

Γιά κάποιο λόγο, γίνεται συνεχώς σύγκριση με την γρίπη. Η Κιάρα ΝτιΤζιαλορέντζο, ηλικίας 25 ετών, που ζεί στο Μαϊάμι, δίνει την δική της μάχη με τον κορονοϊό από τις 6 Μαρτίου και μας λέει πως τα συμπτώματα απέχουν παρασάγγας από αυτά της γρίπης.

Αν και εμφάνισε συμπτώματα πυρετού και κόπωσης, που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά μίας κλασσικής γρίπης, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά καθώς νιώθεις ένα τεράστιο σφίξιμο στο στήθος και κόβεται η αναπνοή σου.

«Δεν είναι γρίπη. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Παλεύεις για λίγο αέρα», μας λέει η ΝτιΤζιαλορέντζο.

Μία άλλη ασθενής, η Κρίστι από το Σιάτλ, παρατήρησε πως εκτός από τα συμπτώματα που μόλις αναφέραμε, εκείνη αντιμετώπισε και το πρόβλημα να εστιάσει και να συγκεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο. Ηταν όπως μας είπε «λες και ο εγκέφαλος μου να ήταν σε σύγχυση».

Αντιμετωπίστε το με σοβαρότητα

Περίπου το 80% των ανθρώπων που θα κολλήσουν τον κορονοϊό, θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα της νόσου, όπως λίγο πυρετό, ξερόβηχα και θα αναρρώσουν στο σπίτι τους. Αυτό όμως δεν θα μας επέτρεπε μας επιτρέπει να δούμε την όλη κατάσταση χωρίς σοβαρότητα.

Πολλοί που νόσησαν από τον κορονοϊό δήλωσαν πως είναι απογοητευτικό να βλέπεις ανθρώπους να μην αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα. Αυτό ισχύει ιδίως με τις εικόνες των ανθρώπων που που συγκεντρώνονταν μπαρ, στις παραλίες ακόμα κι εκείνους που εκμετελλεύονται τους άδειους δρόμους προκειμένου να εκδράμουν εκτός πόλεων.

Η άποψη πως οι νέοι δεν μπορούν να νοσήσουν δεν ισχύει. Και σε κάθε περίπτωση είναι άδικο να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Αν οι νέοι το μεταδώσουν σε ανθρώπους που η υγεία τους δεν είναι και η καλύτερη, αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες και να αποδειχθεί θανατηφόρο. Κανείς δεν είναι άτρωτος», δήλωσε η ΝτιΤζιαλορέντζο.

Μπορεί να μην μας γίνει το τεστ, όμως αυτό δεν μας επιτρέπει να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά

Καθώς τα τέστ για τον κορονοϊό είναι ακόμα περιορισμένα και δεν μπορούν όλοι να ελεγχθούν, καλό θα ήταν με την εμφάνιση κάποιου συμπτώματος να θέσουμε τον εαυτό μας σε κατ′ οίκον περιορισμό. Η συμπεριφορά μας θα πρέπει να είναι αντίστοιχη ενός ανθρώπου που έχει νοσήσει.

«Το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρετε να εξεταστείτε ποτέ. Ακόμα και έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν να είστε φορείς», μας λέει η Κρίστι από το Σιάτλ.

Moyo Studio via Getty Images

Δώστε και δεχτείτε βοήθεια

Μέσα σε όλο αυτό το χάος, οι άνθρωποι που επηρεάζονται από τον κορονοϊό έχουν αισθανθεί μια έκρηξη υποστήριξης. Ο Τρέβορ Μάνκιν, έχει μείνει έκπληκτος από το «πόσα άτομα μας έφεραν φαγητό και μας έκαναν τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ ή απλά μας πήραν τηλέφωνο για να δουν πως είμαστε και να εκφράσουν την συμπαράσταση τους».

Η Κρίστι αισθάνθηκε τυχερή ότι εκείνη και ο σύζυγός της, ο οποίος είχε επίσης διαγνωστεί με κορονοϊό, είχαν ο ένας τον άλλον ενώ ανάρρωναν από τον υιό. Ανησυχεί όμως για εκείνους που δεν έχουν άλλους γύρω τους, να τους στηρίζουν.

«Θα το ήθελα πολύ αν οι άνθρωποι αρχίσουν να σκέφτονται εκείνους που μπορεί να χρειάζονται ένα τηλεφώνημα, ένα email ή ένα μήνυμα. Είναι μια καλή στιγμή να επικοινωνήσετε με έναν φίλο ή έναν συγγενή σας για να δείτε πως είναι», είπε η Κρίστι.

PeopleImages via Getty Images

Μην πανικοβάλλεστε και μην αγοράζετε προϊόντα σαν να μην υπάρχει αύριο

Εξήντα ρολά χαρτιού υγείας δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την ασθένεια.

«Οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην γεμίζουν το καρότσι τους στο σούπερ μάρκετ με κάθε απίθανο προϊόν. Ο μόνος λόγος για να ψωνίσουν είναι να έχουν κάτι να φάνε, σε περίπτωση που αρρωστήσουν», μας λέει η Κρίστι.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη του Μάνκιν. Δεν ανησυχεί για τον εαυτό του, την γυναίκα του ή το παιδί του. Ανησυχεί όμως για τους ηλικιωμένους γονείς του που βρίσκουν άδεια ράφια στο σούπερ μάρκετ.

«Ποιος ο λόγος να αγοράσεις 64 μπριζόλες για τις επόμενες δύο εβδομάδες; Δεν τις χρειάζεσαι. Αγοράζουμε τα απαραίτητα, χωρίς να το παρακάνουμε».

Δεν περνάμε την μέρα μας μπροστά στην τηλεόραση ακούγοντας ειδήσεις

Ο Μάνκιν είχε πάντα την τάση να παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων. Τώρα έχει σταματήσει να τα βλέπει και μας προτείνει να κάνουμε το ίδιο.

«Οταν παρακολουθώ ειδήσεις πέφτω σε κατάθλιψη, αναστατώνομαι και αρχίζω να ανησυχώ. Παρακολουθώ μόνο τους τίτλους των ειδήσεων και όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα».

Την ίδια αντιμετώπιση προτείνει και η ΝτιΤζιαλορέντζο. Προσπαθεί απλά να μείνει ενημερωμένη.

«Υπάρχει μία άνευ προηγουμένου αρνητική ενέργεια απ′ όλα αυτά που ακούμε, που προσπαθώ, σε καθημερινή βάση, να αποστασιοποιηθώ».

Να δούμε την θετική πλευρά

Οταν ο Μάνκιν, διαγνώσθηκε με τον κορονοϊό, ανησυχούσε για το τι θα συμβεί όχι μόνο σε εκείνον αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο που πολύ σύντομα κατάλαβε τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε όλο αυτό στην οικογένεια του, ενώ παράλληλα ο χρόνος περνούσε χωρίς να συμβαίνει κάτι εποικοδομητικό μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Γι′ αυτό μας προτείνει να δούμε την θετική πλευρά του πράγματος.

«Ωραία, είμαστε αναγκασμένοι να κλειστούμε στο σπίτι για έξι εβδομάδες. Πότε άλλοτε θα μου δοθεί μία τέτοια ευκαιρία; Ποτέ δεν πρόκειται να έχω έξι εβδομάδες να κάθομαι σπίτι και να παίζω με τι κόρες μου. Ας σταματήσουμε την γκρίνια και ας το απολαύσουμε».

«Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost US