ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/05/2019 07:35 EEST

Ολα όσα πρέπει να κάνετε για να ενταχθείτε στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Απλή διαδικασία, χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών.

eurokinissi/efka

Έτοιμη προς χρήση είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία όσοι έχουν χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την ένταξη τους στις 120 δόσεις. Οι δοκιμές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από τα στελέχη του ΕΦΚΑ έδειξαν ότι η πλατφόρμα είναι έτοιμη για να υποδεχθεί τους οφειλέτες και πλέον η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας περιμένει μετά τη ψήφιση του νόμου από την Βουλή να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ προκειμένου να μπει και επίσημα σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα για τη ρύθμιση με έως και 120 δόσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Η λειτουργία της πλατφόρμας θα είναι απλή με τα στοιχεία του οφειλέτη να είναι ήδη καταχωρημένα, ενώ με την είσοδο του στη πλατφόρμα κάθε οφειλέτης θα βλέπει αυτόματα το νέο ύψος των οφειλών του μετά τον επανυπολογισµό των χρεών της 15ετίας 2002 - 2016. Τα στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα απλή και δεν θα χρειαστεί ο οφειλέτης να προσκομίσει κανένα δικαιολογητικό προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση. 

Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες θα είναι να μπουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ όπου εκεί θα υπάρχει σχετικό πεδίο για τη ρύθμιση των οφειλών για ασφαλισμένους, εργοδότες και συνταξιούχους. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς του TAXIS κάθε ασφαλισμένου. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση των στοιχείων του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία.

Τα προσωπικά στοιχεία κάθε οφειλέτη θα εμφανίζονται αυτόματα και ο ασφαλισμένος θα πρέπει είτε να τα επιβεβαιώσει είτε να τα επικαιροποιήσει και στην συνέχεια να κάνει αποδοχή των όρων της ρύθμισης. Επόμενο βήμα θα είναι ο οφειλέτης να απαντήσει αν έχει αναστολή οφειλών, αν έχει ενταχθεί στον νόµο 3869/2010 (νόµος Κατσέλη) ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Εάν ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες τότε η διαδικασία δεν θα προχωρά μέχρι η πλατφόρμα να ενημερωθεί από τον ΕΦΚΑ.

Εάν δεν ανήκει σε καμία από τις τρεις κατηγορίες τότε θα πρέπει στη συνέχεια να επιλέξει το Ταμείο στο οποίο οφείλει, προκειμένου αυτόματα να εμφανιστεί το ποσό της οφειλής που είχε έως και το 2016. Το ποσό θα διαχωρίζεται σε «Κεφάλαιο», «Προσαυξήσεις» και «Τέλη καθυστέρησης», προκειμένου ο οφειλέτης να έχει πλήρη εικόνα. Ταυτόχρονα οι ασφαλισµένοι του ΟΑΕΕ θα βλέπουν και το ποσό της νέας οφειλής τους μετά την αφαίρεση του 85% των προσαυξήσεων, είτε µε επανυπολογισµό για τα χρόνια που αντιστοιχούν στη 15ετία 2002-2016 είτε χωρίς επανυπολογισµό.  

Κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να προχωρήσει τη διαδικασία με επανυπολογισμό ή χωρίς επανυπολογισμό. Αντίστοιχα οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα βλέπουν το νέο ποσό της οφειλής τους χωρίς το 100% των προσαυξήσεων. Αντίθετα για τους ασφαλισμένους στους υπόλοιπους φορείς θα πρέπει πρώτα το Ταμείο τους να ενημερώσουν την πλατφόρμα και στη συνέχεια με προσωπικό μήνυμα θα ενημερωθούν ότι μπορούν να συνεχίσουν τη διαδικασία. 

Διαφορετική διαδικασία θα χρειαστεί για τα χρέη τα οποία αφορούν το 2017 και το 2018. Σε αυτή την επιλογή  θα εµφανίζεται αυτόματα η σχετική ενηµέρωση από την ΗΔΙΚΑ.

Κάθε οφειλέτης θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Στη συνέχεια οι οφειλέτες θα πρέπει να μπουν στο ΚΕΑΟ προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του ορισμού του αριθμού των δόσεων, μετά την οριστικοποίηση της νέας οφειλής προς το Ταμείο τους. 

Ο αριθμός των δόσεων θα ορίζεται µε µοναδικό κριτήριο το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες) ανά δόση, ενώ οι εργοδότες θα έχουν δικαίωµα να επιλέξουν και την εφάπαξ αποπληρωµή