ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/06/2020 07:18 EEST

Ολα τα μέτρα του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας: Ποιοι ωφελούνται

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν όμως ότι τα μέτρα δεν αρκούν.

ASSOCIATED PRESS

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα το νέο πακέτο στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και ιδιώτες οι οποίοι επλήγησαν από το lockdown  που έφερε η πανδημία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών τα μέτρα θα δώσουν προσωρινή ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εν όψει ενός ακόμα πακέτου μέτρων το οποίο το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να φέρει το φθινόπωρο.

Από την πλευρά τους παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα μέτρα που μπαίνουν από σήμερα σε εφαρμογή δεν αρκούν προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα. Όπως εξηγούν οι εκτιμήσεις για ύφεση στην Ελλάδα που θα αγγίξει το 10%, χτυπούν καμπανάκι κινδύνου σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικονομία της χώρας. Για αυτό το λόγο στελέχη της αγοράς ζητούν να εφαρμοστεί μεγαλύτερο πακέτο παρεμβάσεων πριν το φθινόπωρο, προκειμένου να μην έχει εδραιωθεί η αρνητική εικόνα στην οικονομία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πακέτο μέτρων που μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή θα στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν ώστε να χρηματοδοτηθεί η οικονομία με αυτά τα χρήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο το πακέτο με τις παρεμβάσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό, μείωση της φορολογίας στα ενοίκια, αλλά και μερική παράταση του μέτρου για την καταβολή μειωμένου ενοικίου για επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές.

Αναλυτικά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

1. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στον καφέ και στα μη αλκοολούχα όπως είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι, που σερβίρονται στον κλάδο της εστίασης. Εφόσον η μείωση του ΦΠΑ περάσει στον καταναλωτή ενδεικτικά ένας καφές που κόστιζε 2,50 ευρώ η τιμή του θα μειωθεί στα 2,28 ευρώ ή ένα τσάι από 1,80 θα μειωθεί στο 1,64 ευρώ.

2. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, αλλά και συνδυαστικές μεταφορές.

3. Μείωση έρχεται και στο ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται στο τουριστικό πακέτο. Συγκεκριμένα ο νέος υπολογισμός του ΦΠΑ από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) θα γίνει 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

4. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για το πεντάμηνο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020.

5. Παρατείνεται και για τον Ιούνιο η αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές εξαιτίας της πανδημίας. Δικαίωμα αναστολής των δόσεων  βεβαιωμένων οφειλών έχουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή.

6. Παράταση για ορισμένους κλάδους παίρνει και για τον Ιούνιο το μέτρο  των μειωμένων ενοικίων (40%) για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Δυνατότητα για μειωμένη καταβολή ενοικίου δίνεται και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο συμπεριλαμβανομένων αυτών του λιανικού εμπορίου. Όσες ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα πληρώνουν 40% μειωμένο ενοίκιο για Ιούλιο και Αύγουστο.

7. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

8. Ξεκινά δεύτερος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται και οι οριστικές ανακοινώσεις αναφορικά με την μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν μείωση τζίρου το τρίμηνο Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου. Αντίστοιχα, το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι τελικές ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων για όσους επλήγησαν από την πανδημία.