ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2021 16:50 EEST | Updated 27/09/2021 16:51 EEST

Oλαφ Σολτς: 5+1 μηνύματα μετά τις γερμανικές εκλογές

Ποιούς συμμάχους θέλει στον κυβερνητικό συνασπισμό, η σχέση της Γερμανίας με Ευρώπη - ΗΠΑ και η σκέψη για τους εργαζόμενους.

Hannibal Hanschke via Reuters
Ο Όλαφ Σολτς με το πλατύ χαμόγελο του μεγάλου νικητή των γερμανικών εκλογών ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του,λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 27 Σεπτεμβρίου 2021. REUTERS/Hannibal Hanschke

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς, λίγες ώρες μετά την καταμέτρηση των ψήφων που τους ανέδειξε ως πρώτο κόμμα στην Γερμανία, εκπέμπονται πολύ σημαντικά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις: Προς πολιτικούς αντιπάλους και συμμάχους στο Βερολίνο, προς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, αλλά και με αποδέκτη τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο. 

 

5+1 μηνύματα Σολτς

1. «Θα ήθελα να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) όσο το δυνατόν συντομότερα».

2. «Η ιδέα μου είναι ότι θα είμαστε πολύ γρήγοροι στο να πετύχουμε αποτελέσματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πρέπει να είναι πριν από τα Χριστούγεννα, αν είναι δυνατόν. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γερμανία είχε πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού και αυτό διασφάλισε πάντοτε σταθερότητα».

3. ”Αν συγκεντρωθούν τρία μέρη (κόμματα στην Γερμανία) που συμφωνούν ότι θέλουν να δουν τη Γερμανία να προχωράει μπροστά στη δεκαετία του ’20, τότε μπορεί να είναι κάτι καλό ακόμα και αν έχουμε διαφορετικές αφετηρίες. Αρκεί να  θέλουμε να το πετύχουμε μαζί και να το θέσουμε με έναν εποικοδομητικό τρόπο. Είδαμε ότι οι ψηφοφόροι μας έδωσαν εντολή να προχωρήσουμε σοβαρά προς τα εμπρός».

Fabian Bimmer via Reuters
Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι ο Όλαφ Σολτς είναι το πρόσωπο των γερμανικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου 2021. REUTERS/Fabian Bimmer

4. «Πιστεύω ότι ο πρώτος στόχος για τη γερμανική πολιτική θα είναι να σχηματίσει μια ισχυρότερη και πιο κυρίαρχη Ευρωπαϊκή Ένωση και το να συμβεί αυτό θα έχει επιρροή στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας”.

5. «Η διατλαντική εταιρική σχέση είναι ουσιαστική για εμάς στη Γερμανία και για μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθώ εγώ. Και έτσι μπορείτε να βασιστείτε σε μια συνέχεια σε αυτό το ζήτημα. Είναι σημαντικό να κατανοούμε τον εαυτό μας ως δημοκρατίες σε έναν κόσμο που γίνεται πιο επικίνδυνο. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε ακόμη και αν έχουμε συγκρούσεις για το ένα ή το άλλο θέμα».

6. «Μπορεί να έχει να κάνει με το θέμα των μισθών, εάν οι άνθρωποι θέλουν να επιλέξουν μια συγκεκριμένη δουλειά που θέλουν να μάθουν. Είναι ένα ερώτημα,  αν είναι κάτι καλό για όλη τους τη ζωή. Το να είσαι φορτηγατζής είναι κάτι που σε πολλούς ανθρώπους αρέσει πολύ. Αν δεν συμβαίνει αυτό (το να γίνονται περισσότεροι φορτηγατζήδες) έχει να κάνει με τις συνθήκες εργασίας».

 

πηγές: DW, Reuters