Ολη η ωμή (και βραστή και τηγανητή) αλήθεια για τα αυγά

Ολη η ωμή (και βραστή και τηγανητή) αλήθεια για τα αυγά
shalunx13 via Getty Images

Μα τι σας έπιασε κι ασχολείστε ξαφνικά με τα αυγά;
Η δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού.

Σοβαρολογείτε;
Πάντα. Και που να δείτε ποιά Παγκόσμια Ημέρα είναι το Σάββατο.

Παγκόσμια Ημέρα Κότας;
Αυτή είναι στις 4 Μαίου. Αλλά μην ξεφεύγουμε από το Αυγό μας.

Αυγό ή αβγό;

Εξαρτάται από την χρονιά γεννήσεώς μας. Οι νεώτεροι προτιμούν το αβγό τους με βήτα και οι παλαιότεροι με ύψιλον. Και οι δύο βερσιόν είναι σωστές. Αν δεν σας ενδιαφέρει να προδώσετε την ηλικία σας, χρησιμοποιήστε άφοβα όποια θέλετε.

Με την χοληστερίνη τι γίνεται;
Η θεωρία ότι τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερίνη έχει αποδειχθεί εντελώς fake. Ενα αυγό την ημέρα, αντιθέτως, όχι απλώς ανεβάζει την λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL), αλλά είναι μία απο τις πιό υγιεινές τροφές που υπάρχουν εκεί έξω: Πρωτεϊνη υψηλής ποιότητας, με λίγες θερμίδες και μία εντυπωσιακή γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Δηλαδή να τρώω αυγά άφοβα;
Ναι. Ειδικά για πρωϊνό. Είναι τόσο θρεπτικά που οι αρχαίοι Ελληνες τα απαγόρευαν στους αθλητές που έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν το αρχαίο ντόπινγκ.

Οι σημερινοί Ελληνες πόσα αυγά τρώνε;
Πριν από 30 χρόνια, η μέση κατανάλωση αυγών μόνο στην Κρήτη και στην Ηπειρο ξεπερνούσε τα 400 αυγά τον χρόνο κατ′ άτομο. Υστερα ήρθαν τα fake news περί χοληστερίνης και σήμερα ο κάθε Ελληνας τρώει περίπου 130 αυγά ετησίως.

Οι άλλοι πόσα τρώνε;
Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 280-300 αυγά τον χρόνο κατ′ άτομο. Οι Αμερικάνοι τρώνε γύρω στα 275 τον χρόνο.

Εμείς γιατί τρώμε τόσο λίγα;
Προφανώς, είμαστε πιό επιρρεπής στα fake news.

Ο Τραμπ πόσα αυγά τρώει;
Το αγαπημένο του πρωινό είναι το twitter με άδειο στομάχι - αλλά μερικές φορές υποκύπτει στον πειρασμό των αυγών με μπέϊκον.

Πόσα αυγά γεννάει μία κότα;
Οι κότες γεννούν ένα αυγό την ημέρα και μερικές μέρες έχουν ρεπό. Περίπου 250 με 279 αυγά τον χρόνο, δηλαδή.


Ποιά χώρα παράγει τα περισσότερα αυγά;
Η Κίνα. Περίπου 28,8 τόνους τον χρόνο, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Μιλάμε για πολλές κότες...
Ω, ναι. Μην ξεχνάμε ότι η Νόσος των Πουλερικών ξεκίνησε από την Κίνα το 1996.

Ποιός είναι ο πιό εύκολος τρόπος για να μαγειρέψουμε ένα αυγό;
H ωμή αλήθεια είναι ότι το μαγείρεμα των αυγών είναι το πρώτο τεστ που κάνουν πολλοί επαγγελματίες σεφ πριν προσλάβουν νέους συνεργάτες. Οποιος δεν μπορεί να φτιάξει το τέλειο αυγό, πηγαίνει σπίτι του. Το μαγείρεμα του αυγού δεν είναι απλή υπόθεση.

Πλάκα μας κάνετε;
Στην «Βίβλο» της Τζούλια Τσάιλντς, οι οδηγίες για μία απλή γαλλική ομελέτα με δύο αυγά καταλαμβάνουν 13 σελίδες.

Πλάκα μας κάνετε...
Η σωστή ομελέτα είναι σχεδόν λευκή, χωρίς κανένα απολύτως κάψιμο. Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε τέτοια ομελέτα;

seriouseats.com



Υπάρχουν τέτοιες ομελέτες;
Σωστές ομελέτες υπάρχουν αλλά στην χώρα μας ευδοκιμούν οι ξεροψημένες. Οπως και τα ξεροψημένα τηγανητά αυγά. Για τα αυγά scrambled ας μην μιλήσουμε καθόλου...

Ομελέτα δεν είναι κι αυτά;
Κι εγώ είμαι ξανθιά...