ΔΙΕΘΝΕΣ
23/06/2021 11:54 EEST | Updated 23/06/2021 11:57 EEST

Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς αλκοόλ και εορτασμούς

Μια διαφορετική διοργάνωση με πολλούς περιορισμούς και ελάχιστη διασκέδαση.

CHARLY TRIBALLEAU via Getty Images

Μόλις 30 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που μαστίζονται από την πανδημία του κορονοϊού και τις αντιπαραθέσεις, οι διοργανωτές αποφάσισαν την Τετάρτη την απαγόρευση της πώληση αλκοόλ στις εγκαταστάσεις ενώ υπερασπίστηκαν τα σχέδια για την είσοδο χιλιάδων θεατών στα στάδια.

Οι προετοιμασίες για τους Αγώνες, που αναβλήθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας, έχουν προχωρήσει παρά τις έντονες ανησυχίες του ιαπωνικού κοινού ότι η φιλοξενία αντιπροσωπειών από ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω έξαρση της COVID-19.

Οι αναφορές στα ΜΜΕ σχετικά με τις σκέψεις των διοργανωτών να επιτρέψουν την κατανάλωση αλκοόλ στους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με το hashtag «ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων».

«Ακολουθώντας τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να μην επιτρέπει την πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων», δήλωσε η πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Σέικο Χασιμότο, σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο χορηγός Asahi Breweries (σ.σ. ζυθοποιία) συμφώνησε με την απόφαση αυτή.

Οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών έχουν περιοριστεί εντός και γύρω από το Τόκιο, αφού οι αξιωματούχοι της υγείας προειδοποίησαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα ενθάρρυνε τη στενή επαφή, τις φωνές και την ανάμιξη του κόσμου σε μπαρ - πράγματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διάδοση του ιού.

Νωρίτερα, η Χασιμότο υπερασπίστηκε την απόφαση των διοργανωτών να επιτρέψουν τους θεατές στα στάδια.

Οι διοργανωτές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έως και 10.000 εγχώριοι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα τα αγωνίσματα. Ωστόσο, απαγορεύονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό.

«Αποφασίσαμε ότι θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε τις καλύτερες προετοιμασίες για να διεξαχθούν οι Αγώνες με θεατές», εξήγησε η Χασιμότο, λέγοντας ότι η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις συστάσεις των ιατρών.

«Φυσικά, καταλαβαίνω ότι η διοργάνωση χωρίς θεατές θα μείωνε τον κίνδυνο, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν υπήρχε μετάδοση του ιού σε άλλα γεγονότα και τουρνουά», πρόσθεσε.

Περιορισμός εορτασμών

Οι διοργανωτές δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν στους θεατές βραδινές περιπλανήσεις έως τις 12 Ιουλίου, όταν πρόκειται να αρθούν οι περιορισμοί στο Τόκιο και σε ορισμένες άλλες περιοχές. 

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δεν έχει ακόμη αποκλείσει τη διεξαγωγή των Αγώνων χωρίς θεατές, εάν το Τόκιο τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από την οποία εξήλθε μόλις στις 21 Ιουνίου. Η τελετή έναρξης των Αγώνων έχει οριστεί για τις 23 Ιουλίου.

«Η μεγάλη πρόκληση στους Αγώνες του Τόκιο είναι να περιοριστεί η ροή των ανθρώπων και να περιοριστεί η αίσθηση του εορτασμού», δήλωσε η Χασιμότο την Τετάρτη. «Προσπαθούμε να κάνουμε τους Αγώνες του Τόκιο ασφαλείς, οπότε δεν θα είναι γεμάτοι πανηγυρισμούς».

Πολλοί Ιάπωνες παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής των Αγώνων, έστω και με αυτά τα μέτρα.

Σε ένα ακόμη χτύπημα απέναντι στη δέσμευση των διοργανωτών για ασφαλείς οι Αγώνες, ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Ουγκάντας που έφτασε στην Ιαπωνία το Σαββατοκύριακο διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό παρά το γεγονός ότι είχε εμβολιαστεί και είχε αρνητικό τεστ COVID-19 πριν από την άφιξη.

Η εννιαμελής αποστολή της αφρικανικής χώρας ακύρωσε τα σχέδιά της για προπόνηση και βρίσκεται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Η Χασίμοτο είπε ότι το περιστατικό ήταν απόδειξη της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά του κορονοϊού.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε αυτό το άτομο στα σύνορα, ακριβώς επειδή έχουμε τα κατάλληλα συνοριακά μέτρα», είπε.

Ωστόσο, οι δύσκολες προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τους διοργανωτές.

Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, νοσηλεύτηκε την Τρίτη, αφού η μητροπολιτική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έπαιρνε άδεια την υπόλοιπη εβδομάδα λόγω κόπωσης.