Ολυμπιακοί Αγώνες: Εννέα ανατροπές που φέρνει η Πανδημία και μία ευχή

Χωρίς θεατές, χωρίς ξένους επισκέπτες στο Τόκιο, χωρίς σάκε και χωρίς...«Χαρούμι»
10 Ιουλίου 2021. Μία γυναίκα από το προσωπικό ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 στέκεται δίπλα στο λογότυπο της διοργάνωσης. Η μάσκα στα απολύτως απαραίτητα 2021. REUTERS/Fabrizio Bensch
10 Ιουλίου 2021. Μία γυναίκα από το προσωπικό ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 στέκεται δίπλα στο λογότυπο της διοργάνωσης. Η μάσκα στα απολύτως απαραίτητα 2021. REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch via Reuters

Τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ανοίγουν επισήμως σήμερα με την τελετή έναρξης στο Τόκιο και θα πραγματοποιηθούν από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου. Η πανδημία όχι μόνο έχει πλήξει την Ιαπωνία, αλλά ανατρέπει τα πάντα, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τη διεξαγωγή τους.

Οι Ολυμπιακοί, ανεπίσημα, έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη με ορισμένους προκριματικούς σε αγωνίσματα.

Δυστυχώς, όμως, ο φόβος υπάρχει και πλανάται πάνω από τη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγήσει τυχόν αύξηση των κρουσμάτων. Ακόμα και για πιθανή ματαίωση μίλησε ο CEO της οργανωτικής επιτροπής.

1. Παράσταση χωρίς θεατές

Το πρώτο και κυριότερο είναι η μη-παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες. Και από μόνο του αυτό το γεγονός μας δίνει να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι ίδιο με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Ο κόσμος είναι αυτός που δίνει δύναμη στους αθλητές. Τους ωθεί πολλές φορές στη δημιουργία μεγαλύτερων ρεκόρ και κυρίως τους δίνει την όρεξη και το κουράγιο να προσπαθούν για μεγαλύτερες αποδόσεις, να ξεπερνούν τα όριά τους.

Η απόφαση της απαγόρευσης προσέλευσης θεατών, τουλάχιστον για τα αθλήματα που θα διεξαχθούν στο Τόκιο, μπορεί να δημιουργεί μια σχετική αίσθηση ασφάλειας. Όμως όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Ιαπωνίας, οι τρεις μέχρι τώρα αποφάσεις για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έχουν κοστίσει συνολικά 58,1 + 57,2 + 29 δις δολάρια στην χώρα τους.

Με το κλείσιμο των σταδίων οι επιπλέον απώλειες αναμένονται να φτάσουν από 15,1 έως 16,4 δις δολάρια.

2. Στην Ιαπωνία και μόνο για Ιάπωνες

Μεγάλη ανατροπή φέρνει η πανδημία και στην επισκεψιμότητα από άλλα κράτη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μιλούσαμε για γιορτή πολυπολιτισμικότητας. Όμως, οι fans των Ολυμπιακών Αγώνων απαγορεύεται να επισκεφθούν την Ιαπωνία και αυτό φυσικά από μόνο του φέρνει μεγάλη χασούρα στα έσοδα που περίμεναν οι διοργανωτές.

14 Μαρτίου 2021. Αληγορική εικόνα... Ο Σουηδός αθλητής του χάντμπολ Νίκλας Έκμπεργκ αντιδρά στη διάρκεια προκριματικού αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες Σουηδίας και Σλοβενίας. REUTERS/Annegret Hilse TPX IMAGES OF THE DAY
14 Μαρτίου 2021. Αληγορική εικόνα... Ο Σουηδός αθλητής του χάντμπολ Νίκλας Έκμπεργκ αντιδρά στη διάρκεια προκριματικού αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες Σουηδίας και Σλοβενίας. REUTERS/Annegret Hilse TPX IMAGES OF THE DAY
Annegret Hilse via Reuters

3. «Φόρεσε το μετάλλιό σου...»

Μία ακόμα τεράστια αλλαγή είναι ότι κανείς επίσημος δεν πρόκειται να κρεμάσει μετάλλιο στο στήθος κάποιοι αθλητή. Τα μετάλλια δεν θα τα φορά κάποιος στο λαιμό των αθλητών. Θα παρουσιάζονται στον αθλητή σε δίσκο και εκείνος θα το παίρνει μόνος του. Έτσι θα διασφαλίζεται ότι το άτομο που θα βάζει τα μετάλλια στο δίσκο θα φορά γάντια που έχουν απολυμανθεί. Οι παρουσιαστές και οι αθλητές θα φορούν μάσκα και δεν θα γίνονται αγκαλιές ή χειραψίες στις τελετές απονομής.

4. Ξεχάστε το σάκε: Σερβίρονται χυμοί, νερό και τσάι

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις δεν εστιάζονται μόνο στην απουσία φιλάθλων στις εξέδρες, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν κλείσει - πάλι - όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα καραόκε καταστήματα και γενικά όλα τα μαγαζιά που σερβίρουν αλκοόλ στο Τόκιο.

5. Μόνοι αλλά «Μαζί»

Κάτι που κανείς δεν θα περίμενε να γίνει είναι η αλλαγή του συνθήματος της ΔΟΕ που υιοθετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον Γάλλο Βαρώνο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν που πρωτοστάτησε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού Κινήματος.

Το σύνθημα αυτό έλεγε «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά».

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ: «Πρέπει να προσαρμόσουμε το σύνθημα στην εποχή μας. Έτσι πλέον το σύνθημά μας θα αναφέρει: «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά - Μαζί».

Τόκιο, 17 Ιουλίου 2021. Ιάπωνες επισκέπτες χτενίζονται πριν ποζάρουν για σέλφι στο "ντεκ" του παρατηρητηρίου "Shibuya Sky". Mandatory Credit: Peter Casey-USA TODAY Sports
Τόκιο, 17 Ιουλίου 2021. Ιάπωνες επισκέπτες χτενίζονται πριν ποζάρουν για σέλφι στο "ντεκ" του παρατηρητηρίου "Shibuya Sky". Mandatory Credit: Peter Casey-USA TODAY Sports
USA TODAY USPW via Reuters

6. Αναζητώντας το χαμένο «Χαρούμι»

Το Ολυμπιακό χωριό στο Τόκιο θεωρείται από τα πιο όμορφα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ στην ιστορία των αγώνων. Βρίσκεται στην αποβάθρα Χαρούμι και φιλοξενεί τους αθλητές.

Η πανδημία όμως φέρνει πολλές αλλαγές και πολλούς περιορισμούς. Τίποτα δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Η λέξη «Χαρούμι» στα Ιαπωνικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι ηλιόλουστο και όμορφο.

Πλέον κάθε άνθρωπος, κάθε αθλητής που θα κινείται στο χώρο αυτό θα υποβάλλεται καθημερινά σε τεστ, η ώρα παραμονής σε κοινόχρηστους χώρους θα είναι περιορισμένη, ενώ υπάρχει πρωτόκολλο ακόμα και για το πως και πόσοι θα περπατάνε στα…πεζοδρόμια του χωριού.

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χωριό, τις περισσότερες ώρες θα τις περνούν στο συγκρότημα, όπου είναι τα δωμάτιά τους. Οι επισκέψεις σε συγκροτήματα άλλων χωρών απαγορεύονται και κάθε Ολυμπιακή ομάδα θα βρίσκεται στη δική της «φούσκα». Έτσι πολλοί από τους ιθύνοντες των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών φρόντισαν να τα διακοσμήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπουν στις χώρες τους προκειμένου η παραμονή να είναι ευχάριστη.

Τα διαμερίσματα είναι λιτά με οικολογικά μηνύματα. Τα κρεβάτια κατασκευάστηκαν από πεπιεσμένο χαρτόνι, τα στρώματα από πολυαιθυλένιο και μετά τους Ολυμπιακούς θα χρησιμοποιηθούν για πλαστικά προϊόντα.

7. Αθλητές στο «μάτι» του δορυφόρου

Επίσης έχουν επιβληθεί σημαντικές αλλαγές στους αθλητές. Αυτοί πρέπει να έχουν κατεβάσει μία εφαρμογή στα κινητά τους που επιτρέπει την «παρακολούθησή» τους. Δηλαδή επιτρέπει στην Ιαπωνική κυβέρνηση να καταγράφει τις κινήσεις τους σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

8. Και τι γίνεται αν νοσήσει ένας αθλητής;

Μία σημαντική αλλαγή είναι ότι αν ένας αθλητής βγει θετικός, αποσύρεται αυτόματα από τη διοργάνωση. Αν η εγκατάλειψη λόγω κορονοϊού προκύψει εν μέσω αγώνων, τότε ο αθλητής θα λάβει το μίνιμουμ έπαθλο στο οποίο προβλέπει. Για παράδειγμα, αν κάποιος που αγωνίζεται στην πυγμαχία βγει θετικός πριν από τον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, τότε θα λάβει το αργυρό μετάλλιο. Η αν ένας τενίστας παίζει στον μικρό τελικό και βγει θετικός, τότε ο αντίπαλός του θα πάρει το χάλκινο μετάλλιο και ο ίδιος απλά θα γραφτεί το όνομά του με το δίπλωμα του 4ου Ολυμπιονίκη.

Μία από τις πολύ ευγενικές Γιαπωνέζες που σερβίρουν υπό κανονικές συνθήκες σε μπαρ του Τόκιο. Όμως η πώληση αλκοόλ θα απαγορεύεται, ελέω lockdown, με αποτέλεσμα να σερβίρεται μόνο καφές, τσάι και λοιπά αφεψήματα.
Μία από τις πολύ ευγενικές Γιαπωνέζες που σερβίρουν υπό κανονικές συνθήκες σε μπαρ του Τόκιο. Όμως η πώληση αλκοόλ θα απαγορεύεται, ελέω lockdown, με αποτέλεσμα να σερβίρεται μόνο καφές, τσάι και λοιπά αφεψήματα.
recep-bg via Getty Images

9 «Πόνεσε» το ταμείο

Φυσικά είναι ευνόητο ότι η απουσία φιλάθλων στις εξέδρες φέρνει τεράστια μείωση εσόδων στους διοργανωτές από τους χορηγούς.

Η απουσία κοινού και τουριστών ή ακόμα και Ιαπώνων θεατών, επιφέρει οικονομικό πλήγμα ύψους 690. εκατ. ευρώ στους διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων.

Σύμφωνα με τον Λίαμ Φοξ, αναλυτή της GlobalData, πριν από την πανδημία οι διοργανωτές περίμεναν αρχικά 7 με 8 εκατ. εισιτήρια που μπορεί να έφταναν και στα 9 εκατ.

Αναμενόταν ότι από αυτά θα υπήρχαν έσοδα 800 εκατ. δολαρίων - η τρίτη πιο σημαντική πηγή εσόδων για την διοργάνωση - και θα βοηθούσε επίσης στη χρηματοδότηση του συνολικού προϋπολογισμού σε ποσοστό 12%. Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι επενδύσεις χορηγών στο Τόκιο είχαν καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων με 3.3 δις δολάρια να επενδύονται από ιαπωνικές μάρκες στους αγώνες. Ωστόσο, καταλήγει ότι χωρίς φιλάθλους στους χώρους οι ευκαιρίες ενεργοποίησης έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους χορηγούς να κερδίσουν αξία από τις προσφορές τους και ουσιαστικά να κερδίσουν από τις επενδύσεις τους.

10. Και μία ευχή

Τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με τους παλαιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυστυχώς όχι μόνο για τους αθλητές, τους χορηγούς, ή τους διοργανωτές, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο που θα παρακολουθήσει τους αγώνες μόνο από την τηλεόραση. Γενικά για όλους μας. Τουλάχιστον ευχόμαστε να έχουμε καλούς αγώνες, με μεγάλα ρεκόρ και αγωνία, μέχρι να νικήσει κάθε φορά η καλύτερη ή ο καλύτερος.

Δημοφιλή