ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/11/2019 09:18 EET

Ολες οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα

Πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρξει το κατάλληλο δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να φέρει το 2020 το τρίτο σκέλος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Baloncici via Getty Images

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στον τρόπο φορολόγησης της αγοράς ακινήτων, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Το πρώτο μέρος του κυβερνητικού σχεδίου περιλαμβάνεται ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για να κινηθεί και πάλι η αγορά ακινήτων. Πρόθεση ωστόσο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι μέρος του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύπτει και τα επόμενα χρόνια να επιστρέφεται στην αγορά ακινήτων μέσω φοροελαφρύνσεων.

Πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρξει το κατάλληλο δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να φέρει το 2020 το τρίτο σκέλος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι όποιο δημοσιονομικό όφελος προκύψει από τις αλλαγές και την επέκταση των αντικειμενικών τιμών θα μεταφερθεί στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του φόρου. 

Η ανάγκη για ταχύτερη ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης σε τρία στάδια μείωσης του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να φτάσει συνολικά το 30%, προκύπτει από το γεγονός ότι θα πρέπει στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών να ενταχθούν περίπου 7.500 περιοχές οι οποίες παραμένουν εκτός. Αντίστοιχα, σε ακόμα 3.800 περιοχές θα πρέπει να προχωρήσει η δεύτερη φάση εξισορρόπησης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις αυξημένες αντικειμενικές τιμές, φουσκώνοντας το λογαριασμό σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί την επίσπευση στη μείωση του φόρου προκειμένου, ναι μεν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να δουν μια ακόμα μείωση στα εκκαθαριστικά τους, αλλά και σε ποιες περιοχές προκύψει η αύξηση από τις νέες αντικειμενικές να ισοσκελιστεί από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

 

Κατάργηση ΦΠΑ 

Οι πρώτες ελαφρύνσεις βέβαια στην αγορά ακινήτων θα φανούν από φέτος καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% στις αγοραπωλησίες ακινήτων με άδεια οικοδομής η οποία έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Η ρύθμιση αφορά μόνο τα ακίνητα που έχουν μείνει ημιτελή μέχρι σήμερα, είτε έχουν αποπερατωθεί αλλά έχουν μείνει μέχρι σήμερα απούλητα και όχι αγοραπωλησίες οι οποίες αφορούν μεταπώληση.

Το μέτρο αφορά τουλάχιστον 100.000 ακίνητα που από το 2006 και μετά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταφέρει να τα πουλήσουν εξαιτίας της «κατάρρευσης» της αγοράς ακινήτων μέσα στην κρίση, αλλά και της υψηλής φορολογίας.

Παράλληλα, προβλέπεται για ακόμα τρία χρόνια η αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο φόρος (ψηφίστηκε το 2013, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ)  επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής που αγοράστηκε και στην τιμή πουλήθηκε το ακίνητο.

«Κουτσουρεμένη» θα εφαρμοστεί τελικά και η έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης ακινήτων.  Αρχική σκέψη ήταν η έκπτωση να αφορά και την εργασία και τα υλικά, ωστόσο στην πορεία το μέτρο περιορίστηκε στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πλέον, από το 2020 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προχωρήσουν σε ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων θα έχουν έκπτωση φόρου 40% στη δαπάνης που αφορά τις εργασίες.

Sponsored Post