ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2018 08:32 EEST

Ολιγοήμερη εκεχειρία στο Αφγανιστάν μετά τις δύο πολυαίμακτες επιθέσεις του ισλαμικού κράτους στη Νανγκαρχάρ

Parwiz Parwiz / Reuters

Μια χωρίς προηγούμενο ολιγοήμερη εκεχειρία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν λαμβάνει τέλος σήμερα, μετά την απόρριψη της έκκλησης του αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι να παραταθεί, απογοητεύοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δοκίμασε τη γεύση της ειρήνης για λίγα 24ωρα έπειτα από ατελείωτες δεκαετίες πολέμου.

Την αναγγελία των Ταλιμπάν ακολούθησε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε λίγες ώρες αργότερα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια επαρχία στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν πενήντα, κατά έναν τοπικό αξιωματούχο.

«Η κατάπαυση του πυρός τερματίζεται απόψε και οι επιχειρήσεις μας θα ξαναρχίσουν, αν το θέλει ο θεός. Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι εχθροπραξίες θα επαναληφθούν σήμερα.

Parwiz Parwiz / Reuters

Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμιά άμεση αναφορά την έκκληση του προέδρου Γάνι, ο οποίος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκόπευε να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός από κυβερνητικής πλευράς και κάλεσε τους Ταλιμπάν να πράξουν το ίδιο. Την ανακοίνωσή του χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα.

Η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είχαν κάθε πρόθεση να τηρήσουν την παράταση που ήθελε ο πρόεδρος Γάνι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για μια «ιστορική» εκεχειρία.

Μέσω Twitter ένας εκπρόσωπος του προέδρου Γάνι ανέφερε την Κυριακή ότι σκοπός ήταν η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί για δέκα ημέρες, αλλά πρόσθεσε ότι ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας θα αμυνθούν αν δεχθούν επίθεση.

Parwiz Parwiz / Reuters

Η χθεσινή επίθεση βομβιστή-καμικάζι, που διαπράχθηκε έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στην πόλη Τζαλαλάμπαντ, ήταν η δεύτερη πανομοιότυπη ενέργεια μέσα σε ισάριθμες ημέρες στην ανατολική επαρχία. Στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες είναι άλλοι 49, από τους οποίους «ορισμένοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», σύμφωνα με τον διευθυντή των υπηρεσιών υγείας στην επαρχία Νανγκαρχάρ, τον Νατζιμπουλάχ Καμαουάλ.

Σύμφωνα με ένα εκπρόσωπο του κυβερνήτη ο καμικάζι, που πήγε στο σημείο με τα πόδια, στοχοθέτησε πολίτες, προεστούς αλλά και Ταλιμπάν που είχαν πάει στο κτιριακό συγκρότημα του κυβερνήτη έπειτα από μια εορταστική εκδήλωση για το Έιντ αλ Φιτρ, το τέλος του μήνα του ραμαζανιού.

Η εκεχειρία, που αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα διαρκούσε οκτώ ημέρες από πλευράς των κυβερνητικών δυνάμεων και τρεις ημέρες από πλευράς των Ταλιμπάν, οδήγησε να εκτυλιχθούν χωρίς προηγούμενο σκηνές αδελφοσύνης ανάμεσα σε ισλαμιστές αντάρτες, πολίτες και μέλη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού―πράγμα πάντως που ορισμένοι διοικητές των Ταλιμπάν δεν είδαν με ιδιαίτερα καλό μάτι.

Parwiz Parwiz / Reuters

Αλλά αμαυρώθηκε το Σάββατο από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος εν μέσω ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να χαρεί αυτή τη διακοπή των εχθροπραξιών, στην περιοχή Ροντάτ, επίσης στην επαρχία Νανγκαρχάρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 65, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα την Κυριακή οι τοπικές αρχές.

Την ευθύνη και γι′ αυτή την επίθεση ανέλαβε το ΙΚ, που δεν είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς αφορούσε μόνο τους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η άρνηση των Ταλιμπάν να παρατείνουν την εκεχειρία δεν αποτέλεσε έκπληξη για δυτικούς διπλωμάτες στην Καμπούλ.

«Αν παρέτειναν την κατάπαυση του πυρός θα ήταν υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούν, κάτι που δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει. Θέλουν μια αληθινή νίκη» στο πεδίο της μάχης, έκρινε ένας δυτικός διπλωμάτης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Parwiz Parwiz / Reuters

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters)