ΔΙΕΘΝΕΣ
18/10/2019 15:03 EEST | Updated 18/10/2019 15:06 EEST

Ολλανδία: Γιατί ο πατέρας της οικογένειας που βρέθηκε σε υπόγειο κρατούσε τα παιδιά του κλεισμένα

Το ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Reuters

Ο πατέρας της οικογένειας που έμεινε απομονωμένη για περίπου μια δεκαετία σε μια αγροικία στην Ολλανδία φέρεται να είναι μέλος μιας εκκλησιαστικής οργάνωσης, όπως αναφέρουν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Το όνομα του άνδρα, που είναι 67 ετών, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά όπως έχει γίνει γνωστό, στην οργάνωση συνήθιζαν να τον φωνάζουν «Gerrit-Jan van Dorsten».

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του την Τετάρτη με την κατηγορία πως στέρησε την ελευθερία των οικείων του, ενώ έβλαψε την υγεία τους σε σημαντικό βαθμό. Ο άνδρας δέχεται παράλληλα κατηγορίες πως έχει κερδίσει χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Οι Αρχές εξετάζουν το κατά πόσο η ιδεολογία της αίρεσης έπαιξε ρόλο στην απόφαση του πατέρα να απομονώσει τα παιδιά από την υπόλοιπη οικογένεια.

Τα πέντε παιδιά -που λέγεται πως είναι ηλικίας από 18 έως και 25 ετών- βρέθηκαν κλεισμένα μέσα σε ένα δωμάτιο μαζί με τον πατέρά τους και ένα ακόμα μικρό παιδί που θεωρείται πως είναι ο έκτος τους αδερφός.

Ο ιδιοκτήτης της αγροικίας, ένας 58χρονος Αυστριακός την Πέμπτη εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα ενώ δόθηκε εντολή για την κράτησή του, αφού και ο ίδιος φέρεται να έχει σχέσεις με την ίδια οργάνωση.

Μέλη της δήλωσαν πως ο άνδρας είχε επαφές με το κίνημα για περίπου επτά χρόνια, ειδικότερα από το 1980 μέχρι και το 1987. Όπως αναφέρουν, ήταν γνωστό πως ο van Dorsten έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας ενώ ο αδερφός του είχε να ακούσει γι′ αυτόν πάνω από τριάντα χρόνια.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, άλλοι τρεις άνθρωποι που έχουν εμφανιστεί δήλωσαν πως είναι παιδιά του van Dorsten και ότι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την οικογένεια πριν από οκτώ χρόνια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ο άνδρας ήταν ενεργός στο κίνημα στη Γερμανία και την Αυστρία ενώ αργότερα παντρεύτηκε μια γυναίκα από την Αυστρία. Άγνωστη παραμένει η τύχη της, παρόλο που γείτονες της οικογένειας έχουν δηλώσει πως έχει πεθάνει εδώ και χρόνια.

(Με πληροφορίες από Guardian)