Ολλανδικό δικαστήριο: Το χρυσάφι της Κριμαίας πρέπει να επιστρέψει στην Ουκρανία

"Πάντα ανακτούμε αυτό που είναι δικό μας. Μετά τον σκυθικό χρυσό, θα (ανακτήσουμε) την Κριμαία", έγραψε ο Ζελένσκι.
Ένα χρυσό αντικείμενο από το σκυθικό τύμβο Arzhan-2 εκτίθεται στο εθνικό μουσείο του Kyzyl της Ρωσίας, στις 20 Ιουλίου 2010. Μια κοινή ρωσο-γερμανική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε περισσότερα από 20 κιλά χρυσών αντικειμένων στη βασιλική νεκρόπολη των Σκύθων, στην Κοιλάδα των Τσάρων το 2001. Οι Σκύθες ήταν αρχαίοι νομάδες κτηνοτρόφοι.
Ένα χρυσό αντικείμενο από το σκυθικό τύμβο Arzhan-2 εκτίθεται στο εθνικό μουσείο του Kyzyl της Ρωσίας, στις 20 Ιουλίου 2010. Μια κοινή ρωσο-γερμανική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε περισσότερα από 20 κιλά χρυσών αντικειμένων στη βασιλική νεκρόπολη των Σκύθων, στην Κοιλάδα των Τσάρων το 2001. Οι Σκύθες ήταν αρχαίοι νομάδες κτηνοτρόφοι.
Ilya Naymushin via Reuters

Το ολλανδικό δικαστήριο εφέσεων αποφάσισε την Τρίτη ότι μια συλλογή αρχαίων χρυσών αντικειμένων από την Κριμαία, τα οποία διεκδικούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία που έχει προσαρτήσει την χερσόνησο, πρέπει να επιστραφεί στο ουκρανικό κράτος.

Τα τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σκυθικού κράνους από χρυσό μασίφ και ενός χρυσού διακοσμητικού λαιμού που το καθένα ζυγίζει περισσότερο από 1 κιλό, είχαν δανειστεί στην Ολλανδία όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης, η προεδρεύουσα δικαστής Pauline Hofmeijer-Rutten έκρινε ότι τα εθνικά πολιτιστικά συμφέροντα της Ουκρανίας υπερτερούν εκείνων των μουσείων στην Κριμαία.

Artyom Geodakyan via Getty Images

«Το Μουσείο Allard Pierson δεν είναι πλέον υποχρεωμένο να επιστρέψει τα κομμάτια στα μουσεία της Κριμαίας. Τα δικαιώματα του ουκρανικού κράτους, που βασίζονται στον [ουκρανικό] Νόμο για τα Μουσεία... έχουν προτεραιότητα», είπε η δικαστής.

Η Ρωσία μπορεί να ασκήσει έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ολλανδίας.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία επέφερε κυρώσεις από τη Δύση. Οι δυτικές χώρες και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου αναγνωρίζουν τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ως ουκρανική και το Κίεβο επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση σε ένα tweet: ”Πάντα ανακτούμε αυτό που είναι δικό μας. Μετά τον ”σκυθικό χρυσό”, θα (ανακτήσουμε) την Κριμαία”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο κορυφαίος πολιτικός στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «άδικη και παράνομη».

«Νομίζω ότι ο αγώνας για την επιστροφή των τιμαλφών που δικαιωματικά ανήκουν στους λαούς της Κριμαίας πρέπει να συνεχιστεί», είπε.

STR New via Reuters

Το 2016, κατώτερο δικαστήριο της Ολλανδίας είχε κρίνει πρωτόδικα, το ολλανδικό μουσείο να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που περιλαμβάνουν πολύτιμους λίθους, κράνη και θησαυρούς, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και όχι στα τέσσερα μουσεία που τους είχαν δανείσει, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό.

Ο Rob Meijer, ο δικηγόρος που άσκησε έφεση για λογαριασμό των μουσείων, δήλωσε απογοητευμένος νε την απόφαση, αλλά τόνισε πως εναπόκειται στους πελάτες του να αποφασίσουν για περαιτέρω έφεση.

″Αυτοί οι θησαυροί... έχουν ανασκαφεί στην Κριμαία, έχουν φροντιστεί, αποκατασταθεί, εκτίθενται πάντα στην Κριμαία”, είπε.

Ο Maarten Sanders, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ουκρανία, είπε ότι θα ήταν δύσκολο για τη Ρωσία να επιχειρήσει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία των αντικειμένων σε ολλανδικό δικαστήριο, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν αναγνωρίσει την κυριαρχία της στην Κριμαία.

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, που έχει υπό την ιδιοκτησία του το Μουσείου Allard Pierson, ανέφερε ότι το μουσείο θα συνεχίσει να διατηρεί τα αντικείμενα μέχρι να εκδικαστούν όλες οι εφέσεις.

via Associated Press

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή