Αποχωρούν οι Θεσμοί - ποιά ζητήματα μένουν ανοιχτά

Το μεγαλύτερο ανοιχτό μέτωπο ακόμα και μετά την επίσκεψη των δανειστών παραμένει το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών αναχωρούν από την Αθήνα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά αρκετά ζητήματα τα οποία θα συζητήσουν εξ αποστάσεως με την Ελληνική Κυβέρνησης. Ο κύκλος αυτών των επαφών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, καθώς τότε αναμένεται η Κομισιόν να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της.


Το μεγαλύτερο ανοιχτό μέτωπο ακόμα και μετά την επίσκεψη των δανειστών παραμένει το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου για το θέμα οι θεσμοί περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις.


«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο» ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κλίμα αντιπαραθέσεων αλλά η συζήτηση εξελίσσεται πάρα πολύ καλά.


Ο ίδιος αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι η ρύθμιση 120 δόσεων προς την Εφορία δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στην παρούσα φάση, ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός αναφορικά με το ρίσκο από επικείμενες δικαστικές αποφάσεις. Όπως είπε, δεν ξέρουμε πόσο είναι το κόστος, εξαρτάται από την κάθε απόφαση, θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν είναι κάτι που θα ανακύψει τους επόμενους μήνες, είναι κάτι που θα τραβήξει για πάρα πολλά χρόνια.


Ανέφερε επίσης ότι ανάλογα με τις αποφάσεις θα υπάρξει, ενδεχομένως, διαφορετική αντιμετώπιση, σε συνάρτηση με το εάν πρόκειται για εφάπαξ ή μόνιμες επιβαρύνσεις για μικρά ή μεγάλα ποσά. Η ίδια πηγή αμφισβήτησε πληροφορίες περί δημοσιονομικής επιβάρυνσης 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων, τέλος, ανέφερε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχουμε λεπτομέρειες.

Popular in the Community