Τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, που άρχισε στις 11 και ολοκληρώθηκε κατά τις 13.45.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13.45.

Όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, «το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής».

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά είναι οι εξής:

1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε, «πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας», όπως διευκρινίστηκε. «Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν» συμπληρώνεται σχετικά στην ανακοίνωση.

5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. «Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

«Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Η μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο την Πέμπτη προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές αρχές, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να καλεί εκτάκτως στον ΥΠΕΞ τον Τούρκο πρέσβη την Παρασκευή, προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με το εν λόγω περιστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των ατόμων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο έφτασε τα 10.241 άτομα- ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ.

H εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως αύξηση πίεσης από πλευράς της Τουρκίας, δεδομένων των εξελίξεων στη Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, προσθέτοντας πως θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο στα Ηνωμένα Έθνη. Από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε πως η συνέχιση των επιθέσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εξαπολυθεί άλλο ένα κύμα Συρίων προσφύγων στην Ευρώπη.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η προσγείωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα για το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια, ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Άργησε πάρα πολύ να κατανοήσει αλλά και να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα. Έδειξε απεναντίας ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του, αλλά καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και την στέγασή τους στην ενδοχώρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2018 και 2019 μετέφερε από τα νησιά στην ενδοχώρα πάνω από 30.000 ανθρώπους μεριμνώντας παράλληλα για την διαμονή τους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα βρίσκοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη αντίδραση από στελέχη και αυτοδιοικητικούς της ΝΔ. Δεν προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα αλλά και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για την στέγαση και κατάρτιση 5.000 προσφύγων. Όταν κάνει λόγο για μεταφορά προσφύγων από τα νησιά σε ήδη υφιστάμενες δομές στην ενδοχώρα, εννοεί τα Κέντρα Κράτησης ή και άτυπους καταυλισμούς μέσα σε αυτά, χώρους, δηλαδή, που δεν προορίζονται για διαμονή προσφύγων και στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών;
  • Η κατάργησή της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικο Δίκαιο και τη Νομολογία, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την πρακτική προηγμένων χωρών στις διαδικασίες ασύλου, όπως η Αγγλία, που εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, η κατάργησή του θα οδηγήσει όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται στα Δικαστήρια, όπως προβλέπεται στο Διοικητικό Δίκαιο, και θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη εκδοση αποφάσεων δημιουργώντας, εξάλλου, προβλήματα συμφόρησης στα Δικαστήρια αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις και εκμετάλλεση των αιτούντων.
  • Οι δε επιστροφές που η ΝΔ με την ιδεοληπτική αντίληψη που έχει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει αναγάγει σε εύκολη λύση για το ζήτημα, έχουν πολύ περιορισμένα αποτελέσματα σε ευρωπαικό επίπεδο ακόμα και σε χώρες όπως η Ιταλία του Σαλβίνι που επίσης επενδύει επικοινωνιακά σε αυτό, λόγω της άρνησης και της κωλυσιεργίας των χωρών καταγωγής να δεχτούν τους υπηκόους τους.
  • Το Λιμενικό και τα στελέχη του εργάστηκαν από το 2015 με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση για τη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οποιαδήποτε αναφορά για ανεπάρκεια στην υπηρεσία τους ή για εφαρμογή πολιτικών αποτροπής προσβάλλει πρωτίστως τους ίδιους, αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θαλασσας.
  • Το ΚΥΣΕΑ μιλά για τον εντοπισμό κυκλωμάτων διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια. Ρωτάμε: Ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ την πρακτική της συνεννόησης με την Τουρκία για την καταπολέμηση και τις συλλήψεις διακινητών που υπήρχε μέχρι τώρα, τακτική που είχε αποδώσει και αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
  • Η ΝΔ πρέπει να συνειδηποιήσει ότι η επίλυση του προσφυγικού είναι ο τερματισμός των πολέμων, η ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ, η πραγματική καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η πίεση στην Ευρώπη με κάθε τρόπο - και όχι με ευχολόγια και δηλώσεις - για δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Πρέπει να μπει τέλος στα ταξίδια θανάτου των προσφύγων στη Μεσόγειο, Επίσης είναι αναγκαία η έμφαση στις πολιτικές ένταξης, όπως αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη.

Δημοφιλή