Ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης Ελλήνων για τη διάσωση Εβραίων, παρουσία του Μακαριωτάτου κκ. Ιερώνυμου

Συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο 2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Μακαριώτατο κκ. Ιερώνυμο, κατα την οποία οι Έλληνες ήρωες Πάτερ Γιώργος Νταραράς, η σύζυγός του Χαρίκλεια Νταραρά και ο Θείος του πάτερ, Βασίλης Νταραράς, από την Αχελινάδα Τρικάλων έλαβαν το βραβείο του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου και Ινστιτούτου του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βασέμ στο Ισραήλ, για την διάσωση των Ελληνο-Εβραίων, Βίκτωρ και Σαμ Λεβή και της ευρύτερης οικογένειάς τους κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής.

Το βραβείο παράδοθηκε από την Σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ, κυρία Σαουσάν Χασόν, στα παιδιά του Πάτερ Γιώργου Νταραρά, κυρία Κωνσταντίνα Νταραρά και κύριο Γιώργο Νταραρά καθώς οι τιμηθέντες δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Η τελετή διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το 2o Γυμνάσιο Ελευσίνας και την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Το Γιάντ Βασέμ, είναι το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για την διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» του ιδρύματος απονέμεται σε άτομα τα οποία με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να δοθεί αυτή η διάκριση ύψιστου κύρους, απαιτείται διεξοδική έρευνα από το Γιάντ Βασέμ και έγκριση του Άνώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Μακαριώτατος κκ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Ιλιου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Σεβασμιώτατος, κ. Αθηναγόρας, ο διασωθής κ. Σαμ Λεβής, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργος Καλαντζής, η Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, κυρία Σαουσάν Χασόν, η βουλευτής, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας και, ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Βενιαμίν Αλμπάλας. Φυσικά ιδιαίτερο χρώμα και συγκίνηση στην τελετή έδωσε η παρουσία και συμμετοχή των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας.

Η ιστορία διασωσης

Η ιστορία της διάσωσης της οικογένειας του Βίκτωρα και του γιού του Σάμ Λεβή μοιάζει με κινηματογραφική ταινία. Περιλαμβάνει μια συγκλονιστική απόδραση της οικογένειας Λεβή με τη βοήθεια Ελλήνων Χριστιανών φίλων από το γκέτο της Θεσσαλονίκης για την Αθήνα το 1943. Υπό τον κίνδυνο των συνεχών διώξεων, τα μέλη της οικογένειας αναγκάστηκαν να φύγουν από και από την Αθήνα και να αναζητήσουν καταφύγιο στη Θεσσαλία. Κατέληξαν στο χωριό Αλεχινάδα Τρικάλων όπου ο Πάτερ Γιώργος Νταραράς, η συζυγός του Χαρίκλεια Νταραρά και ο Θείος του Πάτερ, Βασίλης Νταραράς τους προσέφεραν στέγη και τους προφύλαξαν μέχρι το τέλος του πολέμου. Καθόλη την διάρκεια της διαδρομής τους Έλληνες Χριστιανοί συμπολίτες προσέφεραν την βοήθειά τους στην οικογένεια Λεβή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 347 Ελληνες «Δίκαιοι» έχουν τιμηθεί έως σήμερα. Μεταξύ αυτών, ο μακαριστός Άρχιεπίσκοπος Άθηνών και Πάσης Ελλάδος, Δαμασκηνός, ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ, οι Μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, η ηρωίδα της Εθνικής Άντίστασης, Λέλα Καραγιάννη, καθώς και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ομιλίες

Στην δική της παρέμβαση η Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, κυρία Σαουσάν Χασόν, ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας και το σχολείο για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στις γραφές του Εβραϊκου Ταλμούδ, που αναφέρουν ότι «όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο όλο,» λέγοντας ότι η φράση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε εκδηλώσεις βράβευσεις των Δικαίων που διέσωσαν Εβραίους. Έκανε επίσης αναφορά στους λόγους που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα, που δεν ήταν άλλος από τον αντισημιτισμό και τόνισε την ανάγκη καταπολέμησής του. Επίσης υπογράμμισε την σημασία της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και επαίνεσε το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για το προγράμματα που έχει αναπτύξει για την διδασκαλία του Ολοκαυτώματος σε ελληνικά σχολεία.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την τιμητική παρουσία του και τόνισε ότι οι ιστορίες διάσωσης και οι εκδηλώσεις σαν αυτή στο σχολείο αναδεικνύουν την πραγματική ουσία της Ελληνο-Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης όπως είναι η αγάπη, η αλληλεγυή στον συνάνθρωπο και η εκτίμηση για την διαφορετικότητα.

Ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι και ο ίδιος διασώθηκε επί Κατοχής από ’Ελληνες Δικαίους. Τόνισε την σημασία της αναγνώρισης τους ως ανάχωμα εναντίον φαινομένων αντισημιτισμού και μισαλλοδίας στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, κ. Σαμουήλ Μάτσας, έκανε αναφορά στα προγράμματα που διοργανώνει το Μουσείο μαζί με το Υπουργείο Παιδείας για επισκέψεις ομάδων Ελλήνων μαθητών στο Αούσβιτς και καθηγητών στο Γιάντ Βασέμ όπου μαθαίνουν να διδάσκουν το Ολοκαύτωμα σε ελληνικά σχολεία. Ο κ. Μάτσας τόνισε μετά από αυτή την εμπειριά οι μαθητές και οι καθηγητές γίνονται «Πρέσβεις της δημοκρατίας» σε μια εποχή όπου νεο-Ναζιστικά μορφώματα και ο αντισημιτισμός αναβιώνουν στην Ευρώπη.

Ο Μητροπολίτης Ιλιού, Αχαρνών και Πετροπόλεως, Σεβασμιώτατος, κ. Αθηναγόρας συμμετείχε σε συζήτηση με τα παιδιά του γυμνασίου για την κοινωνική ευαισθησία και για το εάν οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Τέλος, στην ηχηρή παρέμβασή του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Μακαριότατος, κκ. Ιερώνυμος συνεχάρη τα παιδιά για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Είπε ότι η εκδήλωση υπενθυμίζει ότι κάποτε υπήρξαν πιο δύσκολες εποχές στην Ελλάδα και ότι η αλλαγή πρέπει να προέλθει από όλους και τον καθέναν ξεχωριστά. Είπε ότι όσοι σπουδάσαμε στη Γερμανία, επισκεφτήκαμε το Νταχάου και το Άουσβιτς και νιώσαμε φρίκη.

Τέλος, ο διασωθείς Σάμ Λεβής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην οικογένεια Νταραρά για την διάσωση της οικογένειας του ενώ αναφέρθηκε και στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Εβραϊσμού και Ελληνισμού. Μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας της, η κυρία Κωνσταντίνα Νταραρά, κόρη του τιμηθέντα Πάτερ Γιωργίου Νταράρα, ευχαρίστησε για το βραβείο αλλά ανέφερε ότι η οικογένειά της απλά έπραξε το καθήκον της διασώζοντας τους Εβραίους συμπρατιώτες τους.