ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/12/2018 08:17 EET

Oλοταχώς για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση μετά τις γιορτές

Χωρίς να μειώσει ρυθμούς ακόμα και μέσα στις γιορτές θα πρέπει να συνεχίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιήσει μια σειρά από εκκρεμότητες πριν την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές προκειμένου οι Θεσμοί να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. 

Η δεύτερη επίσκεψη των δανειστών θεωρείται πιο κρίσιμη σε σχέση με την πρώτη, καθώς ο έλεγχος για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση θα παίξει ρόλο και για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s).

Μπορεί οι τελικές αποφάσεις να μην ληφθούν μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο η «συμμόρφωση» που θα επιδείξει η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου θα κρίνει πολλά και για τη στάση των δανειστών σε μια σειρά αιτημάτων που έχει καταθέσει η Ελληνική πλευρά σχετικά με την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει. 

Η συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια δεν σταματά προκειμένου να έχουν διαρκώς εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών, αλλά και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα στοιχεία θα παραδοθούν στους επικεφαλής των Θεσμών προκειμένου να κάνουν τις επαφές τους στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συντάξουν την έκθεση για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, την πορεία του προϋπολογισμού (έσοδα- δαπάνες), τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τους δείκτες για τις επενδύσεις, τις  εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών, της εγχώριας ζήτησης, κ.α.

Ήδη οι Θεσμοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων που άφησε το τρίτο μνημόνιο. Η αξιολόγηση της προόδου γίνεται εξ αποστάσεως με τους δανειστές να έχουν «χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου» για καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα μέτωπα. 

Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για τον περιορισμό των «κόκκινων δανείων», τις ιδιωτικοποιήσεις (όπως η Εγνατία ή τα περιφερειακά λιμάνια), την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την κατάργηση των capital controls, κ.α. Εξίσου σημαντικά είναι και τα θέματα που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα και για τα οποία πραγματοποιούνται ήδη εξ αποστάσεως συζητήσεις με τους θεσμούς. Μεταξύ άλλων, είναι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, το σενάριο εφαρμογής μίας νέας ρύθμισης κ.ά.   

Sponsored Post