Διεθνής ανησυχία μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν

Εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
ASSOCIATED PRESS

Δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να μείνουν ακυβέρνητα και το ένα εκ των δύο να φλέγεται, σύμφωνα με ναυτιλιακές εταιρείες- με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώσουν άνοδο μέχρι και 4%, λόγω ανησυχιών για τη ροή του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Το Front Altair φλεγόταν στα ύδατα μεταξύ των αραβικών χωρών του Κόλπου και του Ιράν, μετά από έκρηξη την οποία μία πηγή απέδωσε σε μαγνητική νάρκη. Η νορβηγική εταιρεία στην οποία ανήκει ανέφερε πως το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Ένα δεύτερο τάνκερ, που ανήκει σε ιαπωνική εταιρεία, εγκαταλείφθηκε μετά από φερόμενο πλήγμα τορπίλης, σύμφωνα με την εταιρεία που εκμίσθωσε το σκάφος. Το πλήρωμα επίσης περισυνελέγη.

Οι επιθέσεις της Πέμπτης ήταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε έναν μήνα κοντά στα Στενά του Ορμούζ, στρατηγικής σημασίας οδό για τη διέλευση φορτίων πετρελαίου.

ASSOCIATED PRESS

«Πρέπει να θυμόμαστε πως περίπου το 30% του μεταφερόμενου από τη θάλασσα αργού πετρελαίου περνά από τα Στενά. Εάν τα ύδατα αυτά δεν είναι πλέον ασφαλή, η ροή προς το σύνολο του Δυτικού κόσμου θα μπορούσε να κινδυνεύσει» είπε ο Πάολο ντ’Αμίκο, πρόεδρος της INTERTANKO.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ιράν για επιθέσεις με μαγνητικές νάρκες τον Μάιο σε τέσσερα τάνκερ στα ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μια κατηγορία την οποία η Τεχεράνη απορρίπτει.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απαιτήσει η Τεχεράνη να περιορίσει τα στρατιωτικά της προγράμματα και την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε πως έσπευσε να συνδράμει τα δύο δεξαμενόπλοια την Πέμπτη, αφού έλαβε σήματα κινδύνου. Η Βρετανία εξέφρασε «βαθείς προβληματισμούς» για τις εκρήξεις, σημειώνοντας πως συνεργάζεται με εταίρους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ περιέγραψε τα γεγονότα ως «ύποπτα» στο Twitter, σημειώνοντας πως έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σίνζο Άμπε στην Τεχεράνη. Ο ίδιος ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου στην περιοχή.

Η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε πάντα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε ο Ροχανί σε μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα ενώ ο Σίνζο Άμπε- πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, η οποία ήταν μεγάλη εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου μέχρι την κλιμάκωση των κυρώσεων από πλευράς της Ουάσινγκτον- επισκεπτόταν την Τεχεράνη με μήνυμα από τον Τραμπ, ζητώντας από όλες τις πλευρές να μην αφήσουν τις εντάσεις να αυξηθούν.

Το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα ύδατα των οποίων έγιναν οι επιθέσεις κατά τεσσάρων τάνκερ τον Μάιο, δεν προέβησαν άμεσα σε ανακοινώσεις μετά τις επιθέσεις της Πέμπτης.

Διασώσεις πληρωμάτων

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Ιράν ανακοίνωσε πως διέσωσε 21 μέλη του πληρώματος του Kokuka Courageous και 23 του Front Altair, αν και οι ΗΠΑ ανέφεραν πως το ναυτικό τους διέσωσε και αυτό κάποιους ναύτες. Και τα δύο σκάφη συνεχίζουν να επιπλέουν.

Σύμφωνα με την αρμόδια νορβηγική αρχή, το Front Altair δέχτηκε επίθεση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τρεις εκρήξεις. Το πλοίο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας και η πλοιοκτήτρια Frontline διέψευσε αναφορές πως είχε βυθιστεί. Όσον αφορά στο Kokuka Courageous (σημαίας Παναμά), είναι φορτωμένο με μεθανόλη και, σύμφωνα με τη BSM Ship Management, δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή