Ομικρον: Πότε γινόμαστε μολυσματικοί μετά την λοίμωξη

Και ποιες ημέρες μεταδίδουμε περισσότερο τον ιό.
via Associated Press

«Πότε είμαι μεταδοτικός εάν μολυνθώ με την Ομικρον;» διερωτώνται πολλοί, τώρα που η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού επελαύνει στη χώρα μας, όπως και σε όλον τον πλανήτη.

Δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά ορισμένα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν μεταδοτικοί νωρίτερα από ό,τι με προηγούμενες παραλλαγές - πιθανώς ακόμη και μέσα σε μια ημέρα μετά τη μόλυνση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) λένε ότι τα άτομα με κορoνοϊό είναι πιο μολυσματικά τις ημέρες ακριβώς πριν και μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αλλά αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να έρχεται νωρίτερα με την Ομικρον, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή η συγκεκριμένη παραλλαγή φαίνεται να προκαλεί συμπτώματα πιο γρήγορα από τις προηγούμενες - περίπου τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες. Με βάση προηγούμενα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με Ομικρον θα μπορούσαν να αρχίσουν να γίνονται μεταδοτικά μόλις μια μέρα μετά τη μόλυνση τους. Και οι άνθρωποι παραμένουν μεταδοτικοί 1-2 μέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Με προηγούμενες παραλλαγές, οι μολυσμένοι με τον ιό ήταν μεταδοτικοί δύο έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν αυτή η μικρότερη περίοδος επώασης της Ομικρον μεταφράζεται σε πρώιμη μεταδοτικότητα. Αλλά κάπως έτσι θα βοηθούσε να εξηγηθεί η ταχεία εξάπλωσή της.

Οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε τεστ τρεις ημέρες και πέντε ημέρες μετά την έκθεση μας στον ιό, εάν είναι δυνατόν. Εάν έχουμε μόνο ένα τεστ, είναι καλό να περιμένουμε μέχρι την πέμπτη ημέρα, λένε.

Τα άτομα που έχουν συμπτώματα COVID-19 θα πρέπει να υποβληθούν αμέσως σε εξετάσεις.

Τα τεστ που αναλύονται στο εργαστήριο είναι πιο ευαίσθητα από τα rapid, επομένως θα πρέπει να ανιχνεύουν τον ιό την τρίτη ημέρα μετά την έκθεση, αν όχι νωρίτερα.

Τα άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα έχουν γενικά πολύ χαμηλότερα επίπεδα ιού, επομένως είναι λιγότερο σαφές πότε ή εάν τον μεταδίδουν.

Ωστόσο, όσοι είναι θετικοί αλλά δεν έχουν συμπτώματα θα πρέπει να απομονωθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τα άτομα με συμπτώματα θα πρέπει να μένουν απομονωμένα μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός για τουλάχιστον 24 ώρες.

Popular in the Community