Ομιλία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ομιλία Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Πάμε σε ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, για την ελευθερία μιας μικρής χώρας
Vincent Kessler / Reuters

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνθηκε σήμερα, Πέμπτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ επικεντρώθηκε στην ανάγκη να πειστεί η κοινή γνώμη ενόψει του δημοψηφίσματος πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της χώρας αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ.

«Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για το μέλλον μας, για την δεύτερη ανεξαρτησία μας. Αφορά την ελευθερία μιας μικρής χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ζάεφ, τονίζοντας πως πρόκειται για η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια «αξιοπρεπής συμφωνία», «ένα εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς διμερούς συμφωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις υπόλοιπες διεθνείς σχέσεις. Μια συμβιβαστική συμφωνία και να κινηθούμε προς το μέλλον. Να αφήσουμε το παρελθόν, να έχουμε τη δυνατότητα για μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Οι πολίτες των 2 χωρών να μπορέσουν να στραφούν στο μέλλον». Και επίσης «είναι μια ιστορική ευκαιρία που αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια. Στο δημοψήφισμα το επόμενο βήμα, προϋποθέσεις ένα νέο μέλλον ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ.Ζάεφ απέφυγε να αναφερθεί στην πΓΔΜ με την σημερινή συνταγματικής ονομασία.

Επιμένοντας στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ επεσήμανε τα οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και την ασφάλεια. Επεσήμανε δε πως παρά τις διαφοροποιήσει που υπάρχουν στο θέμα της ονομασίας, η βούληση για ένταξη της ΕΕ είναι κοινή τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Vincent Kessler / Reuters

«Αν γίνουμε μέλος της ΕΕ θα προσφέρουμε πολλές ευκαιρίες στο λαό της χώρα μας και στην ΕΕ. Η οικονομία στη χώρα μου πηγαίνει καλύτερα, οι ξένες επενδύσεις γίνονται πραγματικότητα. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μία καλή ευκαιρία για τη χώρα μου». Σημείωσε δε πως το να ανήκει κανείς στην ΕΕ «Σημαίνει να ζει κανείς σε μία ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία. Μακεδόνες, Αλβανοί και Τουρκογενείς επιθυμούν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και θα συνεργαστούμε πολιτικά για να το πετύχουμε. Πάνω από το 75% θέλουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».

Ειδική αναφορά όμως έκανε γενικότερα στην ανάγκη ένταξης των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ τονίζοντας πως «τα Βαλκάνια δεν θα πετύχουν ποτέ εάν δεν ενταχθούν στην ΕΕ» επισημαίνοντας παράλληλα και πως «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς ισχυρά Βαλκάνια».

Δεν έλειψαν όμως και οι πιο προσωπικούς ύφους αναφορές: «Το 1991 ήμουν 17 ετών και αυτό ονειρευόμουν τότε: ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Οι νέοι στη χώρα μου, 27 χρόνια μετά, αυτό εξακολουθούν να ονειρεύονται. Εγώ πλέον είμαι πρωθυπουργός και μιλάω ενώπιόν σας στη δική μου μακεδονική μητρική γλώσσα...Είμαστε πολύ κοντά ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Γι αυτό το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές και γι’ αυτό ο πολίτης της χώρας μου νιώθει κοντά στην ΕΕ. Θα είναι η συνεισφορά για σταθερότερη περιοχή και ισχυρότερη Ευρώπη».

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει πως η χώρα του έχει κάνει ό,τι της ζητήθηκε για να μπορέσει να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ ενώ ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την συμφωνία στο ονοματολογικό τονίζοντας: «Ξέρω πως δεν είναι εύκολο για αυτόν. Κάναμε και οι δύο υποχωρήσεις».

Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς αποχώρησε από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πως το φθινόπωρο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018.

Δημοφιλή