ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/05/2021 16:43 EEST | Updated 12/05/2021 18:45 EEST

Απελευθέρωση των μετακινήσεων: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την χαλάρωση των μέτρων

«Πράσινο πιστοποιητικό» για τα ταξίδια, ισχυρή σύσταση για τεστ στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Eurokinissi

Τρία είναι τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή των ειδικών και όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση του ωραρίου, την κατάργηση των SMS και το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Από την Παρασκευή 14 Μαίου το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται έως τις 12:30 τα μεσάνυχτα- κάτι που θα διευκολύνει και τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Καταργούνται τα SMS στους αριθμούς 13033 και 13032, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ επιστρέφουμε σε κανονική λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς click away και click inside καθώς και της εστίασης χωρίς τον κωδικό 6.

Παράλληλα:

Από τις 14 Μαϊου ανοίγουν τα μουσεία.

Από τις 17 Μαϊου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Από τις 21 Μαϊου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι.

Από τις 28 Μαϊου επιτρέπονται οι συναυλίες και λοιπά θεάματα σε ανοιχτούς χώρους.

Εντός του Ιουνίου προβλέπεται η επανέναρξη εκδηλώσεων σε χώρους δεξιώσεων, η λειτουργία μπαρ, καθώς και γάμοι/βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με εως 100 άτομα παρόντα.

 

Στα νησιά με ”πράσινο πιστοποιητικό” 

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση για τις μετακινήσεις στα νησιά (εξαιρουμένων της Εύβοιας και της Λευκάδας, όπου η προσέγγιση γίνεται και οδικώς) με χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή με τεστ COVID (PCR, ή Rapid, ή Self-test), ή και με βεβαίωση νόσησης (δύο μήνες μετά τη νόσηση και εως εννέα μήνες μετά).

Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, ενώ δεν θα εξαιρούνται είτε ημεδαποί, είτε αλλοδαποί επισκέπτες στα νησιά. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο (από νομό σε νομό).

 

4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων 

Τα 4 εκατομμύρια θα αγγίξουν σήμερα οι δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στην χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Κάνοντας ένα συνολικό απολογισμό της κατάστασης στο μέτωπο του εμβολιασμού, σημείωσε ότι πλέον είναι πλήρως εμβολιασμένος σε ποσοστό 13% ο ελληνικός πληθυσμός.

Παράλληλα, με την επιχείρηση Ελευθερίια, όπως ανέφερε, συνεχίζεται η επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία, με στόχο τον καθολικό εμβολιασμό στα νησιά ως τα τέλη Ιουνίου. 

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα χορηγηθεί το μονοδοσικό εμβόλιο σε 19 νησιά: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος , Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Μύκονος, Αίγινα, Θάσος, Πάρος, Σύρος, Νάξος.

Σε 32 νησιά έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί. Πρόκειται για τα νησιά με μικρότερο πληθυσμό.