CULTURE
19/02/2020 15:06 EET

«Orfeas 2020»: Η πρώτη ελληνική queer όπερα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

«Mια ανατρεπτική ανακατασκευή για το παρελθόν και το μέλλον των πολιτικών της ταυτότητας»

Η όπερα «Ορφέας», του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, έκανε πρεμιέρα το 1607. Πρόκειται για μια από τις πρώτες όπερες στην ιστορία της μουσικής και η παλαιότερη που παίζεται ακόμα. 

O Ορφέας ένας φιλόδοξος και επιτυχημένος ηγέτης. Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της Ελλάδας, χαίρει της αποδοχής του λαού (ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει), μέχρι τη στιγμή που ένα απρόσμενο περιστατικό ανοίγει μια σειρά από ζητήματα που ο ίδιος θεωρούσε λυμένα. Αποφασισμένος να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στη χώρα, ο Ορφέας αποφασίζει να αναμετρηθεί με τα μεγάλα πνεύματα της ελληνικής ιστορίας. 

Σε μια κατάβαση στο σκοτεινό εργαστήριο των εθνικών μύθων της ελληνικότητας, το Μουσείο Μεταφυσικής Ιστορίας, ο Ορφέας θα πρέπει να αποδείξει ότι ο ορθολογισμός του είναι ικανός να πείσει ακόμη και τις πλέον αντιδραστικές και χθόνιες δυνάμεις. Αρκεί όμως η ρητορική του δεινότητα και η λαοφιλία του για να καταφέρει μια ριζική αλλαγή του υπάρχοντος; Στο τέλος του ταξιδιού του ο Ορφέας θα έρθει αντιμέτωπος με τις δικές του αντιφάσεις και με τα όρια των δυνατοτήτων του.  

Η παράσταση «Orfeas 2020», η πρώτη ελληνική queer όπερα έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Είναι μια ριζική διασκευή από το ντουέτο της εννοιολογικής τέχνης ΦΥΤΑ, το πολυσχιδές έργο του οποίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διοργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων, περφόρμανς και διαδραστικά δρώμενα.

Η διασκευή της όπερας «Ορφέας», αγγίζει  θέµατα όπως οι ριζοσπαστικές πολιτικές και η έννοια της «επανάστασης» στον καπιταλισµό, η σχέση ανατολής - δύσης, οι µύθοι του ελληνισµού, καθώς και οι τρόποι που νεοσυντηρητικές πολιτικές µπορούν να οικειοποιηθούν δικαιωµατικούς λόγους των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων.

Ο µπαρόκ ήχος ενώνεται µε ρετρο-φουτουριστικά συνθεσάιζερ των ’80s, η οπερατική εκφορά του λόγου µε την αυτοαναφορική και µεταδραµατική προσέγγιση της περφόρµανς αρτ, ο ζωντανός θεατρικός χώρος µε ένα ποστ-ίντερνετ πολυµεσικό ψηφιακό πλέγµα και οι πληθωρικές οπτασίες των θεϊκών χαρακτήρων του µύθου µε τις σύγχρονες θεότητες της queer DIY πανκ µόδας.

Η όπερα σε παράφραση «Orfeas 2020», «μια ανατρεπτική ανακατασκευή για το παρελθόν και το μέλλον των πολιτικών της ταυτότητας», θα παρουσιαστεί για έξι παραστάσεις, από τις 14 έως τις 29 Μαρτίου 

Συντελεστές

Διασκευή, σύλληψη: ΦΥΤΑ

Μουσική σύνθεση: Αντριάνα Μίνου, Αλέξανδρος Δρόσος, Φιλ Ιερόπουλος

Μεταγραφή: Αλέξανδρος Δρόσος, Ιάσων Μαρμαράς

Λιμπρέτο: Αντριάνα Μίνου, Φοίβος Δούσος

Μουσική διεύθυνση: Ιάσων Μαρμαράς

Σκηνοθεσία: Φιλ Ιερόπουλος

Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Ανθή Κουγιά

Σκηνικά: Μυρτώ Λάμπρου 

Κοστούμια: Daglara 

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Σχεδιασμός ολογράμματος: Άνταμ Ντόνεν

Σχεδιασμός βίντεο: Μαργαρίτα Αθανασίου

Ενορχήστρωση πρωτότυπης μουσικής, μουσική προετοιμασία: Πάνος Ηλιόπουλος

Κινησιολογία σκηνής φαντασμάτων: Νίκος Mochi Γεωργίου

Παίζουν

Γεώργιος Ιατρού, Λητώ Μεσσήνη, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σταμάτης Πακάκης, Γιώργος Ρούπας, Αντώνης Σταμόπουλος, Smaragda, Νίκος Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη 

Περφόρμερ: Kangela Tromokratisch, ActiVista, Στέλλα Αγγελίδου

Στον ρόλο της Λογικής το ολόγραμμα της Έλενας Ακρίτα

Μουσικοί

Τζούλια Σουόμπ - Νάταλι Καρντούτσι: μπαρόκ βιολί 

Αννα Ντανιλέφσκαγια - Αθανασία Τέλιου: βιόλα ντα γκάμπα

Πήτερ Φερρέττι: βιολόνε

Κώστας Τσιώλης: συνθεσάιζερ 

Info: 

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ - ΚΠΙΣΝ

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74

Παραστάσεις: 14, 15, 21, 22, 28, 29 Μαρτίου 2020

Ωρα έναρξης: 20.30 // Κυριακές: 19.00

Εισιτήρια: 15 ευρώ και 20 ευρώ // Φοιτητικό: 10 ευρώ