ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2019 08:41 EEST | Updated 05/07/2019 09:14 EEST

Οργή στην Τεχεράνη για κατάληψη ιρανικού τάνκερ από Βρετανούς πεζοναύτες

Το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη.

ASSOCIATED PRESS

Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ την Πέμπτη για απόπειρα μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ, σε μια εξέλιξη που προκάλεσε οργή στην Τεχεράνη και θα μπορούσε να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Το Grace 1 κατελήφθη στην υπό βρετανικό έλεγχο περιοχή στο νότιο άκρο της Ισπανίας αφού είχε πλεύσει γύρω από την Αφρική, στη μεγάλη διαδρομή από τη Μέση Ανατολή προς την είσοδο της Μεσογείου.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη για να εκφράσει την «πολύ ισχυρή αντίθεσή του στην παράνομη και απαράδεκτη κατάληψη» του σκάφους. Η διπλωματική αυτή ενέργεια διέλυσε κάθε αμφιβολία σχετικά με το αν το σκάφος ανήκε στο Ιράν: Σημειώνεται πως είναι υπό σημαία Παναμά και είναι καταχωρημένο ως υπό διαχείριση εταιρείας στη Σιγκαπούρη.

 

 

Η αρμόδια αρχή του Παναμά ανακοίνωσε την Πέμπτη πως το Grace 1 δεν ήταν πλέον εγγεγραμμένο στο διεθνές μητρώο σκαφών του, από τις 29 Μαΐου και μετά.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, είπε πως η κίνηση αυτή ήταν «θαυμάσιο νέο».

«Η Αμερική και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε τα καθεστώτα στην Τεχεράνη και τη Δαμασκό να επωφεληθούν από αυτό το παράνομο εμπόριο» έγραψε ο Μπόλτον στο Twitter.

 

 

Δεδομένα που εξέτασε το Reuters υποδεικνύουν πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο που είχε φορτωθεί στα ανοιχτά των ακτών του Ιράν, αν και τα έγγραφά του δείχνουν πως το πετρέλαιο ήταν από το γειτονικό Ιράκ.