ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/05/2020 10:57 EEST | Updated 05/05/2020 11:09 EEST

Όσα ζητούν ο ΣΕΤΕ και οι κλαδικές ενώσεις του από τον πρωθυπουργό

Κοινή επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και των 13 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων - μελών του Συνδέσμου.

miniloc via Getty Images

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN, θα είναι έτοιμη για άνοιγμα στον τουρισμό, την 1η Ιουλίου και ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο προς αυτή τη κατεύθυνση.

Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν και από τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν και θα τηρηθούν, σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο τουριστικός κλάδος έχει παρουσιάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια σειρά προτάσεων και αιτημάτων, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αλλά και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που ουσιαστικά εκφράζει τη συνισταμένη των συνιστωστών απόψεων, σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τις 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του, επαναδιατυπώνει την ειλημμένη απόφαση ότι το διεκδικητικό πλαίσιο του τουριστικού τομέα πρέπει να κινείται με γνώμονα τον ρεαλισμό και την αξιοπιστία.

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων το επόμενο διάστημα για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού, ενόψει μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, εστάλη κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τεθούν οι κατευθυντήριοι άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η επανεκκίνηση, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια του διαγγέλματός σας την Τρίτη, 28 Απριλίου, χαιρετίζουμε τη συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνησή σας και η κοινωνία για να διαφυλαχθεί το υγειονομικό κεκτημένο. Τα δεδομένα των επόμενων εβδομάδων θα καθορίσουν τελικά και τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας και άρα και του τουρισμού. Στον ΣΕΤΕ, σε κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους των 13 πανελλήνιων ενώσεων – μελών του, που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους του τουρισμού, διατυπώσαμε την κοινή μας πεποίθηση και βούληση να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο ρεαλισμού και αξιοπιστίας, θέτοντας καταρχήν τα πιο ουσιώδη ζητήματα που αφορούν οριζόντια τον τομέα. Τα επιμέρους θέματα και αιτήματα του κάθε κλάδου, θα τεθούν στα αρμόδια υπουργεία και ο ΣΕΤΕ θα είναι αρωγός όπου χρειαστεί. Με ορίζοντα λοιπόν επανεκκίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων τις αρχές Ιουνίου, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό από τα υγειονομικά δεδομένα, κάτι που όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε, πρέπει να έχουν ξεκαθαριστεί τα ακόλουθα τέσσερα ζητήματα:

1. Υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας: Είπαμε και στην προηγούμενη επιστολή μας, ότι τουρισμός/μεταφορές δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, χωρίς κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις. Επειδή με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε ότι η κοινή ευρωπαϊκή δράση καθυστερεί και οι διακρατικές συμφωνίες φαίνονται πλέον πιο πιθανές, πρέπει εντός Μαΐου, να έχουμε καταλήξει σε εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων και να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα του τομέα μας. Ήδη έχουμε ενημερώσει τους συνεργάτες σας, το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΔΥ, ότι έως τις 11.05.20 θα παραδώσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο να επεξεργαστείτε με τους συμβούλους σας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως.

2. Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων, τουλάχιστον για όλο το 2020: Στο πλαίσιο της λογικής του “burden sharing”, έτσι όπως το εξηγήσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας στην “Κ”, για να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προκύψει άμεσα πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που θα μοιράζει το κόστος εργασίας μεταξύ επιχείρησης, κράτους και εργαζόμενου, με τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τις αντοχές, ανάγκες και δυνατότητες των μερών. Ήδη, παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε υπόψιν, ότι δεδομένου ότι πολλές από τις εποχικές επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να λειτουργήσουν φέτος, μεγάλο μέρος των περίπου 700.000 εργαζομένων του τουρισμού (στοιχεία του Q3 2019), θα παραμείνει άνεργο. Χρειάζεται λοιπόν δίχτυ προστασίας και διεύρυνση του ταμείου ανεργίας, αλλά και κίνητρο λειτουργίας επιχειρήσεων, έστω και για μικρό μέρος της σεζόν, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα ανεργίας.

3. Μείωση του ΦΠΑ από 01.06.20 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%. Παρότι κατανοούμε τη δυσκολία της δημοσιονομικής άσκησης, θεωρούμε, ότι ειδικά για το 2021 και εφόσον η πανδημία έχει αντιμετωπιστεί ιατρικά διεθνώς, οι ανταγωνιστικοί συντελεστές ΦΠΑ θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε μερίδιο αγοράς, από ανταγωνιστές που στη διαχείριση της πανδημίας υστέρησαν πολύ σε σχέση με εμάς, αλλά θα επιστρέψουν δυνατοί και με πολύ χαμηλότερους από εμάς συντελεστές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα των τιμών.

4. Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020. Το μέτρο δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση και εκτός αυτού, το 2021 με το σύνολο των επιχειρήσεων ζημιογόνο, ο συμψηφισμός προκαταβολής-ζημιών θα είναι αναγκαστικός. Άρα, η άμεση εφαρμογή θα τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τώρα που την έχουν απόλυτη ανάγκη. Σας ευχαριστούμε θερμά για τις έως τώρα ενέργειές σας και προσβλέπουμε στην ανταπόκρισή σας για να συνεχίσει ο τουρισμός να στηρίζει την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα.

Οι 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του ΣΕΤΕ είναι οι εξής:

ΠΟΞ - ΠΑΝΕΛΛHΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

HATTA - HELLENIC ASSOCIATION OF TRAVEL AND TOURIST AGENCIES

ΣΕΤΚΕ - ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΕΠΟΕT - ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΕΕΝ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΕΠΕΣΤ - ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΛΙΜΕ - ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΕΑΕ - ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΕΜΑΕ - ΕΝΩΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΤΕΕΑΕ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

HAPCO - HELLENIC ASSOCIATION OF PROFESSIONAL CONGRESS ORGANIZERS

ΣΑΑΕ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΣΕΤΕΥΔΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ  AΝΑΨΥΧΗΣ