Οσμή σκανδάλου δωροδοκίας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Η Ιαπωνία θα δαπανήσει για τη διοργάνωση τρεις φορές περισσότερα από ό,τι είχε υπολογίσει αρχικά.
ASSOCIATED PRESS

Σε παραίτηση οδηγήθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τσουνεκάζου Τακέντα, εν μέσω έντονης οσμής σκανδάλου δωροδοκίας για να αναλάβει το Τόκιο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ο Τακέντα ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από τα καθήκοντά του μετά τη λήξη της θητείας της τον Ιούνιο, αλλά αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς εναντίον του περί διαφθοράς.

ASSOCIATED PRESS

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως υπέγραψε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια πληρωμές σε μια συμβουλευτική εταιρεία της Σιγκαπούρης και τον επικεφαλής της. Γάλλοι ερευνητές έχουν συνδέσει την εν λόγω εταιρεία με ένας από τους γιους ισχυρού πρώην μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που έχει τεράστια επιρροή στους ψηφοφόρους στην Αφρική. Το 2013, τα μέλη της ΔΟΕ επέλεξαν το Τόκιο, απορρίπτοντας τις προσφορές από τη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη.

Το σκάνδαλο έριξε, επίσης φως, στο ρόλο του Ντέντσου, του γιγαντιαίου ιαπωνικού οργανισμού διαφήμισης και μάρκετινγκ, που βοήθησε τους διοργανωτές του Τόκιο να λάβουν ρεκόρ χορηγίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σκάνδαλο έχει σκιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ερχόμενης χρονιάς και αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τις ανεπαρκείς προσπάθειες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να κάνει επιτέλους διάφανη τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Η Ιαπωνία θα δαπανήσει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια για τη διοργάνωση των αγώνων, που ξεκινούν στις 24 Ιουλίου του 2020. Το Τόκιο θα ξοδέψει τρεις φορές περισσότερο από ό,τι είχε υπολογίσει αρχικά.

Υπενθυμίζεται πως η οργάνωση των τελευταίων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν χαοτική από την αρχή μέχρι το τέλος και τελείωσε με τη σύλληψη του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας, Κάρλος Νούζμαν, σε ένα παρόμοιο σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων.

Δημοφιλή