ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2015 19:07 EEST

Ουκρανία: Οι αρχές συνέλαβαν 39 φιλορώσους αυτονομιστές που ετοίμαζαν «εξέγερση»

ASSOCIATED PRESS
Ukrainian national security service armed agents wearing masks raid the headquarters of the country's natural gas company, Naftogaz, in Kiev, Ukraine, Wednesday, March 4, 2009. The raid by armed agents was in connection with a criminal investigation launched this week into the alleged diversion of gas worth around 7.4 billion hryvna ($900 million), SBU national security service spokeswoman Marina Ostapenko told The Associated Press. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Την σύλληψη συνολικά 39 ανθρώπων, που ετοίμαζαν «εξέγερση» φιλορώσων στην Οδησσό, την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στην συγκεκριμένη πόλη, ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, οι ουκρανικές αρχές.

Όπως σημειώνει η υπηρεσία ασφαλείας (SBU) υπό κράτηση τέθηκαν 29 άνδρες που σχεδίαζαν μια εξέγερση κατά το πρότυπο των περσινών γεγονότων στα ανατολικά της χώρας.

Διέθεταν, σύμφωνα με την υπηρεσία, ένα σημαντικό οπλοστάσιο, καθώς και εκρηκτικά και ενεργούσαν υπό τις εντολές των ηγετών των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ανάμεσα στους στόχους τους βρίσκονταν η δολοφονία ενός βουλευτή, καθώς και πολλών φιλοευρωπαίων ακτιβιστών, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της SBU, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

Όπως σημείωσε ο Ναλιβαϊτσένκο, «Σύμφωνα με το σχέδιό τους, αυτή θα ήταν η αρχή της κατάληψης της περιοχής προκειμένου να αποσπάσουν την Οδησσό και την περιοχή από την Ουκρανία και να δημιουργήσουν μια νέα υποτιθέμενη (αυτοανακηρυγμένη) δημοκρατία».

Σημειώνεται πως πριν από δύο ημέρες η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας είχε γνωστοποιήσει την σύλληψη δέκα ακόμη Ρώσων υπηκόων, με την κατηγορία του σχεδιασμού επιθέσεων εν όψει των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Οδησσό, με την παρουσία του προέδρου Ποροσένκο, για τον εορτασμό των 71 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί.

Σύμφωνα με άλλον εκπρόσωπο της SBU, τον Μαρκιάν Λουμπιφσκι, οι συλληφθέντες «σχεδίαζαν πράξεις δολιοφθοράς και επιθέσεις».

Δεκάδες εκρήξεις σε στρατηγικής σημασίας υποδομής έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς και σε γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων και Κομμάτων, τόσο στην Οδησσό όσο και στο Χάρκοβο. Οι ουκρανικές αρχές επιρρίπτουν τις ευθύνες, συνήθως, στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)