Παυλόπουλος: Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα για το ζήτημα της ονομασίας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
SOOC

Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.: το καθαρό αυτό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Ρ. Ρίβλιν.

Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς, επέμεινε, εξηγώντας ότι ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Κυπριακό και ελληνοτουρκικάτα θέματα στα οποία ζήτησε στήριξη

Εκτός από την αναφορά του στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία, στο πλαίσιο των δηλώσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του, να επαναλάβει τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας στα εθνικά θέματα να καλέσει τον ισραηλινό ομόλογό του να στηρίξει την Ελλάδα τονίζοντας κοινός παρονομαστής Ελλάδας και Ισραήλ είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Πρώτον αναφέρθηκε στην επίλυση του Κυπριακού, η οποία - όπως είπε - πρέπει γίνει το συντομότερο, αλλά με τρόπο που να αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της και επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη γείτονα, ενώ υποστήριξε ότι και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λωζάννης, που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά σημείωσε ότι είναι απαραίτητος, από την αλβανική πλευρά, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος, που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια και στους δύο λαούς. Όπως υποστήριξε, προσεγγίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, κυρίως στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να στρεφόμαστε εναντίον τρίτων και επιδιώκουμε τη μακροπρόθεσμη προαγωγή της ειρήνης στην περιοχή.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας σε επισήμανση του Ισραηλινού Προέδρου, ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας σύντομα να εξευρεθεί λύση. «Η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τη θέση, την οποία έχει διαμορφώσει η ΕΕ και ελπίζουμε το ζήτημα αυτό να λυθεί όταν πρέπει μέσα από τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων και με την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Το τονίζω αυτό, το πράγμα, γνωρίζω τις θέσεις σας, αλλά η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ ακολουθεί αυτήν την γραμμή που, σας τονίζω, διόλου δεν αλλάζει την βούλησή μας, όλων των Ευρωπαίων, να δούμε το Ισραήλ ολοένα και πιο κοντά στην ΕΕ» παρατήρησε.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας σε επισήμανση του Ισραηλινού Προέδρου, ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας σύντομα να εξευρεθεί λύση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που υπέγραψε, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των συμπατριωτών μας Εβραίων, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτό το Μουσείο θα αποτελεί λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρίβλιν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, επισήμανε τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν έχουν μόνο γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και στενή σχέση σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το πολιτικό πνεύμα.

Παρατήρησε, ακόμη, ότι σήμερα ανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών σε οικονομικό επίπεδο, επικαλούμενος τους τομείς της γεωργίας, της ασφάλειας, τον στρατιωτικό τομέα, την υψηλή τεχνολογία, αλλά και τους υδάτινους πόρους. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε και στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «σήμερα, μάλιστα, που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα, η συνεργασία μας για όλη τη Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα σημαντικότερη και αυτή βεβαίως περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν «κόκκινες γραμμές», τις οποίες δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τις προσπεράσει, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ θέλουν να εξηγήσουν σε όλον τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στους γείτονές τους, ότι δεν είναι κατά τύχη, αλλά η μοίρα μάς έταξε να ζούμε οι μεν δίπλα στους δε». «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα είναι καλός για όλους» πρόσθεσε.

Τέλος,ο κ. Ρίβλιν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυβέρνηση για τις ενέργειές τους αναφορικά με την ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

«Τα υπολείμματα του ναζισμού θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει»

Αργότερα κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η αρμόζουσα απάντηση στα υπολείμματα του ναζισμού που ελλοχεύουν στην Ευρώπη, είναι η υπεράσπιση του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, και η περιθωριοποίηση της αδιέξοδης λιτότητας.

Θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μιαν αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν. Και μόνον η εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσα στο 2017, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Και για να γίνω σαφέστερος: Οι εκλογικές αναμετρήσεις, κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, μέσα από πολιτικές που υπερασπίζονται από την μια πλευρά τον Ανθρωπισμό, την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Και, από την άλλη πλευρά, μιαν οικονομική αντίληψη, η οποία περιθωριοποιεί την αδιέξοδη λιτότητα, που προκαλεί τις μεγάλες ανισότητες και οδηγεί, νομοτελειακώς, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση του Ανθρώπου. Άρα στον κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Αναφερόμενος στις καταλυτικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, και στα εγκλήματα του ISIS που είναι «ποιοτικώς όμοια μ’ εκείνα της ναζιστικής θηριωδίας» ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ, έχουν ιερό χρέος ν’ αγωνισθούν για την αποκατάσταση της Ειρήνης, το συντομότερο δυνατό, στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπροσθέτως δε να συμπεριφερθούν στους πρόσφυγες πολέμου, και έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό μας. Δηλαδή με όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης.

Μεγάλες αυτοκρατορίες γύρω μας εξαφανίστηκαν, ακόμα και εκείνη του Μ. Αλέξανδρου διαλύθηκε μετά τον θάνατό του, αντίθετα έμειναν τα μικρά βασίλεια, όπως η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ, οι πόλεις που δημιούργησαν τον δυτικό πολιτισμό, τόνισε στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

Κάθε 8 ώρες γεννιέται στο Ισραήλ μια start up επιχείρηση και οι ιδρυτές της θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους.

Το DNA μερικών από αυτές τις καινοτομίες σχετίζεται με το ελληνικό DNA. Οι καινοτομίες της Ελλάδας άλλαξαν τον κόσμο, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, τόνισε ο Πρόεδρος του Ισραήλ επικαλούμενος το Τεστ Παπ και τον ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, και αναφέροντας ότι ισραηλινές εταιρείες προωθούν το Τεστ Παπ και μέσω κινητής τηλεφωνίας.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ ανέφερε ότι θα τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.

Εξέφρασε την ανησυχία του Ισραήλ για την άνοδο των ναζιστικών δυνάμεων στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος και εξήρε την σταθερή θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού απέναντι στον ναζισμό.

Ολοκλήρωσε την αντιφώνησή του με πρόποση για την ζωή και την συνεργασία των δύο λαών και των δύο κρατών.

Η επίσκεψη Ρίβλιν

Νωρίτερα, με την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη άρχισε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Αθήνα

Πριν από την είσοδό του στο προεδρικό μέγαρο ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών και ακολούθως ο Ισραηλινός Πρόεδρος εισήλθε στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρόεδρο Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Ρίβλιν, στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ μετά μετέβη στην ισραηλινή πρεσβεία όπου θα βραβευτούν προσωπικότητες που συνέβαλαν στην εμπέδωση της ελληνο-ισραηλινής φιλίας. Τα βραβεία θα αποδοθούν στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη, στον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο καθώς και στον αείμνηστο επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το βραβείο του οποίου θα παραλάβει ο γιός του, πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύριο, Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη.

Δημοφιλή