Πάιατ: Καλύτερες από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες οι διμερείς σχέσεις

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα»
Giorgos Moutafis / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έστειλε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και ένα μήνυμα συνεχούς δέσμευσης των ΗΠΑ», δηλώνει επισημαίνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες. Νομίζω ότι επωφελούμαστε από την πολλή σκληρή δουλειά που έχει γίνει και από τις δύο κυβερνήσεις, την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ελλάδα και τους Έλληνες στη διάρκεια μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου αλλά και τη σαφή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εργαστεί για την ανάπτυξη της διμερούς σχέσης», αναφέρει ακόμη ο Αμερικανός πρεσβευτής και επικαλείται την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αλλά και την «απόλυτα επιτυχημένη», όπως την χαρακτηρίζει, επίσκεψη Τσίπρα στη χώρα του. Επίσης επιδοκιμάζει την επιλογή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ένα σημείο με τη δική του βαρύτητα είναι το γεγονός ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων δεν τελείωσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αντιθέτως συνεχίζεται με τη στενή συνεργασία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου και του Έλληνα υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, υπογραμμίζει ο κ. Πάιατ.

Επιπλέον, ο εν Ελλάδι πρεσβευτής των ΗΠΑ παρουσιάζει διεξοδικά τα «βήματα» που απεικονίζουν, όπως λέει, «τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, αλλά και τη σύγκλιση της αμερικανικής ατζέντας ενεργειακής διπλωματίας στην Ευρώπη, με το έργο που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση».

«Έχουμε μια εξαιρετική σχέση ενεργειακής διπλωματίας» δηλώνει ο κ. Πάιατ. «Ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον έδωσε μια σημαντική ομιλία χθες (σ.σ. προχθές) στην Ουάσιγκτον, όπου μίλησε για το αμερικανικό πλαίσιο πολιτικής για την Ευρώπη και τόνισε τη σημασία στήριξης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού. Η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο μέρος αυτής της ατζέντας».

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο πρωθυπουργός όταν ήταν στην Ουάσινγκτον, μίλησε για σημαντικά έργα όπως ο TAP, όπως ο IGB Interconnector, η FSRU, η πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, «όπου ελπίζουμε να δούμε έναν επενδυτή από την Αμερική». Επίσης, προσθέτει ο κ. Πάιατ, μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας να γίνει το τρίτο κράτος-μέλος της ΕΕ που θα αρχίσει να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Όλα αυτά είναι βήματα που απεικονίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, αλλά και τη σύγκλιση της αμερικανικής ατζέντας ενεργειακής διπλωματίας στην Ευρώπη με το έργο που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμμετείχα πριν από μερικούς μήνες σε μια εκδήλωση όπου ανακοινώσαμε την επιστροφή της GE Wind στην ελληνική αγορά. Έχετε επίσης ελληνικές εταιρείες που είναι επιτυχημένοι παραγωγοί αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης τεράστιες δυνατότητες σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια και σε όλους τους κλάδους που αφορούν την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης».

«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα να επισκεφθούν» οι Αμερικανοί πολίτες συμπληρώνει ο κ.Πάιατ, ενώ μιλά και για την αυξανόμενη παρουσία αμερικανικών εταιρειών στον τομέα του τουρισμού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» σημειώνει, τέλος, και επικαλείται τον «πολύ σημαντικό ρόλο» που παίζει η χώρα μας στα δυτικά Βαλκάνια αλλά και τις συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο κ.ο.κ., υπογραμμίζοντας τη θετική συμβολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο θέμα.

Δημοφιλή