Παιχνίδια επίδειξης ισχύος ΔΝΤ-Ευρωπαίων στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου με αφορμή την αρχιτεκτονική της νέας ΕΕ και την μεταμνημονιακή Ελλάδα

Παιχνίδια επίδειξης ισχύος ΔΝΤ-Ευρωπαίων στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου με αφορμή την αρχιτεκτονική της νέας ΕΕ και την μεταμνημονιακή Ελλάδα
cranach via Getty Images

Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι στο ελληνικό πρόγραμμα υπάρχει πρόοδος και μάλιστα σημαντική. Αντίστοιχα οι περισσότεροι «παίχτες» θωρούν ότι η 20η Αυγούστου θα πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα της μνημονιακής περιπέτειας για την Ελλάδα. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, όπως το ΔΝΤ, πλέον εκτιμούν ότι έστω και δύσκολα οι στόχοι θα επιτευχθούν και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει ένα ιδιόμορφο μπρά-ντε-φερ με έπαθλο την επίδειξη δύναμης των θεσμών μεταξύ τους, με αφορμή τις αποφάσεις για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και βέβαια την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Το ΔΝΤ διεκδικεί να επανακτήσει την επιρροή του στην Ευρώπη καθώς βλέπει ότι οι παραδοσιακοί του εταίροι αρχίζουν να αποστρέφουν το βλέμμα τους από την Ουάσιγκτον.

Αρκετοί είναι αυτοί που είδαν ξεκάθαρα μια τέτοια προσπάθεια από την πλευρά του Ταμείου με αφορμή την αναδίπλωση αναφορικά με τις προβλέψεις του για την Ελληνική Οικονομία. Η επί τα βελτίω αναθεώρηση όλων των εκτιμήσεων δείχνει ότι το ΔΝΤ ρίχνει γέφυρες προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα του χρέους και των μεταρρυθμίσεων.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως αυτή η νέα στάση του Ταμείο μπορεί να επηρεάσει την ελληνική υπόθεση; Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι η μεταστροφή του Ταμείου θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση. Σε Αθήνα και Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει εμπόδια στην ομαλή πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σε αυτό το κλίμα θεωρούν ότι το Ταμείο θα επιστρέψει στο Ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρώσει ομαλά τη συμμετοχή του στα Μνημονιακά προγράμματα.

Αν και ο «συνήθης ύποπτος» Πόλ Τόμσεν μιλάει το απόγευμα όλοι οι παράγοντες εκτιμούν ότι η ομιλία του δεν θα επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά θα κριθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του λεγόμενου Washington Group με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Θεσμών, της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, του Πόλ Τόμσεν και των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας

Ευρωπαϊκές διαφορές

Αντίθετα όμως από τις συναντήσεις του στις προηγούμενες συνόδους του ΔΝΤ, αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι Ευρωπαίοι και όχι το ΔΝΤ. Αυτοί είναι που θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μορφή που θα έχει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Γερμανία και Γαλλία μοιάζουν να επιδιώκουν διαφορετικές λύσεις με αφορμή του λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» για το χρέος.

Οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν κοινό τόπο προκειμένου να καταλήξουν σε συμβιβασμό ο οποίος θα προκρίνει την οριστική λύση για το χρέος. Ιδανικό σενάριο για την Ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών να καταλήξουν σήμερα στην Ουάσιγκτον σε συμφωνία προκειμένου να δώσουν εντολή στους τεχνοκράτες και αυτοί με τη σειρά τους να παρουσιάσουν την τελική λύση κατά τη διάρκεια του Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου.

Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση ευελπιστεί να παρουσιάσει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Χρέος και αναπτυξιακό σχέδιο θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη προκειμένου η χώρα να βγει ομαλά από το δημοσιονομικό πρόγραμμα εποπτείας και να επιστρέψει στις αγορές, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και έχουν να κάνουν περισσότερο με το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και ως εκ τούτου της οριστικής συμφωνίας γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, χωρίς όμως προς το παρών να επιβεβαιώνουν σενάρια για την παράταση του προγράμματος μετά τον Αύγουστο.

Δημοφιλή