ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2019 12:07 EEST | Updated 26/06/2019 12:09 EEST

«Παιδιά πεινασμένα, άρρωστα, φοβισμένα, χωρίς μπάνιο για εβδομάδες, με ρούχα γεμάτα ούρα»

Οι τραγικές συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων παιδιών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό όπως τις είδε μια δικηγόρος του Κολούμπια.

LOREN ELLIOTT via Getty Images

Τις πιο άθλιες συνθήκες διαβίωσης που μπορεί να σκεφτεί ανθρώπινος νους, περιγράφει η Ιλόρα Μάκερτζι, διευθύντρια της Κλινικής Δικαιωμάτων των Προσφύγων του Κολούμπια, μετά την επίσκεψή της σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας.    

Αυτά που περιγράφει είναι συγκλονιστικά: «Ήμουν στο Ελ Πάσο την περασμένη εβδομάδα, για να επισκεφθώ τα παιδιά που κρατούνται στο Κλιντ. Οι συνθήκες που είδα ήταν οι πιο εξευτελιστικές και αποκρουστικές συνθήκες που μπορείτε να φανταστείτε. Τα παιδιά δεν είχαν σαπούνι να πλύνουν τα χέρια τους. Τα περισσότερα είχαν να κάνουν μπάνιο από τότε που πέρασαν τα σύνορα, ημέρες ή ακόμα και βδομάδες πριν. Πολλά από τα παιδιά δεν είχαν καθαρά ρούχα. Τα ρούχα τους ήταν γεμάτα με σωματικά υγρά, όπως βλέννα, ουρά και μητρικό γάλα για τις έφηβες μητέρες. Τα παιδιά ήταν πεινασμένα. Στην πλειοψηφία τους δεν είχαν κρεβάτια να κοιμηθούν. Κάποια κοιμόντουσαν σε στρώματα, κάποια αλλά πάνω στο τσιμέντο. Πολλά από τα παιδιά δεν είχαν βγει έξω για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες και κάποια παιδιά που είχαν την ευκαιρία να βγουν έξω, μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να παίξουν γιατί προσπαθούσα να διατηρήσουν δυνάμεις για να παραμείνουν ζωντανά».

Παραίτηση 

Ο ασκών χρέη αρχηγού της αμερικανικής συνοριοφυλακής, ο Τζον Σάντερς, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, εν μέσω της κατακραυγής που έχει ξεσπάσει για τις άθλιες συνθήκες κράτησης μικρών παιδιών σε ένα από τα κέντρα που διαχειρίζεται η υπηρεσία αυτή.

Η παραίτησή του έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της οργάνωσης Human Rights Watch για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούσαν 250 ανήλικοι στο κέντρο κράτησης του Κλιντ, κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας. Η οργάνωση καταγγέλλει την έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας σε αυτό το κέντρο όπου τα παιδιά κρατούνται επί πολλές εβδομάδες, δεν πλένονται συχνά και κοιμούνται ακόμη και στο πάτωμα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι βρήκε θέσεις σε κέντρα υποδοχής για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, περίπου 100 ανήλικοι οδηγήθηκαν και πάλι σήμερα στο κέντρο του Κλιντ.

Ο Σάντερς είχε αντικαταστήσει τον Απρίλιο τον Κέβιν ΜακΑλίναν, ο οποίος προήχθη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην κρίση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ)