Δολοφόνησαν νοσηλεύτρια που μετείχε σε εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

Τέσσερα άτομα που μετείχαν στη δράση δολοφονήθηκαν σε μια εβδομάδα
ARIF ALI via Getty Images

Οπλοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν την Πέμπτη νοσηλεύτρια που συμμετείχε σε εκστρατεία εμβολιασμού για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας. Πρόκειται για το τέταρτο μέλος ομάδας του υγειονομικού προσωπικού ή των αστυνομικών που τους φρουρούν το οποίο δολοφονήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα, εν μέσω της έξαρσης της βίας εναντίον όλων όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να απαλλαγεί από την ασθένεια, μια μάστιγα που πλήττει ειδικά τα παιδιά.

Τα άτομα συμμετέχουν σε εκστρατείες εμβολιασμού για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζουν ολοένα περισσότερες επιθέσεις σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, περιλαμβανομένου του Πακιστάν, όπου ιερωμένοι και εξτρεμιστές διατείνονται πως το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας είναι ξένη συνωμοσία για να στειρωθούν οι μουσουλμάνοι ή ότι οι εργαζόμενοι στην εκστρατεία εμβολιασμού είναι κατάσκοποι δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Τη Δευτέρα, σε ορισμένα τεμένη στη βορειοδυτική πόλη Πεσάβαρ διαδόθηκε η ψευδής φήμη πως το εμβόλιο έχει αρρωστήσει κάποια παιδιά, προκαλώντας πανικό και εξωθώντας φοβισμένους γονείς να πάνε τα παιδιά τους να εξεταστούν σε νοσοκομεία και κλινικές. Συνολικά 25.000 παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Την Πέμπτη δύο ένοπλοι, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, επιτέθηκαν εναντίον ομάδας που έκανε εμβόλια στην περιοχή Σαμάν, στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, δήλωσε ο Σαμιουλά Αγά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Δύο αστυνομικοί που φρουρούσαν μέλη των ομάδων που κάνουν την εκστρατεία εμβολιασμού σκοτώθηκαν σε χωριστά επεισόδια στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Άλλο στέλεχος του υγειονομικού προσωπικού που έπαιρνε μέρος στην εκστρατεία υπέκυψε μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι στη Λαχόρη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), η πολιομυελίτιδα έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί σε όλο τον κόσμο έπειτα από τη συστηματική εκστρατεία εμβολιασμού των τελευταίων χρόνων, με μόλις 22 κρούσματα να καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο το 2017, από 350.000 και πλέον το 1988.

Το Πακιστάν είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες, μαζί με το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία, όπου η πολιομυελίτιδα χαρακτηρίζεται ενδημική. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει παράλυση και θάνατο. Στη χώρα καταγράφηκαν τέσσερα κρούσματα φέτος.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η ασθένεια μπορεί να προληφθεί εάν τα παιδιά λαμβάνουν εμβόλιο, που τους χορηγείται σε πολλές δόσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΫ. Η πολιομυελίτιδα παραμένει παγκόσμια απειλή διότι, για όσο είναι φορέας της ασθένειας έστω κι ένα παιδί, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε χώρες όπου η ασθένεια έχει θεωρητικά εξαλειφθεί εάν ο πληθυσμός δεν είναι ανοσοποιημένος.

Η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες, κυρίως καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, κι έχει επιστρατεύσει ιεροκήρυκες στην προσπάθειά της να πείσει τους πολίτες πως το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά τους αλλά το κλίμα καχυποψίας παραμένει.

Οι προσπάθειες να πειστούν οι πολίτες να εμπιστευτούν το υγειονομικό προσωπικό που εμβολιάζει τα παιδιά υπέστησαν βαρύ πλήγμα το 2011, όταν ένας πακιστανός γιατρός κατηγορήθηκε πως χρησιμοποίησε μια εκστρατεία εμβολιασμού για να συλλέξει δείγματα DNA και να βοηθήσει τη CIA να βρει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε έφοδο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη Αμποταμπάντ. Οι αρχές συνέλαβαν και φυλάκισαν τον γιατρό.

Από τον Δεκέμβριο του 2012, εξτρεμιστές, ειδικά πακιστανοί Ταλιμπάν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των ομάδων που συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού. Πάνω από 100 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί.

Υπολογίζεται ότι περίπου 260.000 υγειονομικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού περίπου 150.000 αστυνομικοί τους συνοδεύουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,AFP

Δημοφιλή