ΔΙΕΘΝΕΣ
04/03/2021 07:05 EET

Παλαιστίνη: Σάλος με την προτεραιότητα εμβολιασμών σε ποδοσφαιριστές και VIP

Κατηγορούσε το Ισραήλ ότι την απέκλειε από τα εμβόλια. Ιδού τι τα έκανε μόλις τα πήρε.

Getty

Η Παλαιστίνηκατηγορούσε - δικαίως - το Ισραήλ ότι την έχει αποκλείσει από τη διάθεση των εμβολίωνκατά τουκορονοϊού. Τι έκανε, λοιπόν, μόλις εξασφάλισε μερικά; Εδωσε προτεραιότητα στα τελευταία άτομα που είχαν ανάγκη από εμβολιασμό.

Ειδικότερα, τα εμβόλια που προορίζονταν για Παλαιστίνιους γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό χορηγήθηκαν σε πρόσωπα VIP, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, κάτι που παραδέχθηκε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), η οποία διαχειρίζεται τμήματα της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, επιβεβαίωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη σκανδαλώδη διάθεση των εμβολίων, μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε από ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.

Σε δήλωσή του, το υπουργείο Υγείας είπε ότι το 10% των 12.000 δόσεων που έλαβε δόθηκαν στην ομάδα ποδοσφαίρου, τους υπουργούς, τους προεδρικούς φρουρούς και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Αλλες 200 δόσεις πήγαν στο βασιλικό δικαστήριο της Ιορδανίας, μετά από αίτημα του Αμμάν.

Ωστόσο, υπερασπιζόμενο το πρόγραμμα, το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε ότι το υπόλοιπο 90% πήγε σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που αντιμετωπίζουν κρούσματα COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε  τμήματα έκτακτης ανάγκης, καθώς και στο προσωπικό του υπουργείου υγείας.

Αρκετές παλαιστινιακές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίστηκαν ότι η διάθεση δεν ήταν διαφανής.

Η Δυτική Οχθη και η Γάζα, όπου διαμένουν 5,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, έχουν λάβει περίπου 34.700 δόσεις εμβολίων μέχρι σήμερα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τις πρώτες εκλογές στη χώρα μετά από 15 χρόνια, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για νεποτισμό και ευνοιοκρατία.

Το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι ασφαλείας που έλαβαν το εμβόλιο ήταν «σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό».

Αλλοι που εμβολιάστηκαν ήταν αξιωματούχοι των εκλογών - και η ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας υποτίθεται ότι χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού επειδή ταξιδεύει στο εξωτερικό «για να εκπροσωπήσει την Παλαιστίνη σε αγώνες».

Το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε lockdown 12 ημερών για τη Δυτική Oχθη  μετά από αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Την Τρίτη, η υπουργός Υγείας, Δρ. Μάι αλ-Κάιλα, ανέφερε ότι υπήρχαν 1.626 νέα κρούσματα στη Δυτική Όχθη και 14 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες.

Στη Γάζα, αναφέρθηκαν 98 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι το ίδιο διάστημα,

Οι δωρεές εμβολίων προέρχονται από το Ισραήλ και τη Ρωσία, καθώς και 20.000 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Γάζα.

Οι αριθμοί υστερούν κατά πολύ σε σύγκριση με το Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει περισσότερο από το ένα τρίτο των 9 εκατομμυρίων κατοίκων του, σε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού παγκοσμίως.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι αγνόησε τα καθήκοντά του ως κατοχική δύναμη, χωρίς να τους συμπεριλάβει στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Υγείας της ΠΑ.

Το πρόγραμμα Covax, η παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διάθεση εμβολίων σε φτωχότερα έθνη, δεν έχει ακόμη παραδώσει κανένα εμβόλιο στους Παλαιστίνιους, αλλά αναμένεται να το κάνει αυτή την εβδομάδα.

(με πληροφορίες από Reuters)