ΔΙΕΘΝΕΣ
01/01/2020 13:47 EET | Updated 01/01/2020 14:09 EET

Παλάου: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το «τοξικό» αντηλιακό

Για να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Photo ©Tan Yilmaz via Getty Images

Το Παλάου στον Ειρηνικό Ωκεανό έγινει η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει την αντηλιακή κρέμα επειδή είναι επιβλαβής για τα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή.

Από την Τετάρτη, το αντηλιακό που περιέχει τα συνήθη συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της οξυβενζόνης, δεν επιτρέπεται να πωλείται ή να χρησιμοποιείται στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Παλάου, Τόμι Ρεμενγκεσάου, δήλωσε: «Πρέπει να ζούμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον, επειδή το περιβάλλον είναι η φωλιά της ζωής».

Westend61 via Getty Images

Το νησιωτικό έθνος αποτελεί «παρθένο παράδεισο» για δύτες.

Μια λιμνοθάλασσα στα νησιά Ροκ του Παλάου είναι περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η χώρα έχει πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων, που είναι διασκορπισμένοι σε εκατοντάδες νησιά.

Η απαγόρευση - η οποία ανακοινώθηκε το 2018 - βάζει τέλος σε όποια αντηλιακή κρέμα περιέχει οποιοδήποτε από τα εξής συστατικά: οξυβενζόνη (Βενζοφαινόνη-3), αιθυλοπαραμπέν, οκτανικό οξύ (ή οκτυλομεθοξυκινναμωμικό), βουτυλοπαραμπέν, οκτοκρυλένιο, βενζυλοπαραμπέν, τρικλοσάνη, μεθυλοπαραμπέν και φαινοξυαιθανόλη.

Emma Holman via Getty Images

Ο Διεθνής Οργανισμός για τους κοραλλιογενείς υφάλους ανέφερε πως αυτές οι χημικές ουσίες είναι γνωστές για τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον «οι περισσότερες εκ των οποίων είναι τρομερά τοξικές για τα νεανικά στάδια πολλών ειδών άγριων ζώων».

Ο αριθμός των αντηλιακών που περιέχουν αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες έχουν μειωθεί αισθητά. Το 2018, οι ειδικοί είπαν ότι οι ουσίες αυτές εντοπίστηκαν σε περίπου μισές από τις αντηλιακές κρέμες και λοσιόν.

Kittiphan Teerawattanakul / EyeEm via Getty Images

Οταν η Χαβάη ανακοίνωσε μια παρόμοια απαγόρευση - η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2021 - οι μεγάλες μάρκες έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα προϊόντα τους ήταν «συμβατά με τη νομοθεσία».

Αλλες περιοχές όπου επίκειται να ανακοινωθούν αντίστοιχες απαγορεύσεις είναι οι αμερικανικές Παρθένες Νήσοι - όπου ο νόμος αρχίζει να ισχύει τον Μάρτιο - και το ολλανδικό νησί Μποναίρ της Καραϊβικής.

Πηγή: BBC