Panama Papers και δημοψηφίσματα σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο είναι ένας ολιγάρχης - αναφέρεται συνήθως ως βασιλιάς της σοκολάτας λόγω των συμφερόντων που έχει στον κλάδο - ο οποίος είχε κυβερνητικές θέσεις όταν η Ουκρανία ήταν κοντά στη Ρωσία, αλλά τα τελευταία χρόνια ηγείται της αντιφατικής προσπάθειας εξευρωπαϊσμού της χώρας. Με βάση το περιεχόμενο των Panama Papers είχε στήσει εταιρείες στο φορολογικό παράδεισο του Παναμά με στόχο να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντά του από τους οικονομικούς κινδύνους της ρήξης με τη Ρωσία και των πολεμικών συγκρούσεων με τους ρωσόφιλους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
RODRIGO ARANGUA via Getty Images

Την Τετάρτη 6 Απριλίου στην Ολλανδία και την Πέμπτη 23 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούνται δυο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας δημοψηφίσματα.

Με το πρώτο θα κρίνουν οι Ολλανδοί αν εγκρίνουν τη συμφωνία οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας. Με το δεύτερο θα αποφασίσουν οι Βρετανοί αν θα παραμείνουν στην Ε.Ε. με τους νέους όρους που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Κάμερον ή θα αποχωρήσουν από αυτήν.

Το αποτέλεσμα των δυο δημοψηφισμάτων μπορεί να επηρεαστεί από τις αποκαλύψεις για το φορολογικό παράδεισο το Παναμά, μέσα από τα λεγόμενα Panama Papers.

Οι επενδύσεις του ολιγάρχη

Στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αμφίβολης ποιότητας εκσυγχρονισμός του οικονομικού και πολιτικού συστήματος με στόχο να αποβάλλει τα «σοβιετικά» χαρακτηριστικά που το φέρνουν κοντά στη Ρωσία του Πούτιν και να προσαρμοστεί σιγά σιγά στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές της Ολλανδίας συγκέντρωσαν τις εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές που προβλέπονται και επέβαλαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός για μια συμφωνία που έχει ήδη εγκριθεί από τις κυβερνήσεις ή τα κοινοβούλια των 28.

Τα κυβερνητικά κόμματα της Ολλανδίας υποστηρίζουν το «ναι» στο δημοψήφισμα, σύμφωνα όμως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσει το «όχι». Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό βάσει του Συντάγματος αλλά όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν την απόφαση του ολλανδικού λαού. Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει το 30% του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Το «όχι» έχει τη δυναμική με το μέρος του γιατί πολλοί Ολλανδοί θεωρούν απόλυτα διεφθαρμένο και αποτυχημένο το καθεστώς της Ουκρανίας και φοβούνται ότι η προσέγγιση της χώρας αυτής με την Ε.Ε. θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο είναι ένας ολιγάρχης - αναφέρεται συνήθως ως βασιλιάς της σοκολάτας λόγω των συμφερόντων που έχει στον κλάδο - ο οποίος είχε κυβερνητικές θέσεις όταν η Ουκρανία ήταν κοντά στη Ρωσία, αλλά τα τελευταία χρόνια ηγείται της αντιφατικής προσπάθειας εξευρωπαϊσμού της χώρας. Με βάση το περιεχόμενο των Panama Papers είχε στήσει εταιρείες στο φορολογικό παράδεισο του Παναμά με στόχο να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντά του από τους οικονομικούς κινδύνους της ρήξης με τη Ρωσία και των πολεμικών συγκρούσεων με τους ρωσόφιλους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο πρόεδρος - ολιγάρχης έχει μια κοινωνικά ανεύθυνη κερδοσκοπική συμπεριφορά που μπορεί να ενισχύσει το στρατόπεδο του «όχι» στο δημοψήφισμα της Ολλανδίας.

Ο πατέρας του Κάμερον

Στα Panama Papers εμπλέκεται και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Κάμερον. Ο πατέρας Κάμερον διαχειριζόταν, μέσω Παναμά, τη σημαντική περιουσία του χωρίς να καταβάλλει τους σχετικούς φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια τριακονταετία. Πέθανε το 2010 αλλά οι διαχειριστικές πρακτικές του, τις οποίες ο Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί οικογενειακή υπόθεση και αρνείται να σχολιάσει, ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στον σημερινό πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο τελευταίος θεωρείται ο ισχυρός παράγοντας που μπορεί να πείσει τους Βρετανούς να υπερψηφίσουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Αρκεί να μην περιορίσουν την αξιοπιστία και την επιρροή του οι αποκαλύψεις των Panama Papers.

Δημοφιλή