ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2016 13:13 EEST | Updated 04/04/2016 13:17 EEST

#PanamaPapers: «Πως να κρύψεις 1 δισεκ. δολάρια» ακολουθώντας 5 απλά βήματα. Η περίπτωση του Πούτιν και των φίλων του

«Πως θα κρύψεις ένα 1δισ. δολάρια με πέντε απλά βήματα;». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι φίλοι του φαίνεται πως έχουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τη διαρροή των Panama Papers ενώ το βίντεο που επιμελήθηκε η Guardian – ένας από τους δημοσιογραφικούς ομίλους που μετείχαν στην αποκάλυψη των εγγράφων- μας εξηγούν με τον πιο απλό τρόπο πως ακριβώς το έκαναν.

Διαβάστε επίσης:

Το βίντεο όπως θα δείτε, με αρκετές δόσεις ειρωνείας αλλά και χιούμορ, περιγράφει βήμα – βήμα και με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο, πως μπορεί να στηθεί μια τέτοια απάτη κολοσσιαίων διαστάσεων με αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την περίπτωση Πούτιν...

 • Βήμα Νο1. Βρίσκεις κάποιον που μπορείς πραγματικά να εμπιστευτείς. Στην περίπτωση του Πούτιν τον Sergei Roldugin που είναι ο καλύτερος του φίλος και νονός της μεγαλύτερης κόρης του αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου της Μουσικής της Αγίας Πετρούπολης.

 • Βήμα Νο 2. Βοηθάει πολύ εάν έχει μια τράπεζα που τη διοικεί ένας άλλος φίλος σας όπως o Yuri Kovalchuk και η Τράπεζα της Ρωσίας (Банк России).
 • Βήμα Νο 3. Επίσης θα χρειαστείτε μια νομική εταιρεία που ειδικεύεται στην υπεράκτιες εταιρείες (offshore). Εν προκειμένω την Mossack Fonseca.
 • Βήμα Νο 4. Η τράπεζα βοηθάει στο στήσιμο των εταιρειών στο όνομα του καλύτερου σας φίλου. Η offshore καταγράφεται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου η νομοθεσία εξασφαλίζει πως δεν θα μάθει ποτέ κανείς για τις «δουλείες» σου.
 • Βήμα Νο 5. Η νομική εταιρεία εγκρίνει δάνεια προς τις offshores που έχουν στηθεί και...
 • «Συγχαρητήρια. Κρύψατε ένας 1 δισεκ. δολάρια. Και τώρα αρχίζετε να τα ξοδεύετε»

  Πως θα γίνει αυτό;

  Ίσως μια από αυτές τις offshore εταιρείες θα μπορούσε να δανείσει 12 εκατ. δολάρια σε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Όπου γίνεται ο γάμος της μικρότερης κόρης σου. Όπως η κόρη του Πούτιν, Κατερίνα. Τα δάνεια είναι αδύνατον να αποκαλυφθούν και έτσι δεν θα το μάθει ποτέ κανείς.

  Εκτός και αν η νομική εταιρεία Mossack Fonseca πέσει «θύμα» της μεγαλύτερης διαρροές στην ιστορία.