Πανάρχαια σπίτια 4.500 ετών ανακαλύφθηκαν κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πανάρχαια σπίτια 4.500 ετών ανακαλύφθηκαν κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας
Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Δύο αρχαίες κατοικίες κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του LiveScience, θεωρείται πως τα εν λόγω σπίτια ίσως να στέγαζαν αξιωματούχους υπεύθυνους για την επίβλεψη της παραγωγής τροφίμων για μια παραστρατιωτική δύναμη, πάνω από 4.500 χρόνια στο παρελθόν.

Τα σπίτια αυτά ανακαλύφθηκαν σε ένα αρχαίο λιμάνι στη Γκίζα, το οποίο ανθούσε την περίοδο που χτιζόταν η Πυραμίδα του Μυκερίνου στη Γκίζα (σημειώνεται ότι ο Μυκερίνος, ή Μενκαουρέ, ήταν ένας φαραώ που βασίλεψε από το 2490 πΧ μέχρι το 2472 πΧ).

Σε μία από τις κατοικίες ενδεχομένως να ζούσε ένας αξιωματούχος ο οποίος επέβλεπε την εκτροφή και σφαγή ζώων για τροφή, ενώ στο άλλο θεωρείται πως ίσως να ζούσε ένας ιερέας ο οποίος ανήκε σε έναν θεσμό/ υπηρεσία που ήταν γνωστός ως «ουαντάατ». Σφραγίδες που βρέθηκαν κοντά στη δεύτερη κατοικία αναφέρονται στο «ουαντάατ», υπηρεσία οι ιερείς της οποίας μπορούσαν να είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Μαρκ Λένερ, διευθυντή της Ancient Egypt Research Associates, του οργανισμού που πραγματοποίησε τις ανασκαφές στα δύο σπίτια. Επίσης, άλλα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο ένοικος πιθανότατα επέβλεπαν δραστηριότητες ψησίματος και παραγωγής τροφίμων γενικότερα.

Τα δύο αυτά σπίτια βρίσκονται κοντά σε μια σειρά από κτίσματα τα οποία θεωρείται πως στέγαζαν μια παραστρατιωτική δύναμη στη Γκίζα, δυναμικού άνω των 1.000 ατόμων. Τα τρόφιμα που παράγονταν κοντά στα δύο σπίτια πιθανότατα προορίζονταν για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί- αν και μέρος τους ίσως να πήγαινε σε άτομα που δούλευαν στην Πυραμίδα του Μυκερίνου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι ποσότητες τροφής που απαιτούνταν θα ήταν τεράστιες. Επίσης, τα δύο σπίτια βρίσκονται εκεί που, σύμφωνα με τον Λένερ, βρισκόταν το σημαντικότερο λιμάνι της περιόδου στην Αίγυπτο, όπου κατέφθαναν αγαθά και υλικά από όλη τη χώρα και την ανατολική Μεσόγειο.