ΔΙΕΘΝΕΣ
15/05/2019 19:19 EEST

Παναγία των Παρισιών: Αφαντες μέχρι στιγμής οι δωρεές που υποσχέθηκαν οι διάσημοι

Από το 1 δισ. ευρώ που θα έδιναν επιφανείς επιχειρηματίες, έχουν συγκεντρωθεί μόνο 13,5 εκατ. ευρώ.

PHILIPPE LOPEZ via Getty Images

Τα περισσότερα από τα χρήματα τα οποία διάφοροι εκατομμυριούχοι ανά τον πλανήτη υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν ως δωρεά για την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού της Παναγιάς των Παρισίων, μετά την καταστρογική πυρκαγιά τον περασμένο μήνα, δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού την Τετάρτη.

Ο αριθμός του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (1,12 δισεκατομμύρια δολάρια) δεν έχει δεσμευτεί από κανένα σημαντικό ίδρυμα ή αρχή, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, Μισέλ Οπετί.

Ο καθεδρικός ναός, στην ιστορική καρδιά του Παρισιού, είδε το καμπαναριό του και το μεγαλύτερο μέρος της στέγης του να καταστρέφεται στην πυρκαγιά της 15ης Απριλίου, πυροδοτώντας ένα κύμα παγκόσμιας υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Διάσημοι επιχειρηματίες και επιφανείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν δημόσια πως θα διαθέσουν σημαντικά ποσά για την επανακατασκευή των τμημάτων που ισοπεδώθηκαν, όμως μέχρι στιγμής από αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί συνολικά μόλις 13,5 εκατομμύρια ευρώ. «Γι ’αυτό η συγκέντρωση δωρεών συνεχίζεται» εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Από το συγκεντρωμένο ποσό, τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από 43.000 μεμονωμένους δωρητές, από τη Γαλλία και το εξωτερικό - συμπεριλαμβανομένων 7.000 Αμερικανών, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος. Μόνο τα υπόλοιπα τέσσερα εκατομμύρια προέρχονται από σημαντικούς δωρητές.

BERTRAND GUAY via Getty Images

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ιδρυμα Κληρονομιάς, ένα από τα τέσσερα όργανα που έχουν επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να συλλέγει. Το Ιδρυμα δήλωσε ότι έλαβε 218 εκατομμύρια ευρώ και ότι το σύνολο που εισπράχθηκε για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού ανήλθε στα 900 εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ρίστερ υπογράμμισε τη Δευτέρα: «Είναι πρόωρο να πιστεύουμε ότι έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά χρήματα».

Η Αρχιεπισκοπή του Παρισιού συντονίζει την παραλαβή των δωρεών. Διαχειρίζεται το Ιδρυμα «Νοτρ Νταμ», το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις οικογένειες Πινό και Aρνό, αντίπαλες γαλλικές «αυτοκρατορίες» πολυτελών προϊόντων, που δεσμεύτηκαν να δώσουν 100 εκατομμύρια και 200 ​​εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Πηγή: France24