ΔΙΕΘΝΕΣ
16/01/2018 19:01 EET

Πανικός σε ιαπωνική πόλη λόγω πώλησης δηλητηριωδών ψαριών σε σουπερμάρκετ κατά λάθος

Jerry Driendl via Getty Images

Ιαπωνική πόλη ενεργοποίησε σύστημα συναγερμού εκτάκτου ανάγκης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους της ότι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ψάρια fugu τα οποία αγόρασαν στην περιοχή, εξαιτίας μπερδέματος το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά ψάρια από τα οποία δεν είχαν αφαιρεθεί εξαιρετικά τοξικά, δηλητηριώδη κομμάτια τους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian,σουπερμάρκετ στο Γκαμαγκόρι της κεντρικής Ιαπωνίας πούλησε πέντε συσκευασίες ψαριών fugu από τα οποία δεν είχαν αφαιρεθεί τα συκώτια, που περιέχουν θανατηφόρο δηλητήριο.

Τρεις από αυτές τις συσκευασίες έχουν εντοπιστεί, αλλά οι άλλες δύο όχι, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

«Ζητούμε από τους κατοίκους να αποφεύγουν να τρώνε fugu μέσω του ασύρματου συστήματος εκτάκτου ανάγκης της πόλης» είπε ο εν λόγω αξιωματούχος. Το εν λόγω σύστημα περιλαμβάνει τη χρήση μεγαφώνων που βρίσκονται τοποθετημένα ανά την πόλη.

Το fugu είναι ένα από τα πιο γνωστά ιαπωνικά γκουρμέ πιάτα, ωστόσο το δέρμα, τα έντερα, οι ωοθήκες και το συκώτι περιέχουν ένα δηλητήριο, την τετροδοτοξίνη, που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Επίσης, τα τμήματα που περιέχουν το δηλητήριο διαφέρουν από το ένα είδος fugu στο άλλο.

Οι Ιάπωνες σεφ χρειάζονται ειδική άδεια για να ετοιμάζουν το ψάρι, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που πεθαίνουν στην Ιαπωνία κάθε χρόνο εξαιτίας fugu που δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά- ενώ αρκετοί άλλοι υφίστανται μη θανατηφόρες παρενέργειες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.